Καλοκαιρινές κατασκηνώσεις: Τα παιδία παραθερίζει

Τα σχολεία έκλεισαν, το καλοκαίρι πλησιάζει και οι μικροί μας φίλοι ανυπομονούν να το απολαύσουν. Τι καλύτερο από μία καλοκαιρινή κατασκήνωση; Προετοιμάστε τα ψυχολογικά και στείλτε τα χωρίς ενδοιασμούς. Να είστε σίγουροι πως θα το καταδιασκεδάσουν!
Καλοκαιρινές κατασκηνώσεις: Τα παιδία παραθερίζει
των Ηρώς Κουνάδη, Νικόλα Γεωργιακώδη

Γυρίστε το χρόνο λίγα χρόνια πίσω, πριν τελειώσετε το σχολείο. Τότε που το καλοκαίρι διαρκούσε τρεις μήνες, και που (τόσα ξέραμε) δεν εκτιμούσαμε την απραγία και την υπέρτατη ευτυχία του να μην κάνεις τίποτα. Μετά τις πρώτες μέρες, μας φαινόταν βαρετό. Ακόμη κι αν δεν το θυμάστε, ρωτήστε τα παιδιά να σας πουν. Αυτός είναι ο πρώτος και βασικότερος λόγος για να (θέλουν να) πάνε κατασκήνωση. Αλλά δεν είναι ο μόνος.

Νέοι φίλοι, δραστηριότητες κοντά στη φύση, σπορ και ολοήμερο παιχνίδι χωρίς τα μη και πρέπει της μαμάς είναι οι κυριότεροι λόγοι για εκείνα. Ανεξαρτητοποίηση, ανάληψη ευθυνών (πόσες φορές έχει στρώσει το 7χρονο σας το κρεβάτι του μόνο του;), κοινωνικοποίηση και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του, οι βασικότεροι για εσάς. Θέλετε κι άλλους;

Η πρώτη σας φορά…
Όσο και αν σκέφτεστε τα προτερήματα και για εσάς και για τα πιτσιρίκια, όσο και αν θέλετε να αξιοποιήσετε το χρόνο τους αναγνωρίζοντας ότι εκείνα έχουν –στην καλύτερη περίπτωση– δύο μήνες περισσότερες διακοπές από εσάς, οι ενδοιασμοί εξακολουθούν να υπάρχουν. Απολύτως λογικό. Ο πρώτος μήνας μακριά από τα παιδιά δεν ήταν ποτέ αυτονόητος –και η απόφαση ποτέ εύκολη.

Κατ’ αρχήν, χαλαρώστε. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να βρείτε πληροφορίες για μερικές κατασκηνώσεις –από φίλους, από τα ΜΜΕ, από το internet– και φτιάξτε μια λίστα με 3-4 από αυτές που σας αρέσουν περισσότερο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα κριτήρια τα δικά σας αλλά και τα γούστα των παιδιών: αν αγαπάνε τα σπορ, αν θέλετε να μείνουν σε σκηνές ή σε σπιτάκια, αν τους αρέσει το κολύμπι, αν υπάρχουν δραστηριότητες που ταιριάζουν με τα χόμπι τους… Δείξτε τους το ημερήσιο πρόγραμμα που εκδίδουν οι κατασκηνώσεις και ρωτήστε τη γνώμη τους.

Αφού καταλήξετε σε μια μικρή λίστα, μιλήστε με τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης και ζητήστε να δείτε τις εγκαταστάσεις από κοντά. Ρωτήστε οτιδήποτε θα σας κάνει να αισθανθείτε ασφαλής, από τη διατροφή μέχρι την καθαριότητα, τα προγράμματα, το αν το κολύμπι γίνεται σε θάλασσα ή πισίνα, τα ωράρια ύπνου… Συζητήστε οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα θέλετε να είναι γνωστή για τα παιδιά σας (από διατροφικές συνήθειες ή αλλεργίες μέχρι το ότι δεν ξέρουν ακόμη κολύμπι). Ζητήστε να γνωρίσετε τους ομαδάρχες, για να βεβαιωθείτε ότι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και μπορείτε να τους εμπιστευτείτε.

