Δημιουργική απασχόληση στις διακοπές

Αφήστε την γιαγιά -ή την νταντά- στο σπίτι και αφιερώστε χρόνια στα παιδιά με οκτώ διασκεδαστικές και δημιουργικές ιδέες που προτείνουμε να συμπεριλάβετε στις καλοκαιρινές σας αποσκευές.
Δημιουργική απασχόληση στις διακοπές
 της Έλενας Μπούλια

Στην καθόλου απίθανη περίπτωση που οι καλοκαιρινές σας διακοπές με τα παιδιά δεν θα πραγματοποιηθούν σε κάποιο all-inclusive resort γεμάτο διασκεδαστικές δραστηριότητες ή στην Eurodisney του Παρισίου, ίσως πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε τρόπους με τους οποίους θα γεμίσετε ευχάριστα και δημιουργικά τον -άπειρο- ελεύθερο χρόνο τους στον προορισμό που έχετε επιλέξει –πόσα κάστρα πια να φτιάξει ένα πιτσιρίκι στη άμμο;

Αν δεν θέλετε το μικρό σας να γκρινιάζει από το πρωί μέχρι το βράδυ για το πόσο βαριέται και η εναλλακτική της γιαγιάς -αγκαλιά στο δίκλινο- δεν σας ενθουσιάζει, πάρτε μερικές ιδέες που θα σας κρατήσουν όλους χαρούμενους:

1. Πριν ακόμα ξεκινήσετε: Αν αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθείτε στον προορισμό που έχετε επιλέξει, ενημερωθείτε εγκαίρως για τις δραστηριότητες που ενδεχόμενα μπορεί να προσφέρει το μέρος και να ταιριάζουν με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού: Υπάρχουν μουσεία που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν το παιδί; Πάρκα, παιδικές χαρές, κάποια βιβλιοθήκη ή πινακοθήκη; Επίσης, μάθετε αν τις ημέρες που θα είστε εκεί πρόκειται να πραγματοποιηθούν παιδικές παραστάσεις, συναυλίες ή κουκλοθέατρα.

2. Κολύμπι: Το κολύμπι μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστικό αν δείξετε στα παιδιά σας είτε συγκεκριμένα κολυμβητικά στιλ είτε μακροβούτια και φιγούρες «συγχρονισμένης κολύμβησης». Αν και οι δικές σας… τεχνικές περιορίζονται, τότε κάνετε τα μπάνια τους διασκεδαστικά με παιχνίδια για την θάλασσα, τα οποία θα βρείτε είτε στα Jumbo είτε σε άλλα καταστήματα παιχνιδιών. Ενδεικτικά, στο We Love Toys.gr βρήκαμε σανίδες για την θάλασσα με 5 ευρώ, εκτοξευτή νερού με 10 ευρώ, μπάλες για την θάλασσα με 2 ευρώ, βατραχοπέδιλα με 11 ευρώ και γυαλάκια για την θάλασσα με 6 ευρώ.

3. Παιχνίδια: Όσοι έχουν παιδιά γνωρίζουν καλά πως οι αποσκευές τους στις διακοπές διπλασιάζονται εξαιτίας των παιχνιδιών που πρέπει πάντα να κουβαλάνε μαζί. Πέρα από τα συμβατικά κουβαδάκια, ποδηλατάκια και μπάλες, διεγείρετέ τους το ενδιαφέρον με ακόμα πιο πρωτότυπα παιχνίδια –χωρίς απαραίτητα να ξοδέψετε γι’αυτά μία περιουσία:

Για βρέφη έως ενός έτους βρήκαμε στα Λητώ το παπάκι που πιτσιλάει πατώντας ένα κουμπί στο πίσω μέρος της. Επίσης, αρχίζει να στριφογυρίζει δημιουργώντας διασκεδαστικά εφέ στο νερό (τιμή: 13 ευρώ – αγοράστε το από εδώ).
Για παιδάκια έως 3 ετών βρήκαμε στα Λητώ τον εξερευνητή του ωκεανού, το οποίο λειτουργεί σαν μικρό υποβρύχιο στην θάλασσα (τιμή: 10 ευρώ – αγορά από εδώ). Επίσης, στα ELC βρήκαμε το τραπεζάκι για παιχνίδια με άμμο και νερό (τιμή: 69 ευρώ – διευθύνσεις καταστημάτων εδώ).

Για παιδιά άνω των 3 ετών βρήκαμε στο We Love Toys.gr το μικρό γκολφ της φωτογραφίας, το οποίο περιλαμβάνει 2 μπαστούνια, 3 μπάλες και μία μεταφερόμενη βάση (τιμή: 25 ευρώ – αγοράστε το από εδώ).
Για παιδιά δημοτικού προτείνουμε διάφορα επιτραπέζια σε συσκευασία ταξιδίου, όπως το Travel Scrabble (τιμή: 17 ευρώ – αγορά από εδώ) ή το Μάντεψε ποιος (τιμή: 6 ευρώ – αγορά από εδώ).

