Δημιουργική απασχόληση: 7 μέρη για παιχνίδι και γνώση

Καλό το παιχνίδι αλλά όταν συνδυάζεται με δημιουργία, γνώση και δυνατότητες κοινωνικοποίησης αποκτά μεγαλύτερη αξία –μεταφορικά και κυριολεκτικά. Επτά δημοφιλείς χώροι δημιουργικής απασχόλησης που κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Δημιουργική απασχόληση: 7 μέρη για παιχνίδι και γνώση
Οι περιορισμοί που δημιουργεί η ζωή στην πόλη, ο ελάχιστος ποιοτικός χρόνος που μας απομένει για να αφιερώσουμε στα παιδιά, η επιθυμία να τους προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα που θα τους κάνουν πιο ολοκληρωμένους αλλά κυρίως ευτυχισμένους ανθρώπους είναι οι βασικοί λόγοι που οι χώροι δημιουργικής απασχόλησης γίνονται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο δημοφιλείς.

Πρόκειται για παιδικά εργαστήρια στα οποία το παιχνίδι αποκτά και δημιουργικό-εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με την καθοδήγηση κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού, πολλά εκ των οποίων διαθέτουν εξειδικευμένα προγράμματα ακόμα και για την βρεφική ηλικία. Ξεχωρίσαμε αυτά που τα forums των γονιών πιστεύουν ότι έχουν κάτι να προσφέρουν και βρήκαμε το γιατί, το πώς και το πόσο. 

Ωδείο Φίλιππος Νάκας
(Ιπποκράτους 41, Αθήνα, τηλ. 210 3634000)
Στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, με το το πρόγραμμα "Μικροί Μουσικοί", βρέφη και νήπια από δέκα μηνών έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την μουσική και παίρνουν ερεθίσματα σημαντικά για την ψυχο-κοινωνική τους ανάπτυξη. Το «μάθημα» στο ωδείο γίνεται μία φορά την εβδομάδα και διαρκεί 45 λεπτά. Σε αυτό επιστρατεύονται κρουστά όργανα σε ζωηρά χρώματα και φτιαγμένα από ασφαλή υλικά. Οι δάσκαλοι ακολουθούν τα συστήματα βρεφονηπιακής μουσικής Robbie και Teddy που έχει δημιουργήσει η Yamaha Music Europe.
Η συμμετοχή ενός γονέα στο μάθημα κρίνεται απαραίτητη για να νιώσει το παιδί μεγαλύτερη ασφάλεια και να εξοικειωθεί ταχύτερα με το περιβάλλον.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε όλα τα παραρτήματα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.

Ηλικίες
10 – 22 μηνών: Σύστημα Robbie – η μικρή φώκια με το όνομα Robbie συνοδεύει μουσικά τις διάφορες βαθμίδες ανάπτυξης των παιδιών παρακολουθώντας εκδηλώσεις της καθημερινής τους ζωής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομαδικό τραγούδι, παιχνίδι, μουσικές ακροάσεις και κίνηση.
22 μηνών – 4 ετών: Σύστημα Teddy – Το μικρό αρκουδάκι συμμετέχει στο μουσικό παιχνίδι των παιδιών, το οποίο βασίζεται στην επανάληψη, στα αγαπημένα θέματα των παιδιών (το Νηπιαγωγείο, η Θάλασσα, η Παιδική Χαρά, τα Γενέθλια) και στην κατανόηση του ρυθμού μέσα από την χρήση κρουστών οργάνων. Με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, σκοπός είναι να ομαλοποιηθεί η προσαρμογή τους στην οικογένεια του παιδικού σταθμού.
Κόστος: 35 ευρώ για την εγγραφή – 58 ευρώ/μήνα για το κάθε πρόγραμμα. Υπάρχει 5% έκπτωση για δύο παιδιά.
Τα μαθήματα ξεκινούν μέσα Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται 30 Ιουνίου, ενώ κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιούνται δωρεάν δημιουργικά μαθήματα Robbie και Teddy –για να τα παρακολουθήσετε απαιτείται να κλείσετε θέση εγκαίρως. 

My Playce
(Αδιανείου 44, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210 6727630)
Αμέτρητες ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες πραγματοποιούνται καθημερινά από το πρωί έως το απόγευμα, απευθύνονται σε νήπια και παιδιά από 18 μηνών έως 6 ετών. Τα παιδιά έως 3,5 ετών πρέπει να συνοδεύονται από έναν γονέα-κηδεμόνα κατά την διάρκεια του προγράμματος.