…Και η πρώτη δική τους
Και τα παιδιά, με τη σειρά τους, είναι λογικό να έχουν την πρώτη φορά τις δικές τους ανησυχίες και ενδοιασμούς. Θα κάνουν καινούριους φίλους; Θα είναι συμπαθητικοί οι ομαδάρχες; Θα περνάνε ωραία, ή θα βαρεθούν; Θα τους λείπετε το βράδυ; Θα είναι καλό το φαγητό;

Κάντε μια διεξοδική συζήτηση μαζί τους πριν κλείσετε την κατασκήνωση, δείξτε τους το πρόγραμμα και φωτογραφίες, ρωτήστε τα πώς τους φαίνεται, ρωτήστε γονείς φίλων τους που έχουν πάει κατασκήνωση τη γνώμη τους, και πείτε στα παιδιά να ρωτήσουν τους δικούς τους φίλους. Μια λύση είναι για την πρώτη φορά να επιλέξετε μαζί μια κατασκήνωση όπου θα πάνε και άλλοι φίλοι ή συμμαθητές τους. Υποσχεθείτε τους ότι αν δεν τους αρέσει δεν έχουν καμία υποχρέωση να μείνουν μέχρι το τέλος της κατασκηνωτικής περιόδου –και φροντίστε να κρατήσετε την υπόσχεσή σας. Κανένα από τα προαναφερθέντα οφέλη δε θα είναι τέτοιο αν τα παιδιά δουν την κατασκήνωση σαν υποχρέωση αντί για διασκέδαση. Τους φτάνουν οι υποχρεώσεις που έχουν το χειμώνα.

Βασικότερο όλων είναι να θυμάστε ότι τα παιδιά είναι ικανότατα, και ιδιαίτερα ανεξάρτητα όταν βρεθούν μακριά από την (υπερ)προστατευτική αγκαλιά σας, σε ένα περιβάλλον που δε θα τα έχουν όλα έτοιμα. Το στοίχημα είναι να περάσουν καλά –κι αν αυτό συμβεί, του χρόνου, που θα σας ζητάνε να ξαναπάνε, οι ανησυχίες που έχετε τώρα κι εσείς κι εκείνα θα σας φαίνονται σε όλους αστείες.

Ρίξτε μια ματιά στις κατασκηνώσεις που ξεχωρίσαμε, φτιάξτε τη λίστα σας, επισκεφθείτε τις, κλείστε θέση και… καλή αρχή! 

Trekking Hellas
Σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον που ξεφεύγει από κάθε ”συμβατική” ιδέα κατασκήνωσης η Trekking Hellas περιμένει τους μικρούς φίλους της και τους προσκαλεί να ζήσουν συναρπαστικές εμπειρίες ζωής. Πρωταρχικός στόχος των παιδικών κατασκηνώσεων της Trekking Hellas είναι η διασκέδαση, σε συνδυασμό με τη μάθηση, τη συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες και τα σπορ στη φύση. Πεζοπορία, ιππασία, τοξοβολία, αναρρίχηση, rafting, canoe-kayak, ορειβατικό ποδήλατο, σπηλαιολογία, flying fox, στίβος περιπέτειας και διαβίωση στη φύση είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες, οι οποίες προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία και την εμπειρία του κάθε κατασκηνωτή. Οι επιλογές των κατασκηνώσεων είναι αρκετές. Στο κατασκηνωτικό κέντρο Περτουλίου  στη Χρυσομηλιά Τρικάλων στο Κερκέτιο όρος τα παιδιά θα κάνουν ραπέλ, flying fox, trekking κ.α. ( για το αναλυτικό πρόγραμμα κάντε κλικ εδώ), ενώ στο κατασκηνωτικό κέντρο Ευρυτανίας οι δραστηριότητες επικεντρώνονται σε εξερευνήσεις στο βουνό, τα ποτάμια και τα φαράγγια της περιοχής δίνοντάς της έναν καθαρά ορεινό χαρακτήρα. (για το αναλυτικό πρόγραμμα κάντε κλικ εδώ) Η εταιρεία διοργανώνει επίσης δεκαήμερο ορεινών δραστηριοτήτων στην Πάρνηθα, καθώς και καλοκαιρινές εξορμήσεις σε Όλυμπο Μετέωρα και Λευκάδα. Οι ημερομηνίες των καστασκηνώσεων είναι 19/6-3/7, 3/7-17/7 και 17/7-31/7. Για να δείτε αναλυτικά όλα τα παιδικά προγράμματα της Trekking κάντε κλικ εδώ. Οι τιμές για το Περτούλι και την Ευρυτανία είναι 800€, για την Πάρνηθα 550€ και για τον Όλυμπο 1050€. Σημειώστε ότι η κατασκήνωση υποστηρίζει το ταμείο της ΤΣΜΕΔΕ (ταμείο μηχανικών). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Trekking Hellas ή επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 210 3310323.

