Θεατρικό παιχνίδι: 20 διευθύνσεις για μικρούς θεατρόφιλους

Εργαστήρια, παιχνίδια, αναγνώσεις, αυτοσχεδιασμοί, περιμένουν αυτές τις μέρες τα παιδιά κάθε ηλικίας σε είκοσι θέατρα και πολυχώρους της Αθήνας. Γνωρίστε μαζί τους το θεατρικό παιχνίδι και τα οφέλη του.
Θεατρικό παιχνίδι: 20 διευθύνσεις για μικρούς θεατρόφιλους
Επιμέλεια: Κατερίνα Σφοντούρη

Σπίτι-σχολείο, σχολείο-σπίτι και στο ενδιάμεσο φροντιστηριακά μαθήματα με τι σκοπό; Μα φυσικά τους άριστους βαθμούς. Γνωστό το μοτίβο του «καλού μαθητή», ο οποίος όμως συχνά δεν μπορεί να εκφραστεί ψυχοκινητικά σωστά, δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ομάδα, δεν έχει καν εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Τις «ανάγκες» αυτές του παιδιού καλείται σήμερα να καλύψει ένα -άγνωστο για πολλούς αντικείμενο στην Ελλάδα- το θεατρικό παιχνίδι. Τι είναι, όμως, ακριβώς το θεατρικό παιχνίδι και πού μπορεί κανείς να εξασκηθεί σε αυτό;

Ένα δυνατό μέσο έκφρασης
Πρόκειται για ένα δημιουργικό γεγονός, που προσφέρει άμεση απόλαυση στο παιδί, παράλληλα όμως μπορεί να λειτουργήσει σαν μέσο έκφρασης και δημιουργίας, καθώς επίσης και σαν μέσο προσέγγισης της θεατρικής τέχνης. Αφήνοντας για λίγο το θρανίο, το παιδί καλείται να συμμετάσχει σε ολόκληρη τη διαδικασία του θεατρικού παιχνιδιού, να αναλάβει ρόλους, να βιώσει το θεατρικό φαινόμενο.

Με την σωστή καθοδήγηση του εκπαιδευτή, το παιδί ενεργοποιεί τη φαντασία του, οξύνει την κρίση του, γνωρίζει το σώμα του, μαθαίνει να παρατηρεί, να εξασκεί τη συγκέντρωση και την προσοχή του. Ταυτόχρονα, το θεατρικό παιχνίδι συνεισφέρει στη γλωσσική ανάπτυξή του παιδιού, πλουτίζοντας το λεξιλόγιό του.

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, η κατανόηση των κειμένων γίνεται βιωματική, βοηθώντας το παιδί να διακρίνει καταστάσεις, χαρακτήρες και συναισθήματα. Είναι ένας τρόπος έκφρασης που αγγίζει ακόμη και τα πιο ντροπαλά παιδιά, αφού προσφέρει τη δυνατότητα στο παιδί να εκφραστεί τόσο ατομικά όσο και μέσα από τη «φωνή» της ομάδας.

Θέατρο της Ημέρας
Στη χώρα μας, εισηγητής του θεατρικού παιχνιδιού είναι ο παιδαγωγός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Λάκης Κουρετζής. Η αγάπη του για το αντικείμενο τον οδήγησε -μαζί με την Ανδρομάχη Μοντζολή- στην ίδρυση της Εταιρίας καλλιτεχνικής και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης «Θέατρο της Ημέρας». Φέτος, παρουσιάζει την παράσταση «Οι Σωματοφύλακες της κατσαρόλας» της Λένας Τερκεσίδου, η οποία-με τη συμβολή του θεατρικού παιχνιδιού-προσεγγίζει το θέμα της σωστής και ποιοτικής διατροφής των παιδιών.

Για την περίοδο των γιορτών ειδικά, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου παρουσιάζει τα «Γλυκογιορτινά παιχνίδια στης γιαγιάς». Αγαπημένα θέματα όπως: το στόλισμα του δέντρου, οι παλιές φωτογραφίες, τα ξεχασμένα παιχνίδια, ο παλιός κι ο νέος χρόνος, τα κάλαντα, η νεράιδα του χρόνου και τα γλυκά ξαναζωντανεύουν από τα παιδιά με οδηγό τη φαντασία και το θεατρικό παιχνίδι. Πραγματοποιείται, επίσης, εργαστήρι για εφήβους, ηλικίας 12-17 ετών.
Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι. Τηλ: 210-6929090, 210-6995777

Θέατρο Πόρτα
Η πολύτιμη εμπειρία της Ξένιας Καλογεροπούλου, έχει βρει «στέγη» στο θέατρο «Πόρτα», όπου παρουσιάζονται κάθε χρόνο επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις για παιδιά. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Κολωνάκι, πραγματοποιούνται επίσης εργαστήρια οκτάμηνης διάρκειας, για παιδιά κι εφήβους. Στόχος τους είναι η επικοινωνία των παιδιών μέσα από θεατρικές δραστηριότητες και παιχνίδια για να γνωρίσουν με τρόπο δημιουργικό το θέατρο, αλλά κυρίως τον εαυτό τους και τον κόσμο που τα περιβάλλει. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν πρόβες κάθε νέου έργου της «Μικρής Πόρτας» και συζητούν με τους συντελεστές. Επίσης, έχουν δωρεάν είσοδο στις παραστάσεις.
Μελίνας Μερκούρη 54, Κολωνάκι. Tηλ: 210-3249829 

