Οικολογία, μαστορέματα και ιππότες τον Νοέμβριο στον Ελληνικό Κόσμο

Κατασκευές από χρησιμοποιημένα υλικά, δημιουργίες εμπνευσμένες από τους παλιούς λαϊκούς μας μαστόρους και υπέροχα παραμύθια με ιππότες και πριγκίπισσες περιλαμβάνουν αυτόν τον μήνα τα κυριακάτικα παιδικά προγράμματα του Ελληνικού Κόσμου.
Οικολογία, μαστορέματα και ιππότες τον Νοέμβριο στον Ελληνικό Κόσμο
Ιππότες και πριγκίπισσες, λαϊκοί πρωτομάστορες που έχουν χτίσει παραδοσιακά κτήρια, γέφυρες και μύλους ανά την Ελλάδα, αλλά κυρίως τα ίδια τα παιδιά, που μαθαίνουν να κατασκευάζουν μόνα τους διακοσμητικά αντικείμενα για το δωμάτιό τους, πρωταγωνιστούν στα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Νοεμβρίου στον «Ελληνικό Κόσμο», ξεκινώντας από την Κυριακή 14 Νοεμβρίου.

"Αυτό που μας ενδιαφέρει σε όλα τα προγράμματα είναι να συμμετέχουν ενεργά τα παιδιά στην διαδικασία", λέει η υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγός κ. Μαρία Γρηγοροπούλου. "Οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα αγγίζουν πολλές πτυχές και απευθύνονται σε διαφορετικά ταλέντα και ηλικίες των παιδιών", συνεχίζει και εξηγεί ότι κάθε Κυριακή, τα παιδιά που καταφθάνουν στον Ελληνικό Κόσμο χωρίζονται σε ηλικιακές ομάδες, οι οποίες κάνουν διαφορετικά πράγματα.

Συγκεκριμένα, τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Νοεμβρίου έχουν ως εξής:

14 Νοεμβρίου 2010
Εργαστήρι: Κατασκευάζω και χρησιμοποιώ

Οι δικές μας δημιουργίες δίνουν άλλο «χρώμα» στο δωμάτιό μας. Κορνίζες, μολυβοθήκες, σελιδοδείκτες και άλλα υλικά, όλα φτιαγμένα με τα δικά μας χέρια.

"Στο οικολογικό αυτό πρόγραμμα τα παιδιά μαθαίνουν να ανακυκλώνουν χρησιμοποιώντας ξανά πράγματα που έχουν στο σπίτι", λέει η κ. Γρηγοροπούλου. Τα περισσότερα από αυτά τα πράγματα θα παρέχονται από τον Ελληνικό Κόσμο. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να αναγνωρίσουν τα παιδιά την αξία της χειροτεχνίας αλλά και να αξιοποιήσουν ανακυκλώσιμα ή άχρηστα υλικά προκειμένου να δημιουργήσουν πολλές και διαφορετικές κατασκευές. Μέσα από τη δημιουργία, τα παιδιά μαθαίνουν την αξία της ανακύκλωσης και βιώνουν τα θετικά συναισθήματα που αποκομίζουμε όλοι μας όταν φτιάχνουμε δικές μας κατασκευές με σκοπό να διακοσμήσουμε τον προσωπικό μας χώρο.

Απευθύνεται σε: Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 2122540600 ( κωδικός 0607) ή στο 212 254 0607.

21 Νοεμβρίου 2010
«Βεντεμάροι», «Κουδαραίοι», «Κιουπρουλήδες»: Οι λαϊκοί μαστόροι και οι δημιουργίες τους

Κτήρια, γέφυρες, μύλοι, βρύσες, κεραμικά... όλα φτιαγμένα με μεράκι. Ελάτε να φτιάξουμε το δικό μας «σινάφι». Ας ακολουθήσουμε τον πρωτομάστορα, για να ανακαλύψουμε τα μυστικά της τέχνης του.

Όπως μας λέει η μουσειοπαιδαγωγός, "σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τους λαϊκούς μαστόρους διάφορων περιοχών της Ελλάδας και να εκτιμήσουν τις δημιουργίες τους". Το σύνολο της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής φτιάχτηκε από τους λαϊκούς, ανώνυμους μαστόρους που ήταν οργανωμένοι σε ομάδες και ταξίδευαν από περιοχή σε περιοχή, κατασκευάζοντας κτήρια, γεφύρια, βρύσες, μύλους κι ό,τι άλλο χρειαζόταν ένας παραδοσιακός οικισμός. Τα παιδιά μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να αναπλάσουν με τη φαντασία τους τον τρόπο ζωής των λαϊκών μαστόρων, να συνδέσουν τα παραδοσιακά κτίσματα τα οποία βλέπουμε ακόμα και σήμερα με τους θεσμούς, την εποχή και τους ανθρώπους που τα κατασκεύασαν και να κατανοήσουν τους λόγους που οδήγησαν τους ανθρώπους να σχηματίσουν ομάδες-«σινάφια» και να ταξιδέψουν για βιοποριστικούς λόγους. "Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι θα μάθουν τα παιδιά τις μυστικές διαλέκτους που οι μάστορες αυτοί χρησιμοποιούσαν και με αυτές θα κάνουμε διάφορα παιχνίδια", καταλήγει η κ. Γρηγοροπούλου.

Απευθύνεται σε: Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 2122540600 ( κωδικός 0608) ή στο 212 254 0608.

28 Νοεμβρίου 2010
Δράκοι εναντίον ιπποτών στο κάστρο των παραμυθιών

Για κάστρα και ιππότες ξέρουμε. Για δράκους έχουμε ακούσει. Τι γίνεται, όμως, όταν όλα αυτά συναντιούνται; Το πραγματικό και το φανταστικό έρχονται σε σύγκρουση και ο μύθος ανακατεύεται με την πραγματικότητα. Παραμυθοϊστορίες και άλλα, για όντα που υπήρχαν ή μπορεί και όχι...

"Ένα από τα αγαπημένα μας προγράμματα που σκοπό έχει να ανακαλύψουν τα παιδιά τη ζωή και τον κόσμο των ιπποτών" – από την εκπαίδευσή τους έως το τελετουργικό ανακήρυξης και τον εξοπλισμό τους, λέει η κ. Γρηγοροπούλου. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ιππότες γνωστούς από την ιστορία και τη δράση τους και να ανακαλύψουν τη δομή και την οργάνωση ενός κάστρου. Ο Δον Κιχώτης, ο βασιλιάς Αρθούρος, ο Λάνσελοτ, ο Τριστάνος και η Ιζόλδη συναντιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», όπου τα ιστορικά στοιχεία θα μπλέξουν με τα παραμύθια.

Οικόσημα και πανοπλίες, καταπέλτες και πολιορκητικές μηχανές, τείχη και πολεμίστρες, βασιλείς και πριγκίπισσες θα ζωντανέψουν μέσα από την αφήγηση και το θεατρικό παιχνίδι, ενώ εικόνες από την εποχή εκείνη θα γίνουν οι μηχανές του χρόνου μέσα από δραστηριότητες όπως η ζωγραφική.

Απευθύνεται σε: Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού. Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο 2122540600 ( κωδικός 0609) ή στο 212 254 0609.

Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος": Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος, Τηλ: 212 254 0000.
Περισσότερες πληροφορίες για ωράρια και εισιτήρια εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v