Ελληνικός Κόσμος
Κάθε χρόνο το πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη», διασκεδάζει και επιμορφώνει δεκάδες παιδιά που απολαμβάνουν με τον καλύτερο τρόπο το καλοκαίρι στην Αθήνα. Και φέτος λοιπόν, οι μικροί μας φίλοι θα αναλάβουν να ξεδιαλύνουν ένα μεγάλο «μυστήριο»: Πού βρίσκονται, αλήθεια, τα χαμένα αρχιτεκτονικά σχέδια για το «Μουσείο των Παιδιών», που θα χτιστεί τα επόμενα χρόνια στον «Ελληνικό Κόσμο»; Ποιος επιδιώκει να ματαιωθεί η πραγματοποίησή του και γιατί, όταν κλείνουν οι πόρτες του μουσείου, παρατηρούνται περίεργα φαινόμενα; Επί δέκα ολόκληρες ημέρες (δύο εβδομάδες, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, χωρίς τα Σαββατοκύριακα) τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία εναλλακτική «κατασκήνωση» στους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου». Τα δεκαήμερα στα οποία θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Kαλοκαίρι στην πόλη" είναι: από 30/06/08 έως 11/07/08, από 14/07/08 έως 25/07/08, 28/07/08 έως 08/08/08 και  18/08/08 έως 29/08/08. Το κόστος είναι 320€ ανά άτομο και περιλαμβάνει πρόγευμα και μεσημεριανό. Για τις ειδικές εκπτώσεις, για τα προγράμματα αναλυτικά, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θέλετε, δείτε το σχετικό άρθρο ή επικοινωνήστε στο 212 254 0000.

Olympia Camp
Στον επιβλητικό και ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, με θέα στην μυθική κοιλάδα του Αλφειού, το Olympia Camp υποδέχεται τους μικρούς μας φίλους σε άριστες κτιριακές εγκαταστάσεις για να τους προσφέρει διασκεδαστικές διακοπές με επιμορφωτικό χαρακτήρα. Με κύριους άξονες τον αθλητισμό και τα Ολυμπιακά ιδεώδη, διοργανώνει φέτος δύο άκρως ενδιαφέρονται προγράμματα για τα παιδιά. Το Olympia Basketball Camp και το Olympia Volleyball Camp. Το Olympia Basketball Camp θα φιλοξενήσει φέτος τον Don Kelbick. Ο Αμερικανός προπονητής θα βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία από 1 έως 6 Ιουλίου για να διδάξει και να μοιραστεί με τους αθλητές την τεράστια εμπειρία του. Το Olympia Basketball Camp ανοίγει τις πύλες του στις 20 Ιουνίου με τρία διαφορετικά προπονητικά προγράμματα και οι εγγραφές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Το Olympia Volleyball Camp στοχεύει στο να γνωρίσουν τα παιδιά  τα μυστικά του Volley και συγχρόνως να ζήσουν μια αθλητική περιπέτεια στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον της κατασκήνωσης. Εκτός από τις αθλητικές εκδηλώσεις, τα παιδιά θα λάβουν μέρος και διοργανώνουν μουσικές εκδηλώσεις, χάπενινγκ και συναυλίες. Η πρώτη περίοδος (20 Ιουνίου – 12 Ιουλίου 2009) δεν έχει διαθέσιμες θέσεις, οι άλλες δύο είναι 12 Ιουλίου – 3 Αυγούστου 2009 και 3 Αυγούστου – 25 Αυγούστου 2009. Η κατασκήνωση είναι συμβεβλημένη με όλα τα ταμεία. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τα σχετικά άρθρα ή τηλεφωνήστε στο 210 3317727. 

