Σ/Κ με τα παιδιά: Ιδέες για ελεύθερο χρόνο με νόημα

Παιδικές θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια δημιουργικών κατασκευών και ψυχαγωγικό παιχνίδι. Αξιοποιείστε τα βροχερά και τα κρύα Σαββατοκύριακα για εσάς και για εκείνα.
Σ/Κ με τα παιδιά: Ιδέες για ελεύθερο χρόνο με νόημα
της Έλενας Μπούλια

Όσο κι αν το παιχνίδι στην ύπαιθρο παραμένει πάντα η πρώτη μας επιλογή όσον αφορά την ψυχαγωγία των παιδιών κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, οι φθινοπωρινές βροχές καλούν μικρούς και μεγάλους σε… στεγνά καταφύγια, τα οποία όμως δεν στερούνται επιλογών. Για τα βροχερά σαββατοκύριακα των παιδιών, λοιπόν, ξεχωρίσαμε τις καλύτερες παιδικές θεατρικές παραστάσεις, πολλές εκ των οποίων ακολουθούνται από παιχνίδι και κατασκευές, διαλέξαμε τα δημιουργικότερα εργαστήρια και τους νέους χώρους ψυχαγωγίας της πόλης που υπόσχονται να μας ξετρελάνουν. Και όταν το θέαμα ή το παιχνίδι τελειώσει, η διασκέδαση συνεχίζεται σε ένα από τα πιο kid-friendly εστιατόρια της Αθήνας.

Παιδικό θέατρο και παιχνίδι
Καλλιτεχνικός Οργανισμός Μορφές Έκφρασης (Αλκμήνης 13, Κ. Πετράλωνα, τηλ. 210 3464903 και 210 3464002) παρουσιάζει φέτος τον Χειμώνα, για άλλη μία χρονιά, την επιτυχημένη μουσική θεατρική παράσταση «Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος», σχετικά με μία μαριονέτα που αποφασίζει να κόψει τα σχοινιά της και να ζήσει ελεύθερη. Στο τέλος του έργου ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι. Κατάλληλο για παιδιά από 3 ετών.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο στις 6.00μμ και Κυριακή στις 11.00πμ
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ γενική είσοδος
Διάρκεια: 70 λεπτά

-Στο θέατρο Ελεύθερη Έκφραση (Λέσβου 8 & Απειράνθου, στάση Καλλιφρονά, Κυψέλη, τηλ.: 210 8645400, 6932 302817, 6932 133 764) συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η διαμάχη στο δάσος, ανάμεσα στον Σκουπίδαρχο και τον Απεχθάνη, με την παράσταση «Από πού παν στο Σκουπιδο…Πρασινιστάν;». Κατάλληλο για παιδιά από 3 ετών. 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 12.00
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ (8 ευρώ με επίδειξη κάρτας ανεργίας)
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

-Το Μικρό Πολυτεχνείο (Πλ. Ασωμάτων 7, Θησείο – έναντι σταθμού ΗΣΑΠ, τηλ. 210 3252998, 2103243306) έχει δύο εξαιρετικές προτάσεις για τις χειμερινές Κυριακές των παιδιών: Τις παραστάσεις «Τι Ωραίος που είναι ο Κόσμος!» και το «Παντζαράκι» για παιδιά ηλικίας 2,5 με 5,5 και 3 με 6 ετών αντίστοιχα. Η πρώτη είναι μία παράσταση με ηθοποιούς και κούκλες, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ζαχαρία Σακκή, ενώ στην δεύτερη τα παιδιά φοράνε κοστούμια και παίζουν μαζί με τους ηθοποιούς. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις δύο παραστάσεις εδώ.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 11.00 η πρώτη και κάθε Κυριακή στις 12.30 η δεύτερη.
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Διάρκεια: 60 λεπτά

