Οι υπολογιστές «κλέβουν» τη δύναμη των παιδιών

Λιγότερη σωματική δύναμη έχουν τα παιδιά σήμερα σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν, διαπίστωσαν ερευνητές που λένε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει ως αποτέλεσμα μια… αγύμναστη γενιά.
Οι υπολογιστές «κλέβουν» τη δύναμη των παιδιών
Αγύμναστη και με πολύ μικρότερη σωματική δύναμη είναι η γενιά του internet. Όπως βρήκαν Βρετανοί ερευνητές, τα σημερινά δεκάχρονα είναι λιγότερο μυώδη και δεν μπορούν να κάνουν φυσικές δραστηριότητες στις οποίες οι προηγούμενες γενιές επιδίδονταν με ευκολία. Τα ευρήματα γεννούν ανησυχίες για την υγεία του… μέλλοντος.

Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο παιδιατρικής Acta Paediatrica, διαπιστώνει ότι η νέα γενιά είναι ανίκανη να σηκώσει το βάρος της σε μονόζυγο και να κάνει επαρκή αριθμό ασκήσεων, ενώ έχει μειωθεί η δύναμη των χεριών. Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Dr Gavin Sandercock από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ, τέσταρε πόσο δυνατά ήταν 315 παιδιά ηλικίας 10 ετών το 2008 και συνέκρινε τις επιδόσεις τους με τις αντίστοιχες παιδιών που είχαν την ίδια ηλικία το 1998. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά…

- Ο αριθμός καθισμάτων που μπορούν να κάνουν μειώθηκε κατά 27,1% μέσα σε μια δεκαετία
- Η χειρωνακτική δύναμη έπεσε κατά 26% και η δύναμη της γροθιάς κατά 7%
- Ένα στα δέκα παιδιά δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος του ενώ κρατιόταν από μονόζυγο, όταν το 1998 το ποσοστό ήταν ένα παιδί στα είκοσι.

Το γεγονός ότι το 10% δεν μπορούσε να περάσει το τεστ του μονόζυγου και ένα άλλο 10% αρνήθηκε να δοκιμάσει ήταν «πραγματικά σοκαριστικό», σχολίασε ο Sandercock. «Αυτό δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα το σκαρφάλωμα και το να σηκώνουν το βάρος τους ήταν κάτι που δεν το είχαν ξανακάνει». Ο ίδιος αποδίδει το φαινόμενο στη στροφή… προς τα μέσα που έχουν κάνει τα σύγχρονα παιδιά τα οποία συμμετέχουν όλο και λιγότερο σε δραστηριότητες όπως το σκαρφάλωμα σε δέντρα.

Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη επισημάνει ότι η καθιστική ζωή επηρεάζει το επίπεδο της φυσικής κατάστασης των παιδιών, η τελευταία έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά του 2008 είχαν τον ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος με αυτόν των συνομηλίκων τους μία δεκαετία πριν. Παρά τα καλά νέα ότι δεν ανέβηκε ο ΔΜΣ, «το ανησυχητικό είναι ότι πιθανόν κουβαλούν περισσότερο λίπος», σημείωσε ο Sandercock. Και κατέληξε: «Κάποτε το να πέφτεις από ένα κλαδί γινόταν ένα καλό μάθημα για να σηκωθείς και μάθεις να σκαρφαλώνεις καλύτερα. Τώρα ο φόβος σταματά το παιδί από το να δοκιμάσει ευθύς εξαρχής».

Πηγή: Guardian
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v