Ηλικίες
18 μηνών – 2 ετών:
Μαθήματα μουσικής και γυμναστική
2 – 3,5 ετών: Ζωγραφική, άθληση, μαγειρική, χορός
2 – 4 ετών: Ανακάλυψη του κόσμου
3,5 – 6 ετών: Θέατρο, εξερευνήσεις, χορός, μαγειρική, Αγγλικά
4 – 6 ετών: Τζούντο
5 – 6,5 ετών: Αγγλικά
Κόστος: 18 ευρώ ανά ώρα για το κάθε πρόγραμμα και 50 ευρώ εφάπαξ για την εγγραφή. 

Τεχνότοπος
(Σοφοκλή Βενιζέλου & Μαρμαριωτίσσης 28, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6814336)
Στον πολυχώρο καλλιτεχνικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια «Τεχνότοπο» όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν περάσουν ευχάριστα τα απογεύματά τους. Ενώ, λοιπόν, παιδιά και νέοι παίζουν, οι γονείς μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα τέχνης και πολιτισμού.

Ηλικίες
3 μηνών – 3 ετών:
Προγράμματα «ανακαλύπτω τις αισθήσεις»
2 – 3,5 ετών: Baby English, Παίζω με τη μουσική
2 – 9 ετών: Μαμά-παιδί, κάνουμε παρέα γυμναστική
3 – 6 ετών: Μαθαίνουμε αγγλικά παίζοντας, γινόμαστε ανεξάρτητοι, γινόμαστε μουσικοί, γινόμαστε ηθοποιοί, γινόμαστε καλλιτέχνες, Γονείς και παιδιά – γινόμαστε όλοι μια συντροφιά, σαββατιάτικα παιχνιδίσματα.
Κόστος: Για να συμμετέχετε σε κάθε πρόγραμμα προαγοράζετε κουπόνια των 2, 4 ή 8 κουπονιών, τα οποία εξαργυρώνετε κάθε φορά που παραβρίσκεστε στο μάθημα. Έτσι δεν χάνετε κανένα πληρωμένο μάθημα, ενώ έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε μαθήματα διαφορετικών προγραμμάτων. Το κόστος των 2 κουπονιών είναι 30 ευρώ, των 4 κουπονιών είναι 56 ευρώ και των 8 κουπονιών είναι 96 ευρώ. 

Gymboree
(Τατοΐου 102, Ν. Ερυθραία, τηλ. 210 8001610 και νέο κέντρο στην Λάρισα, τηλ. 2410 549 999)
Από τα πιο οργανωμένα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης στην Αττική, με παραρτήματα σε όλον τον κόσμο και έμφαση στην αμερικάνικη κουλτούρα, το Gymboree χωρίζει τα προγράμματά του σε επτά επίπεδα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού(0-6 μηνών έως 3-5 ετών). Στον όμορφο χώρο του Gymboree τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν μουσική, τέχνες, ενώ σημασία δίνεται και στην σωματική ευεξία μητέρας και μωρού. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα. Η συμμετοχή των γονιών κρίνεται απαραίτητη. Η θεματολογία του κάθε επιπέδου χωρίζεται ως εξής:

Ηλικίες
0 – 6 μηνών:
Ο σκεφτικός παρατηρητής μαγεμένος από τον κόσμο
6 – 10 μηνών: Το μωρό που μπορεί να κάνει πράγματα: Ενέργεια με σκοπό και πρόθεση
10 – 16 μηνών: Το παιδί επικοινωνεί: Δεξιότητα στην αμφίδρομη επικοινωνία
16 – 22 μηνών: Το παιδί λύνει προβλήματα: Καταλαβαίνει πώς λειτουργεί ο κόσμος
22 – 28 μηνών: Ο νεοεμφανιζόμενος δημιουργικός στοχαστής
28 – 36 μηνών: Ο λογικός στοχαστής: Μαθαίνοντας λογικούς συσχετισμούς μεταξύ ιδεών
3 – 5 ετών: Το μεγάλο παιδί: Κατανοώντας τα αντικείμενα, τους ανθρώπους και τον κόσμο
Κόστος: Ενδεικτικά, στο επίπεδο 16 – 22 μηνών, το κόστος του προγράμματος «Παίζω και Μαθαίνω» ανέρχεται στα 300 ευρώ ανά τρίμηνο, ενώ αυτό της «Μουσικής Χειροτεχνίας» στα 325 ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όταν δεν γίνονται μαθήματα, οι «μαθητές» και οι γονείς του Gymboree μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του ελεύθερα. Επιπλέον, κανείς μπορεί να παρακολουθήσει ένα δωρεάν μάθημα για να αποφασίσει αν συμμετέχει το παιδί του σε κάποιο πρόγραμμα. 

