Παιδικά πάρτι: Τα παιδία γιορτάζει

Όταν τα παιδικά πάρτι στο σπίτι διαθέτουν κέφι και πρωτότυπες δραστηριότητες, τότε μπορούν άνετα να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα στους παιδότοπους. Ιδέες και tips για να «στολίσετε» τις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής τους.
Παιδικά πάρτι: Τα παιδία γιορτάζει
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης του παιδικού πάρτι σε κάποιον από τους «έτοιμους» πολυχώρους παιδικών εκδηλώσεων, τότε η εναλλακτική που έχετε είναι να βάλετε όλο το μεράκι και την καλή – γονική – σας διάθεση και να δημιουργήσετε ένα παιδικό πάρτι που θα τους μείνει αξέχαστο.

Οι τρεις σημαντικότεροι τομείς για την επιτυχία ενός παιδικού πάρτι είναι η διακόσμηση (προσκλητήρια, μπαλόνια, καπελάκια, σημαιάκια, πιάτα κτλ.), οι δραστηριότητες (παιχνίδια, κουκλοθέατρο κτλ.)και τέλος τα φαγητά του μπουφέ, τα οποία θα χαρίσουν γευστικά διαλείμματα στα party babies. Γενικά έχετε υπ’ όψιν ότι το στάδιο της προετοιμασίας (ψώνια, στόλισμα, μαγείρεμα κτλ.) απαιτεί αρκετό ελεύθερο χρόνο και κόπο. Από οικονομικής άποψης, πιθανώς να σας κοστίσει πιο ακριβά απ’ ότι η διοργάνωση σε ένα παιδότοπο, αλλά σε κάθε περίπτωση ένα «homemade» παιδικό πάρτι είναι πολύ πιο cosy και τρυφερό.

Διακόσμηση 
Τα αγοράκια πιθανότατα να εκτιμήσουν ένα πάρτυ ιπποτών ή ποδοσφαίρου (επίκαιρο) είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Για τους ιππότες μπορείτε να διακοσμήσετε την είσοδο με ένα μικρό κόκκινο χαλί κόκκινο χαλί και να φτιάξετε ασπίδες από χαρτόνι, πάνω στις οποίες θα ζωγραφίσετε ένα ξεχωριστό έμβλημα. Αυτές θα τις τοποθετήσετε στον χώρο που θα γίνει το πάρτι. Για τα σπαθιά των ιπποτών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτόνι, το οποίο στην συνέχεια θα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο. Αν διαθέτετε μάλιστα, χρόνο (και υπομονή), θα ήταν ωραίο να ζωγραφίσετε τούβλα πάνω σε χαρτόνια και να καλύψετε τους τοίχους του δωματίου.

Αν τώρα θέλετε να δώσετε αέρα Μουντιάλ στο παιδικό πάρτυ, τότε αγοράστε μερικές αφίσες διάσημων αστέρων του ποδοσφαίρου (Messi, Ronaldo, Kakka κτλ.), κάρτες παικτών (π.χ. Panini) και διακοσμήστε το δωμάτιο που θα γίνει το πάρτυ. Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε και μερικές ταμπέλες όπου θα αναγράφονται λέξεις όπως «Αποδυτήρια», «Φιλοξενούμενη ομάδα» και «Πάγκος» και να τις κρεμάσετε σε διάφορα σημεία στους τοίχους. 

Οι ήρωες των κινουμένων σχεδίων αποτελούν επίσης, σταθερή αξία για τα πιτσιρίκια και είναι σίγουρο ότι θα τα ενθουσιάσει μια διακόσμηση με θέμα παραδείγματος χάρη τον Winnie the Pooh ή τα Cars της Pixar. Πιατάκια, ποτήρια, μπαλόνια, σημαιάκια, γιρλάντες, τραπεζομάντηλα και οτιδήποτε έχει να κάνει με τον ήρωα που θα διαλέξετε μπορείτε να βρείτε τόσο σε ελληνικά καταστήματα όπως τα Jumbo, όσο και σε ξένα που στέλνουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα. Για παράδειγμα το Party Delights διαθέτει τέράστια ποικιλία από είδη διακόσμησης για κάθε (παιδικό) γούστο, σε πολύ συμφέρουσες τιμές. Στο ίδιο στυλ κινείται και το Kids Partyshop, το οποίο μάλιστα αναφέρει μεταξύ άλλων ιδέες και tips για την διακόσμηση του πάρτι. Για σχέδια διάσημων παιδικών ηρώων, ρίξτε μια ματιά και στο paidika.gr. Εδώ θα βρείτε δωρεάν παιδικές ζωγραφιές Disney, τις οποίες μπορείτε να εκτυπώσετε και να τις χρησιμοποιήσετε για την διακόσμηση του πάρτι.

Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιο ακριβώς θέλετε να είναι το θέμα της διακόσμησης του πάρτι, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με κάποια από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν θεματικές διακοσμήσεις με μπαλόνια για δεξιώσεις, βαφτίσια, πάρτι κτλ και παρέχουν ένα σωρό δημιουργίες με μπαλόνια που σίγουρα θα ξετρελάνουν τα πιτσιρίκια.

Οι «Μπαλονοδιακοσμήσεις» για παράδειγμα μπορούν να σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε την διακόσμηση του χώρου που επιθυμείτε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προτιμήσεις σας. Κάτι αντίστοιχο κάνει και το Baloon Fire, το οποίο μάλιστα διαθέτει και πυροτεχνήματα.

Μια «έξυπνη» αγορά που σίγουρα θα διασκεδάσει τα πιτσιρίκια είναι ένα μηχάνημα που να βγάζει σαπουνόφουσκες. Είναι σχετικά φθηνά, ασφαλή και δημιουργούν πολύ ευχάριστο κλίμα, ιδιαίτερα για τις μικρές ηλικίες. Αν φοβάστε μήπως σκάσουν οι φούσκες στα μάτια των παιδιών και τσούξουν, μπορείτε να αλλάξετε το σαπούνι που έχει μέσα η συσκευή με σαμπουάν. Δείτε εδώ μια τέτοια συσκευή.

Δραστηριότητες
Εξίσου σημαντικό τμήμα για το παιδικό πάρτι είναι τα παιχνίδια ή οι δραστηριότητες που θα κρατήσουν ευχάριστη συντροφιά στα πιτσιρίκια. Ανάλογα με το θέμα που έχετε επιλέξει για την διακόσμηση του πάρτι (βλ. παραπάνω Ιππότης ή Ποδόσφαιρο ή Πριγκίπισσα), μπορείτε να οργανώσετε και τα ανάλογα παιχνίδια. Για τους Ιππότες, ιδανικό παιχνίδι είναι η διάσημη Πινιάτα. Ένα παιδί (συνήθως αυτό που γιορτάζει) δένει τα μάτια του και εσείς την στερεώνετε με ένα σχοινί ψηλά. Με την βοήθεια την δικιά σας αλλά και των υπόλοιπων παιδιών, το πιτσιρίκι προσπαθεί να την σπάσει, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενό της (συνήθως παιχνίδια, καραμέλες, σοκολάτες κτλ.).

Πινιάτες θα βρείτε online εδώ, αλλά αν έχετε χρόνο μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ακολουθώντας το παρακάτω βίντεο:



Αν διαλέξατε την ποδοσφαιρική διακόσμηση, μπορείτε να χωρίσετε τα παιδιά σε δύο ομάδες και να οργανώσετε σε κάποιον εξωτερικό χώρο παιχνίδια όπως ποδόσφαιρο, τσουβαλοδρομίες και διελκυνστίδα, δίνοντας έπαθλα ή μετάλλια στους νικητές. Επίσης, δώστε τους να φτιάξουν κολάζ από φωτογραφίες αθλητών που θα βρίσκουν σε αθλητικές εφημερίδες (φροντίστε να αγοράσετε εγκαίρως αρκετές) και βραβεύστε το καλύτερο κολλάζ της βραδιάς με ένα ξεχωριστό δώρο.  Επίσης εγγυημένη διασκέδαση θα προσφέρουν στα πιτσιρίκια ένας διαγωνισμός χορού με έπαθλο για τον νικητή ή οι «κλασσικές» μουσικές καρέκλες.

Μερικές ακόμα διασκεδαστικές δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν πολλά παιδιά:

* Χειροτεχνίες (βραχιόλια και κολιέ).
Θα χρειαστείτε λίγα μέτρα σχοινιού ή πετονιάς, ψαλίδια, πολύχρωμες χάντρες , κουμπιά και κορδέλες. Αν δεν έχετε στο σπίτι, στο εμπόριο υπάρχουν σετ με όλα τα απαραίτητα σύνεργα για την κατασκευή παιδικών κοσμημάτων.

* Παντομίμα. Αγαπημένο παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί στις δυνατότητες των πιτσιρικιών, ζητώντας τους να περιγράψουν στους φίλους τους τις κινήσεις π.χ. ενός ζώου που έχουν σκεφτεί.

