Ο κόσμος του Ολίβιου: Μαύρο θέατρο για μικρούς θεατές

Μαύρο θέατρο, κουκλοθέατρο και παντομίμα συνδυάζονται σε μία διαδραστική παράσταση που προκαλεί τα παιδιά να συμμετάσχουν, ενώ παράλληλα τα διασκεδάζει και τα προβληματίζει, θέτοντας επίκαιρα ερωτήματα.
Ο κόσμος του Ολίβιου: Μαύρο θέατρο για μικρούς θεατές
της Κατερίνας Σφοντούρη

Την τεχνική του λεγόμενου «μαύρου θεάτρου» συστήνει στο παιδικό κοινό της Αθήνας η νέα θεατρική ομάδα «Τεχνηέντως» με την διαδραστική παράσταση «Ο κόσμος του Ολίβιου». Σε κείμενο και σκηνοθεσία του Νικόλα Ράπτη, οι μικροί θεατές καλούνται να «ταξιδέψουν» και να κάνουν τα όνειρα του Ολίβιου...πραγματικότητα.

Μια βαλίτσα γεμάτη ανησυχίες
Ποιος είναι όμως ο Ολίβιος και γιατί εισβάλλει έτσι ξαφνικά στη ζωή των μικρών φίλων; Πριν καλά-καλά σβήσουν τα φώτα της πλατείας, ένα παιδί του σήμερα ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου. Ο χώρος αυτός εμπνέει τον Ολίβιο αφού ο παππούς του εργαζόταν εκεί. Γεμάτος με γλυκές αναμνήσεις από τη σχέση τους αλλά και πολλές ανησυχίες για το μέλλον, ο Ολίβιος αποφασίζει να μοιραστεί με τους θεατές ό, τι τον απασχολεί.

Τα θέματα είναι πολλά κι επίκαιρα. Η καταστροφή τους περιβάλλοντος, ο αυξανόμενος ατομικισμός στην κοινωνία μας, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα κι άλλοι καθημερινοί προβληματισμοί νέων ανθρώπων που ψάχνουν λύσεις. Ο δραστήριος Ολίβιος δεν επαναπαύεται. Βρίσκει μια βαλίτσα κι έχοντας για παρέα την «παραμυθένια» φίλη του, ξεκινάει ένα ταξίδι διαφορετικό. Σε τόπους που δεν φαντάστηκε ποτέ ότι μπορεί να υπάρχουν, ενώνει τη φωνή του με αυτή των θεατών, βρίσκει λύσεις και «γεννά» ελπίδες για το μέλλον.

Διαδραστικότητα σε μαύρο φόντο
Φαίνεται ότι μέχρι τώρα η ομάδα «Τεχνηέντως» κερδίζει το «στοίχημα» του έξυπνου δεσίματος της τεχνικής του Μαύρου Θεάτρου και της ζωντανής συμμετοχής του κοινού στην εξέλιξη της ιστορίας. Αποτελούμενη από τους Κ. Κατσαμάκη, Βλ. Πασιούδη, Κ. Τζερμάνη, Χρ. Βελιάνο, Μ. Θωμά, Ελ. Καλλιγέρη, Δ. Λαζοπούλου, Σ. Λεγάτου και Αν. Σκοπελίτη, η ομάδα ζωντανεύει επί σκηνής στοιχεία και πρακτικές από διάφορες θεατρικές φόρμες. Παντομίμα, κουκλοθέατρο, αντικείμενα και άφθονη εικόνα δημιουργούν ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα, εικαστικά άρτιο.

Η ατμόσφαιρα είναι παραμυθένια. Ένα μαύρο σκηνικό, έντονος φωτισμός αντικειμένων και σχεδόν αόρατη-πλην του Ολίβιου-παρουσία ηθοποιών επί σκηνής. Ντυμένοι στα μαύρα, οι καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, χωρίς να εκτίθενται στο βλέμμα των θεατών. Έτσι, ο θεατής ξεγλιστράει από την πραγματικότητα και μεταφέρεται στη σφαίρα του φανταστικού. Σε αυτό συμβάλλει η σκηνική επιμέλεια και τα κοστούμια των Ισαάκ Μαυρίδη και Μαρία Ταπίνη, καθώς επίσης οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου.

Φεύγοντας
Διδάσκει, προβληματίζει και ψυχαγωγεί η παράσταση «Ο κόσμος του Ολίβιου», απευθυνόμενη σε παιδιά του δημοτικού αλλά και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια πρωτοβουλία της ομάδας στα πλαίσια της δημιουργίας του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης και ευαισθητοποίησης «Θέατρο για όλους». Με τον τρόπο αυτό, στηρίζει και διευκολύνει την πρόσβαση στον πολιτισμό, την παιδεία και τις τέχνες από όλους τους πολίτες των διαφόρων κρατών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον εθελοντισμό.

Η παράσταση τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Σχολικής Μέριμνας του Δήμου Αθηναίων.

INFO:
Ο κόσμος του Ολίβιου, Θέατρο Ιλίσια-Ντενίση, Παπαδιαμαντοπούλου 4 και Βασιλίσσης Σοφίας, τηλ: 210-7210045, 210-7216317
Παραστάσεις: Σάββατο 15:00, Κυριακή 12:00, καθημερινά (Δευτέρα – Παρασκευή) οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία, κατόπιν κράτησης. Υπεύθυνη κρατήσεων για σχολεία : Μαρία Δημοπούλου, τηλ: 210-5220389, 6989342472
Τιμή εισιτηρίου: πλατεία 12 €, εξώστης 10 €, για σχολεία και ομάδες άνω των 8 ατόμων 8 €
Διάρκεια: 70’
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v