4. Εξερευνήσεις: Ένα μέρος που το παιδί επισκέπτεται για πρώτη φορά αποτελεί έναν νέο κόσμο προς εξερεύνηση. Συνοδεύστε το στις αναζητήσεις του παίρνοντας μαζί σας φακούς –αν τυχόν βρεθείτε σε κάποια μικρή σπηλιά, ένα φτυαράκι –σε περίπτωση που βρείτε ένα όμορφο λουλούδι και θέλετε να το πάρετε μαζί σας, πλαστικές σακούλες τις οποίες μπορείτε να γεμίσετε με ιδιαίτερα βότσαλα ή κοχύλια, φωτογραφική μηχανή ή ό,τι άλλο βάζει ο νους σας. Αφιερώστε χρόνο στο να εξηγήσετε στα παιδιά όλα αυτά που βλέπουν και -γιατί όχι- δημιουργήστε ένα φανταστικό σενάριο, ότι ψάχνετε, για παράδειγμα, έναν μαγικό θησαυρό!

5. Παραμύθια και ταινίες: Τα βράδια σας στις διακοπές αφιερώστε λίγο χρόνο στα παιδιά διαβάζοντάς τους κάποια από τα σπουδαιότερα παραμύθια της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ενδεικτικά προτείνουμε τα: Πρίγκιπας και ΦτωχόςΤο Θαυμαστό Ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον και Το Καπλάνι της Βιτρίνας, της Άλκης Ζέη. Αν πάλι εκεί που βρίσκεστε υπάρχει DVD Player μπορείτε να πάρετε μαζί σας κάποιες ταινίες που δεν είχατε την δυνατότητα να δείτε τον περασμένο χειμώνα στους κινηματογράφους, όπως τα (Γ)λυκάκιαΜεγαλοφυής και Πώς να εκπαιδεύσετε τον Δράκο σας.

6. Τηλεσκόπιο: Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας θα ενθουσιαστούν αν πάρετε μαζί σας στις διακοπές και ένα τηλεσκόπιο για παρατήρηση άστρων. Δεν είναι ανάγκη να ξοδέψετε μία περιουσία. Το «Τηλεσκόπιο 50mm National Geographic» είναι ιδανικό για αρχάριους. Διαθέτει τρίποδο, οδηγίες χρήσεις και η τιμή του είναι 57,50 ευρώ. Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ. Εναλλακτικά, στο astronomy.gr θα βρείτε τεράστια ποικιλία από τηλεσκόπια για κάθε… πορτοφόλι, καθώς και συμβουλές για το πώς να τα χρησιμοποιήσετε και τι να… παρατηρήσετε τις ξάστερες καλοκαιρινές βραδιές.

7. Βιβλία παίζω και μαθαίνω: Απόγευμα στο εξοχικό ή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και δεν ξέρετε πώς να γεμίσετε τον χρόνο τους. Μία καλή λύση είναι να έχετε μαζί σας ένα βιβλίο τύπου «παίζω και μαθαίνω» για τις διακοπές, το οποίο στις σελίδες του θα περιλαμβάνει έξυπνα παιχνίδια, ασκήσεις, αλλά και μικρές ιστοριούλες. Τέτοια βιβλία θα βρείτε στις εκδόσεις Πατάκη, για παιδιά από 3 έως 12 ετών. Πιο συγκεκριμένα, αναζητήστε το «Φανταστικές καλοκαιρινές διακοπές», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά που τελείωσαν το Νηπιαγωγείο αλλά και σε παιδιά δημοτικού, καθώς και «Το πρώτο μου καλοκαιρινό βιβλίο», για παιδιά που ετοιμάζονται για το δημοτικό.

8. Φωτογραφίες: Ποιος είπε ότι η φωτογραφία είναι χόμπι μόνο για μεγάλους. Τα παιδιά μπορούν να βγάλουν φωτογραφίες που ούτε φανταζόμαστε, οι οποίες έπειτα θα στολίσουν το δωμάτιό τους, επαναφέροντας όμορφες αναμνήσεις από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να τους δανείσετε την πανάκριβη DSLR σας για να υποδυθούν τους φωτογράφους. Στα καταστήματα παιχνιδιών θα βρείτε φωτογραφικές μηχανές ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά, όπως η Kid-Tough Digital camera, της Fisher Price, μία πραγματική ψηφιακή μηχανή με αντοχή σε υγρασία και σταγόνες, κατάλληλη για παιδιά από 3 ετών (τιμή: 90 ευρώ - αγορά από εδώ). Εναλλακτικά, πολύ φθηνότερη θα βρείτε την Vtech Kidizoom, μια ηλεκτρονική συσκευή 5 σε 1 που λειτουργεί ως ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, video, MP3 player και μηχάνημα για παιχνίδια. Απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών (τιμή: 50 ευρώ – αγορά από εδώ).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v