-Στο θέατρο Γκλόρια (Ιπποκράτους 7, Αθήνα, τηλ. 210 3609400) παρουσιάζεται φέτος η παράσταση «Το Χρυσό Κλειδί», του Κώστα Τσιάνου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη και μουσική του Διονύση Τσακνή. Πρόκειται για μία ιστορία γεμάτη περιπέτεια, ανατροπές και μυστικά που σκοπό έχουν να αποκαλύψουν την ευτυχία. Ιδανικό για παιδιά δημοτικού.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 15.00 και Κυριακή στις 11.00 και στις 15.00.
Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ (πλατεία), 10 ευρώ (εξώστης)
Διάρκεια: 120 λεπτά (με διάλειμμα)

-Στην παιδική σκηνή του θεάτρου Τόπος Αλλού (Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Αθήνα, τηλ. 210-8656004, 210-8624392) ανεβαίνει φέτος το «Παραμύθια για πλάσματα τρυφερά και αθώα», ένα λαμπερό και χαρούμενο θέαμα που φέρνει τα παιδιά στον κόσμο των ζώων λέγοντάς τους παραμύθια, που έχουν ως κεντρικούς ήρωες ζώα. Οι ηθοποιοί χειρίζονται μάσκες, κούκλες και σκιές, ενώ η φαντασία των παιδιών ζωντανεύει με προβολές σε γιγαντο-οθόνες. Ιδανικό για παιδιά από 3 έως 8 ετών.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή στις 11.00 και στις 15.30
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Διάρκεια: 60 λεπτά

ομάδα Μαρμελάδα ανεβάζει στο Studio Μαυρομιχάλη (Mαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, τηλ. 2106453330) τις «Παπαρούνες», ένα παραδοσιακό, τηνιακό παραμύθι με ηρωίδα ένα κορίτσι που γίνεται βασίλισσα επειδή ξέρει να γελά και να κάνει τους άλλους να γελούν, το οποίο απευθύνεται σε μικρούς (3 έως 8 ετών) και μεγάλους. Η παράσταση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική ενώ μαζί με τους ηθοποιούς, παίζουν εντυπωσιακές κούκλες μαρότ, σε φυσικό μέγεθος. Ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι με τα παιδιά. Περισσότερα για την παράσταση εδώ.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.
Διάρκεια: 60 λεπτά.

- Η Παιδική Σκηνή της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ (Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, Προαστιακός Ρουφ, τηλ: 210-5298922, 6937-604988), ακολουθώντας τα χνάρια της μεγάλης παράδοσης των αστυνομικών της Αγκάθα Κρίστι, παρουσιάζει φέτος το καινούργιο θεατρικό έργο «Μυστήριο στο Τούνδρα Εξπρές», προσαρμοσμένο από τον Πέτρο Χατζόπουλο. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο της ελληνικής παιδικής δραματουργίας με σύγχρονη γλώσσα, που μιλάει για την απληστία, την αγάπη και το συναρπαστικό κυνήγι της αλήθειας ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί τη φαντασία, την παρατηρητικότητα και την ικανότητα του μυαλού να αναλύει γεγονότα και να συνθέτει επιχειρήματα με διασκεδαστικό τρόπο. Ιδανικό για παιδιά δημοτικού. Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε εδώ.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 7.00 μ.μ., Σάββατο στις 3.00 μ.μ. και Κυριακή στις 11.00 π.μ. και 3.00 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου: 16 ευρώ -κλείστε το online από εδώ www.tickethour.com
Διάρκεια: 90 λεπτά.

Αθηναϊκός Θίασος Σκιών του Άθω Δανέλλη, πιστός στο παραδοσιακό θέατρο σκιών, με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη, ανεβάζει από την Κυριακή 21 Νοεμβρίου τις παραστάσεις του στο Αγγέλων Βήμα (Σατωβριάνδου 36, Μετρό Ομόνοιας, τηλ. 210 5242211,-13). Οι παραστάσεις συστήνονται για παιδιά από 3 ετών.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 11.30
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Μετά την παράσταση, η χειροτέχνις Σωτηρία Καραπατάκη θα παίζει με τα παιδιά διδάσκοντάς τα πώς να φτιάχνουν μόνα τους Καραγκιόζηδες.