Εθνικό Θέατρο
Από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες του Εθνικού Θεάτρου, οι «Εκδρομές» συνεχίζονται με τα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους που θα λειτουργήσουν με την Μάτα Μάρρα και τη Μαριλένα Ρασιδάκη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, λειτουργούν τμήματα δημιουργικής κίνησης για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών, θεατρικό εργαστήρι για παιδιά 8-12 ετών και για εφήβους ηλικίας 13-17 ετών.
Αναλυτικές πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Χαρά Δήμα, τηλ: 210-3814592 και 210-3301880, ώρες 09:00-13:00, Δευτέρα έως Παρασκευή 

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
«Θέλω να…ταξιδέψω στο σπίτι των ευχών» είναι ο τίτλος του θεατρικού εργαστηρίου για παιδιά του Νηπιαγωγείου και των Α’-Β’ τάξεων του Δημοτικού που διοργανώνει την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου το Μουσείο. Αντίστοιχα, για τα παιδιά των Γ’ μέχρι ΣΤ’ τάξεων του Δημοτικού την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011 θα λάβει χώρα το ««Θέλω να…μοιραστώ τα θέλω μου για τον καινούργιο χρόνο».
Kόδρου 9, προέκταση οδού Bουλής, Πλάκα. Τηλ: 210-3312621 και 210-3312750 

Spring People
Ένας σύγχρονος Πολυχώρος στο κέντρο της Αθήνας επιδιώκει να «γεφυρώσει» τη τέχνη με τη καθημερινή ζωή. Στα πλαίσια των ποικίλων δραστηριοτήτων του «Spring People» εντάσσεται ένα πρωτότυπο θεατρικό εργαστήριο που εκτός από τη συμμετοχή παιδιών του δημοτικού «αγκαλιάζει» και τους γονείς. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς, παντομίμα, ορθοφωνία, χωρό και θεατρικό παιχνίδι, γονείς και παιδιά δουλεύουν από κοινού με στόχο την παράσταση. Εν όψει εορτών, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο για τις Ανθρώπινες Αξίες για παιδιά 6-9 ετών. Δραματοποίηση, παιχνίδια παρατήρησης και συνεργασίας καθώς και άλλες δραστηριότητες έχουν στόχο να αναπτύξουν τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών.
Αγαθάρχου 12, Ψυρρή. Τηλ: 210- 3252034

Σχολείο Παιχνιδιού
Σε δύο ομάδες, μία για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών και μία για παιδιά 11-15 ετών, λειτουργεί το εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού και Θεάτρου του «Σχολείου Παιχνιδιού». Μέσα από πολλαπλές τεχνικές και ερεθίσματα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν, να παίξουν, να αλληλεπιδράσουν και να γνωρίσουν διάφορες πτυχές του θεατρικού φαινομένου. Στόχος; Το παραστασιακό γεγονός.
Λεπενιώτου 8, Ψυρρή. Τηλ: 210-3235462

Χρυσομηλιά
Συνολικά έξι διαφορετικές θεματικές ενότητες απαρτίζουν το εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού της «Χρυσομηλιάς» για παιδιά από 4 ετών και πάνω. «Το ταξίδι του Ήλιου», «Το παιχνίδι των τεσσάρων εποχών», «Παραμύθια του νερού», «Η Γη μας και η Ελλάδα», «Ανθρώπινες σχέσεις» και «Ο Χαρταετός» φιλοδοξούν να «αγγίξουν» τις παιδικές ψυχές.
Βασιλίσσης Σοφίας 54 και Ηριδανού 1, περιοχή Χίλτον. Τηλ: 210-7215884 και 210-7212749

Art4fun
Πρωινά και απογευματινά θεατρικά εργαστήρια προσφέρει το Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης «Art4fun». Επιπλέον, ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο camp για τις εορταστικές μέρες.
Ολύμπου 25 Χαλάνδρι. Τηλ.: 210-6835494 

Ο περίπατος
Παιχνίδια ομαδικότητας, συναισθηματικής νοημοσύνης, πειραματισμού, έκφρασης, φαντασίας και επικοινωνίας περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό των εργαστηρίων θεατρικού παιχνιδιού του «Περιπάτου». Για τις μέρες των Χριστουγέννων, τα παιδιά καλούνται να γνωρίσουν κάλαντα και ρυθμούς από όλη την Ελλάδα, μέσα από την τρυφερή ματιά του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. «Γουτού Γουπατού» λοιπόν και στη συνέχεια θεατρικό παιχνίδι, με τα παιδιά να υποδύονται τους ρόλους του παραμυθιού.
Γαβριηλίδη και Ξενοπούλου 17, Κάτω Ηλιούπολη. Τηλ: 210-9954189 

