@HOMEΠΑΙΔΙ

Οι υπολογιστές «κλέβουν» τη δύναμη των παιδιών

Λιγότερη σωματική δύναμη έχουν τα παιδιά σήμερα σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν, διαπίστωσαν ερευνητές που λένε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει ως αποτέλεσμα μια… αγύμναστη γενιά.

Οι υπολογιστές «κλέβουν» τη δύναμη των παιδιών

Αγύμναστη και με πολύ μικρότερη σωματική δύναμη είναι η γενιά του internet. Όπως βρήκαν Βρετανοί ερευνητές, τα σημερινά δεκάχρονα είναι λιγότερο μυώδη και δεν μπορούν να κάνουν φυσικές δραστηριότητες στις οποίες οι προηγούμενες γενιές επιδίδονταν με ευκολία. Τα ευρήματα γεννούν ανησυχίες για την υγεία του… μέλλοντος.

Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο παιδιατρικής Acta Paediatrica, διαπιστώνει ότι η νέα γενιά είναι ανίκανη να σηκώσει το βάρος της σε μονόζυγο και να κάνει επαρκή αριθμό ασκήσεων, ενώ έχει μειωθεί η δύναμη των χεριών. Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Dr Gavin Sandercock από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ, τέσταρε πόσο δυνατά ήταν 315 παιδιά ηλικίας 10 ετών το 2008 και συνέκρινε τις επιδόσεις τους με τις αντίστοιχες παιδιών που είχαν την ίδια ηλικία το 1998. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά…

- Ο αριθμός καθισμάτων που μπορούν να κάνουν μειώθηκε κατά 27,1% μέσα σε μια δεκαετία
- Η χειρωνακτική δύναμη έπεσε κατά 26% και η δύναμη της γροθιάς κατά 7%
- Ένα στα δέκα παιδιά δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος του ενώ κρατιόταν από μονόζυγο, όταν το 1998 το ποσοστό ήταν ένα παιδί στα είκοσι.

Το γεγονός ότι το 10% δεν μπορούσε να περάσει το τεστ του μονόζυγου και ένα άλλο 10% αρνήθηκε να δοκιμάσει ήταν «πραγματικά σοκαριστικό», σχολίασε ο Sandercock. «Αυτό δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα το σκαρφάλωμα και το να σηκώνουν το βάρος τους ήταν κάτι που δεν το είχαν ξανακάνει». Ο ίδιος αποδίδει το φαινόμενο στη στροφή… προς τα μέσα που έχουν κάνει τα σύγχρονα παιδιά τα οποία συμμετέχουν όλο και λιγότερο σε δραστηριότητες όπως το σκαρφάλωμα σε δέντρα.

Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη επισημάνει ότι η καθιστική ζωή επηρεάζει το επίπεδο της φυσικής κατάστασης των παιδιών, η τελευταία έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά του 2008 είχαν τον ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος με αυτόν των συνομηλίκων τους μία δεκαετία πριν. Παρά τα καλά νέα ότι δεν ανέβηκε ο ΔΜΣ, «το ανησυχητικό είναι ότι πιθανόν κουβαλούν περισσότερο λίπος», σημείωσε ο Sandercock. Και κατέληξε: «Κάποτε το να πέφτεις από ένα κλαδί γινόταν ένα καλό μάθημα για να σηκωθείς και μάθεις να σκαρφαλώνεις καλύτερα. Τώρα ο φόβος σταματά το παιδί από το να δοκιμάσει ευθύς εξαρχής».

Πηγή: Guardian

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2