* Η ομάδα Κουκλοθεάτρου Κοκου- Μουκλό, με τις φανταστικές χειροποίητες κούκλες της, παρουσιάζει και φέτος τη μουσική κωμωδία «Ψαρόσουπα» του Γιώργου Λεμπέση στο θέατρο Αργώ, (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, τηλ. 210-9532236, 6932.44.57.33), κάθε Σάββατο στις 17.00. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών.
Δείτε video της παράστασης εδώ:


Φαντασμαγορικές προβολές
-Στο Odeοn Starcity (Λ. Συγγρού 111, Ν. Κόσμος) λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό το Cinema Park, ένα από τα πρώτα διαδραστικά κινηματογραφικά πάρκα στην Ευρώπη, όπου ενδιαφέροντα θέματα εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα (φύση, άνθρωπος, πλανήτης) παρουσιάζονται με τρόπο μοναδικό: Οι αίθουσες του Cinema Park είναι εξοπλισμένες με προηγμένα ηχητικά συστήματα, εντυπωσιακό φωτισμό και καθίσματα που δονούνται και εκλύουν μυρωδιές! Επιπλέον, οι θεατές, χωρισμένοι σε ομάδες και με ένα τηλεχειριστήριο στο χέρι απαντούν σε ερωτήσεις γνώσεων και κρίσης.
Οι προβολές του Cinema Park πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, στις 11.00, στις 13.00 και στις 15.00, ανάλογα με την θεματική ενότητα.
Το κόστος του εισιτηρίου είναι 15 ευρώ για τους ενήλικες και 10 ευρώ για τα παιδιά. Ιδανικό για παιδιά δημοτικού. Περισσότερες πληροφορίες για το Cinema Park εδώ.

Παιχνίδι και δραστηριότητες
Μπορεί ο καιρός να παραμένει καλός και η θερμοκρασία σχετικά υψηλή, ωστόσο όλοι μας ανυπομονούμε να επιδοθούμε σε αγαπημένες χειμωνιάτικες δραστηριότητες. Έτσι, το υπερσύγχρονο παγοδρόμιο του εμπορικού κέντρου Athens Heart (Πειραιώς 180, Κόμβος Χαμοστέρνας) άνοιξε για ακόμα μία χρονιά τις πόρτες του και μας περιμένει να βολτάρουμε στον πάγο. Προπονητές από την Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομιών βρίσκονται εκεί καθημερινά για την ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και για να εκπαιδεύσουν μικρούς και μεγάλους στις τεχνικές του πατινάζ. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή 11.00-21.00 και Σαββατοκύριακο 11.00-23.00.
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (ανεξαρτήτως χρόνου παραμονής)
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι για μικρότερα παιδιά το Athens Heart συνεχίζει να φιλοξενεί την Μικρή Ζούγκλα, έναν όμορφο χώρο στο κέντρο του εμπορικού, όπου τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά κάθε Σάββατο 12.00 με 16.00. Το Σάββατο 20/11 στη Μικρή Ζούγκλα θα πραγματοποιηθεί Face Painting, εργαστήριο κατασκευής χριστουγεννιάτικων στολιδιών και θεατρικό παιχνίδι με θέμα «Οι βοηθοί του Αϊ-Βασίλη».

Παιδικό εργαστήρι
-Στις Μορφές Έκφρασης (Αλκμήνης 13, Κ. Πετράλωνα) πραγματοποιείται κάθε Σάββατο, έως τον Ιανουάριο του 2011, από τις 11.00 έως τη 13.00, παιδικά εργαστήρια για παιδιά κάθε ηλικίας, από 3 έως 12 ετών. Έτσι, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου θα «ανέβει» μία πρωτότυπη «Δαχτυλοπαράσταση» με βασικούς ήρωες τα ζωγραφισμένα δαχτυλάκια των παιδιών, ενώ στις 27 Νοεμβρίου τα παιδιά γίνονται καλλιτέχνες της ανακύκλωσης και φτιάχνουν όμορφες χειροτεχνίες.
Κάθε δραστηριότητα κοστίζει 10 ευρώ για τα μέλη και 15 ευρώ για τα μη μέλη, ενώ θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210 3464903, 210 3464002. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα παιδικά εργαστήρια στις Μορφές Έκφρασης εδώ.