Παραμυθοπλάστης
Βιωματικά εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού δίωρης διάρκειας προσφέρονται στον «Παραμυθοπλάστη». Στόχος; Η ευαισθητοποίηση των αισθήσεων των παιδιών ώστε να καλλιεργηθούν σαν ενεργητικοί ακροατές, να έρθουν σε επαφή και να κρίνουν οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν, να εκφραστούν.
Παναγή Τσαλδάρη 17, Περιστέρι. Τηλ: 210-5774599 

Χρωματιστές μέρες
Με αυτοσχεδιασμούς, αισθησιοκινητικές δράσεις, μιμήσεις, φωνητικά παιχνίδια, μεταμφιέσεις, τα παιδιά ανακαλύπτουν το μαγικό κόσμο του θεάτρου. Δημιουργούν το δικό τους έργο. Γίνονται συν-δημιουργοί, φτιάχνοντας δικές τους ιστορίες, παραμύθια, κουστούμια, σκηνικά.
Κηφισίας 28 και Εμμ. Παπαδάκη Κατω Ψαλίδι, Ν.Ηράκλειο. Τηλ: 210-2723415 

Shantala
Μέσα σε μια ατμόσφαιρα ήχων, μουσικής, χρωμάτων, κίνησης και δράσης, τα παιδιά απελευθερώνουν τη φαντασία τους, εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους, εκφράζονται και επικοινωνούν μεταξύ τους. Εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών.
Τριπόλεως 35Α και Ευβοίας, Κάτω Χαλάνδρι. Τηλ: 210-6717529 

Παραμυθοχώρα
Σε παιδιά ηλικίας 4-10 ετών απευθύνεται το εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού της «Παραμυθοχώρας» που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Εισηγήτρια η Έρρικα Μακρή.
Αναπαύσεως 14 και Τυρταίου 1, Μετς. Τηλ: 210-9216346 

Joyland
Από την ηλικία των 3 ετών μπορεί να συμμετάσχει το παιδί σας στην ομάδα του θεατρικού παιχνιδιού του «Joyland». Τα παιδιά δημιουργούν ρόλους και φορούν στολές από το βεστιάριο του Κέντρου Προσχολικής Εκπαίδευσης.
Στρ. Ρογκάκου 17, Μαρούσι. Τηλ: 210-6824708 και 210-6823792 

Πρόβα
Στον χώρο της Δραματικής Σχολής της Μαίρης Ραζή «Πρόβα» λειτουργεί εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά ηλικίας μέχρι 7 ετών. Μέσω του παιχνιδιού εισάγονται στην υποκριτική, τον αυτοσχεδιασμό, την δραματοποίηση κειμένου κ.ά.
Αχαρνών και Ηπείρου 39, Αθήνα. Τηλ: 210-8818326

Το Πολύτεχνο
Μέσα από τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού τα παιδιά διευρύνουν τους ορίζοντές τους καταλαβαίνουν τον εαυτό τους αλλά και τον κόσμο των μεγάλων. Το «Πολύτεχνο» διοργανώνει εργαστήριο με κόστος 40 ευρώ το μήνα.
Σπάρτης 22, Χαλάνδρι. Τηλ: 210-6859383 και 210-6856027 

Ακαδήμεια
Το πολιτιστικό κέντρο «Ακαδήμεια» κι ο Θίασος Νέων διοργανώνει θεατρικά εργαστήρια μεγάλης διάρκειας για παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού.
Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος. Τηλ: 210-5125600 

Άγκυρα
Θεατρικό παιχνίδι, μουσική και κίνηση θα οδηγήσουν το παιδί σας σε μια χαρούμενη και δημιουργική επαφή με τις Τέχνες. Ο Πολυχώρος «Άγκυρα» και η ομάδα «Μορφές έκφρασης» διοργανώνουν το εργαστήριο «Κίνηση, Λόγος και Ρυθμός» για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών και 6-12 ετών.
Σόλωνος 124, Αθήνα. Τηλ: 210-3837540 και 210 3837667

Γέναθλον
Το Πολύτεχνο Εργαστήρι του «Γέναθλον» δίνει την ευκαιρία στα παιδιά που αγαπούν την Τέχνη, να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να εκφραστούν μέσα από θεατρικές τεχνικές, μουσική, ζωγραφική και πολύ παιχνίδι. Πραγματοποιείται κάθε Σάββατο για παιδιά ηλικίας 6-11 ετών.
Φθιώτιδος 24, Αθήνα. Τηλ: 210- 6921467 

Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Αθηναίων
Επικοινωνήστε με το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να ενημερωθείτε για τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται στα διαμερίσματα του Δήμου.
Σατωβριάνδου 20, Αθήνα. Τηλ: 210-5284800 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v