* «Πιάσε χρώμα». Ένα παιδί είναι ο κυνηγός. Φωνάζει «πιάσε χρώμα» και λέει ένα χρώμα. Όλα τα παιδιά πρέπει να πιάσουν ένα αντικείμενο αντίστοιχου χρώματος, ενώ την ίδια στιγμή ο κυνηγός τα κυνηγάει. Αν προλάβει να πιάσει κάποιο παιδί πριν αυτό πιάσει το χρώμα, τότε γίνεται εκείνο κυνηγός.

* «Σπάσε το μπαλόνι». Δένετε στο πόδι κάθε παιδιού ένα μπαλόνι και μόλις ξεκινήσει η μουσική, τα παιδιά προσπαθούν να σπάσουν τα μπαλόνια των άλλων προστατεύοντας όμως το δικό τους. Μόλις σταματήσει η μουσική νικητές είναι όσοι έχουν μείνει με «άθικτα» μπαλόνια.

Προσοχή: Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε παιχνίδι ή δραστηριότητα, ελέγξτε καλά τον χώρο που θα πραγματοποιηθεί και απομακρύνετε οτιδήποτε εύθραυστο ή επικίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών (γυαλιά, τραπέζια, καρέκλες κτλ.).

Φαγητό
Τα παιδιά ξετρελαίνονται με το φαγητό στα πάρτι - και όχι μόνο, πόσο μάλλον αν αυτό περιλαμβάνει λαχταριστές λιχουδιές και λαχταριστή τούρτα. Η επιλογή του σπιτικού μπουφέ μπορεί να σας ταλαιπωρήσει περισσότερο από το να παραγγείλετε απ’ έξω, αλλά είναι σαφώς πιο οικονομική και υγιεινή. Μπορείτε να φτιάξετε διαφορετικά είδη από μπόμπες, για παράδειγμα γαλοπούλα –τυρί, ζαμπόν – τυρί – μαγιονέζα, τονοσαλάτα, κοτοσαλάτα κτλ, μπορείτε επίσης να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ στρογγυλά κρακεράκια και να τα σερβίρετε με τόνο και μαγιονέζα ή τυρί φιλαδέλφεια ή να πάρετε κατεψυγμένα τυροπιτάκια ή σπανακοτυροπιτάκια και να τα ψήσετε εκείνη την ώρα στον φούρνο. Τα παιδιά θα τα λατρέψουν.

Επίσης, κρύες σαλάτες με μακαρόνια, μίνι sandwich με μαρούλι – ζαμπόν – τυρί, κεφτεδάκια τηγανιτά ή ψητά (στο ΙΚΕΑ θα βρείτε συσκευασίες 40 -45 κομματιών με 4€ περίπου), τηγανιτές κοτομπουκιές (υπάρχουν έτοιμες), τυροκροκέτες, χειροποίητα μίνι πιτσάκια και ντοματάκια τα οποία θα τα περάσετε σε μια οδοντογλυφίδα μαζί με κομματάκια μοτσαρέλας.

Αντί για "μπόμπα", μπορείτε να φτιάξετε club sandwich με φέτες ψωμιού του τοστ, τις οποίες θα γεμίσετε με τα υλικά της αρεσκείας σας (γαλοπούλα, τυρί, μαρούλι, ντομάτα, μαγιονέζα) και θα τα κόψετε στα τέσσερα, στερεώνοντάς τα με μια οδοντογλυφίδα. Περισσότερες συνταγές τέτοιου είδους μπορείτε να βρείτε στο Lovecooking, στο Hungry.gr και στο Νηστικό Αρκούδι.

Όσον αφορά τις γλυκές γεύσεις, μπορεί η τούρτα να αποτελεί σημείο αναφοράς σε τέτοια πάρτι, αλλά καλό θα ήταν να έχετε και άλλες επιλογές για τους μπόμπιρες, όπως για παράδειγμα παγωτίνια, γρανίτες, εκλεράκια, τρουφάκια, μπισκότα ή ακόμα και μια καλοκαιρινή φρουτοσαλάτα. Δείτε μερικές συνταγές για δροσερά παγωτά σε παλαιότερο άρθρο του in2life. 

Όσο για την τούρτα, το πιο πιθανό είναι να παραγγείλετε κάποια έτοιμη. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να απευθυνθείτε, τόσο στην κανονική όσο και στην... διαδικτυακή γειτονιά. Για παράδειγμα, το Sugar Art διαθέτει μεγάλη ποικιλία από στολισμένες παιδικές τούρτες για κάθε περίσταση, όπως επίσης και το Musses με τιμές που ξεκινούν από 15€ καθώς και η αλυσίδα Passarella. Τέλος, ρίξτε μια ματιά και σε αυτές εδώ τις χειροποίητες τούρτες, οι οποίες δημιουργούνται και στολίζονται μόνο κατόπιν έγκαιρης παραγγελίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v