Πεινάσαμε;
Ολοκληρώστε την ημέρα σας με γεύμα σε ένα από τα πιο kid-friendly εστιατόρια της Αθήνας, όπου θα απολαύσουν kid menus σε ευχάριστο και χαλαρό περιβάλλον. Τι προτείνουμε;
-Το GBK στο εμπορικό κέντρο The Mall: Πιθανώς το καλύτερο burger-άδικο της Αθήνας διαθέτει παιδικά γεύματα -σε μειωμένες τιμές- με πεντανόστιμα, ζουμερά burgers από κιμά εξαιρετικής ποιότητας (δοκιμάσαμε και πραγματικά είδαμε διαφορά), τραγανές πατάτες τηγανιτές και νόστιμα ορεκτικά. Επιπλέον, διατίθενται παιδικά καρεκλάκια και το προσωπικό είναι ιδιαίτερα φιλικό με τα μικρά «ζουζούνια» (τιμές: 15 με 20 ευρώ το άτομο).
-Τα Friday’s (δείτε διευθύνσεις καταστημάτων εδώ) είναι από τους χώρους εστίασης που σέβονται την ανάγκη των παιδιών να κινούνται διαρκώς, ενώ δίνουν την δυνατότητα να παραγγείλει κανείς μερίδα μικρότερου μεγέθους, σε μειωμένη τιμή. Παιδικά καρεκλάκια διατίθενται αμέσως μόλις φτάσετε στο τραπέζι σας, ενώ το προσωπικό είναι κατά κανόνα φιλικό και με παιχνιδιάρικη διάθεση απέναντι στα παιδιά (τιμές: 20 με 25 ευρώ το άτομο).
-Αν προτιμάτε κάτι που να θυμίζει περισσότερο ταβέρνα, τα εύσημα έχει από πολλούς γονείς πάρει η «Γκαλερί του Μεζέ» στο Περιστέρι (φωτο), η οποία όχι μόνο διαθέτει έναν χώρο που θυμίζει παλιό αρχοντικό, αλλά προσφέρει αμέσως καρεκλάκια φαγητού για τα παιδιά, ενώ στο μενού της υπάρχουν ορισμένα πιάτα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά, τα οποία, μάλιστα, σερβίρονται με μικρά μαχαιροπήρουνα. Στην δε τουαλέτα υπάρχει αλλαξιέρα για μωρά (τιμές: 20 με 25 ευρώ το άτομο).
-Η Wagamama είναι γνωστή αλυσίδα κινέζικων εστιατορίων στην Αγγλία που στην Ελλάδα εμφανίστηκε με την ανέγερση του εμπορικού κέντρου Golden Hall. Στον τελευταίο όροφο του εμπορικού, το Wagamama προτείνει ολόφρεσκη ιαπωνική κουζίνα, υγιεινή ως επί το πλείστο -με την έννοια ότι αποτελείται από κοτόπουλο, ρύζι και λαχανικά- χωρίς περίπλοκες γεύσεις που μπορεί να τα ξενίσουν. Επιπλέον, στους ξύλινους πάγκους που λειτουργούν ως τραπέζια τα παιδιά μπορούν και να ζωγραφίσουν, αφού τους παρέχεται ξύλινη κασετίνα με ξυλομπογιές και χαρτί (τιμές: 20-25 ευρώ το άτομο).

Ακόμα…
Δείτε στα Σχετικά Άρθρα πληροφορίες για την μουσικο-θεατρική διαδραστική παράσταση «Ένα σπίτι παραμύθια» σε επιμέλεια Σταμάτη Κραουνάκη - Λίνας Νικολακοπούλου, η οποία ανεβαίνει κάθε Κυριακή στην Παιδική σκηνή της Αθηναΐδας, τα παιδικά προγράμματα-εργαστήρια Νοεμβρίου στον Ελληνικό Κόσμο και πολλά άλλα...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v