Παιχνιδαγωγείο
(25ης Μαρτίου 61, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6724288)
Εργαστήρια για μωρά από 6 μηνών και για παιδιά έως 11 ετών, summer camp, παιχνίδια «σπιτικά» και παιχνιδογιορτές. Όλα αυτά από το άρτια εκπαιδευμένο και πολύ φιλικό προσωπικό του Παιχνιδαγωγείου, στο οποίο σκοπός πάνω από όλα είναι το παιχνίδι και η διασκέδαση.

Ηλικίες
6 – 12 μηνών, 12 – 24 μηνών και 24 – 36 μηνών:
Τρία διαφορετικά γκρουπ για το πρόγραμμα Ανεμοσβουράκια, το οποίο σκοπό έχει να εξερευνήσουν τα παιδιά διαφορετικά υλικά, τις αισθήσεις και τη φωνή τους, αλλά και να αναπτύξουν την φαντασία και την κοινωνικότητά τους.
3 – 11 ετών: Τα εργαστήρια χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών (3-4 ετών, 4-6 ετών, και παιδιά δημοτικού) και την θεματολογία (π.χ. ταξιδεύοντας τον κόσμο, εργαστήρι έκφρασης, εικαστικό εργαστήρι κ.α.).
Κόστος: 45 ευρώ ανά μήνα για παρακολούθηση μίας ώρας την εβδομάδα και 85 ευρώ ανά μήνα για δύο ώρες την εβδομάδα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πληρώσετε το κάθε πρόγραμμα ανά ώρα, με την μία ώρα να κοστίζει 15 ευρώ, τις πέντε ώρες 65 ευρώ και τις δέκα ώρες 115 ευρώ.

Χρωματάκι
(Δερβενίων 22, Εξάρχεια, τηλ. 6944 421615)
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «εναλλακτικό» δημιουργικό εργαστήριο, καθώς όχι μόνο είναι πολύ οικονομικό αλλά και απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά, τα οποία μπορούν εκεί να απολαύσουν ελεύθερο παιχνίδι, ζωγραφική, χειροτεχνίες, κουκλοθέατρο και πολλές άλλες διασκεδαστικές ασχολίες. Επιπλέον, δεν υπάρχει καθορισμένη ώρα προσέλευσης και αποχώρησης –καθημερινά από τις 16.00 έως τις 21.00 και το Σάββατο από τις 10.00 έως τις 17.00, επαγγελματίας παιδαγωγός βρίσκεται εκεί για να απασχολήσει δημιουργικά τα παιδιά. Αυτό που κάνει το Χρωματάκι να ξεχωρίζει είναι στον χώρο… απαγορεύονται ενήλικες. Αφήνετε, δηλαδή, εκεί τα παιδιά σας και τα παίρνετε όση ώρα αργότερα θέλετε.

Ηλικίες: 2 – 7 ετών
Κόστος: 5 ευρώ ανά 2 ώρες

Καλλιτεχνούπολη
(Δημητρίου Ράλλη 104 & Αντ. Θεοχάρη, Καλλίπολη Πειραιά, τηλ. 210 4514888)
Η Καλλιτεχνούπολη λειτουργεί καθημερινές και Σάββατο από 1η Σεπτεμβρίου έως και 31 Ιουλίου και τα παιδιά μπορούν να την επισκεφθούν όποιες ημέρες και όσες ώρες θέλουν. Ζωγραφική, χειροτεχνία, δραματοποίηση, βιβλίο, μουσική, μαγειρική είναι κάποια μόνο από τα προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί και χωρίζονται σε τρία επίπεδα, τα οποία αναφέρονται παρακάτω.

Ηλικίες
2,5 – 5,5 ετών: Junior – καλλιτεχνικό επίπεδο (ζωγραφική, πλαστική, δραματική τέχνη κ.α.)
6 – 8 ετών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργική απασχόληση, εργαστήρια εικαστικού θεάτρου.
8 – 12 ετών: εκπαιδευτικά και δημιουργικά προγράμματα για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.
Κόστος: Ανάλογα με το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσει το κάθε το παιδί δημιουργούνται μηνιαία πακέτα. Έτσι, για παρακολούθηση μίας ώρας ανά εβδομάδα, το κόστος ανέρχεται στα 50 ευρώ, ενώ για δύο έως τρεις ώρες το κόστος ανέρχεται στα 86 ευρώ. Το κόστος εγγραφής είναι 50 ευρώ.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v