Ecoaction
Όπως προδίδει και το όνομά της, η κατασκήνωση της Ecoaction προσφέρει στα παιδιά την δυνατότητα να ζήσουν μοναδικές στιγμές κοντά στο πανέμορφο φυσικό τοπίο στις όχθες του ποταμού Λαδώνα. Δώδεκα μέρες ξεγνοιασιάς και περιπέτειας μέσα στην φύση, με σπιτικό φαγητό στο μικρό παραποτάμιο εστιατόριο της κατασκήνωσης. Ο αριθμός των παιδιών είναι συνήθως περιορισμένος (γύρω στα 40), έτσι ώστε να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. Για τα παιδιά 7 έως 13 χρονών υπάρχουν δύο περίοδοι: 22/6 – 3/7 και 3/7 - 14/7. Για την περίοδο 12 ημερών το κόστος ανέρχεται στα 730€ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πλήρη διατροφή (5 γεύματα ημερησίως), τη συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες όπως περιγράφονται, τον ειδικό εξοπλισμό όπου απαιτείται,
τη μεταφορά από και προς Αθήνα με πούλμαν (με lunch pack) και συνοδό, την μεταφορά για τις τοπικές εκδρομές, δίπλωμα, αναμνηστικό δώρο, ασφάλιση προσωπικών ατυχημάτων και ΦΠΑ. Για τα μεγαλύτερα παιδιά 14-17 ετών η περίοδος είναι 14/7 - 23/7 και περιλαμβάνει rafting, ιππασία, ορεινή πεζοπορία, mountain bike και πολλά άλλα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 210 3317866.

Κατασκηνώσεις Ασημακοπούλου

Παραδοσιακή και αγαπημένη κατασκήνωση που ιδρύθηκε το 1952 από την κα. Ευγενία Ασημακοπούλου. Πρόκειται για τον "Παράδεισο του Παιδιού". Δραστηριότητες, αθλήματα και παιχνίδια είναι οργανωμένα έτσι ώστε να συμμετέχουν όλα τα παιδιά κατά ηλικία και σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Έτσι διοργανώνονται πρωταθλήματα και μαθαίνουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τέννις, πινγκ-πονγκ, σκάκι, τοξοβολία, ιππασία, κολύμβηση στις πισίνες ή στη θάλασσα. Ακριβώς δίπλα, το νέο πρόσωπο της κατασκήνωσης, η "Φωλιά του Παιδιού" έχει κατασκευασθεί σε ένα όμορφο κτήμα, επίπεδο και ασφαλές και φιλοξενεί μέχρι 330 παιδιά σε κάθε περίοδο, μικρής κατά κανόνα ηλικίας (6-12 ετών). Οι κατασκηνωτικές περίοδοι είναι: 16 Ιουνίου - 8 Ιουλίου, 9 Ιουλίου - 31 Ιουλίου, 1 Αυγούστου - 23 Αυγούστου για τον Παράδεισο του Παιδιού και 9 Ιουλίου - 31 Ιουλίου για την "Φωλιά". Η κατασκήνωση συνεργάζεται με όλα τα ταμεία και τους οργανισμούς που καλύπτουν κατασκηνωτικό πρόγραμμα. Αν παρ'όλα αυτά δεν έχετε την δυνατότητα να στείλετε το παιδί σας δωρεάν, τότε η τιμή για όλες τις περιόδους είναι 750€ με δόσεις και 690€ μετρητοίς. Πληροφορίες στο τηλ. 210-8610110, 8671538, 8618300.

Kinderland

Το όραμα του Στάθη και της Αγνής Πατσέα για μία παιδική κατασκήνωση έγινε πραγματικότητα το 1964 και έκτοτε έχει φιλοξενήσει τα καλοκαιρινά όνειρα χιλιάδων παιδιών. Η Kinderland βρίσκεται στον Κάλαμο, 45 μόνο χιλιόμετρα από την Αθήνα. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 350 μέτρων σε μια καταπράσινη τοποθεσία με θέα τον Ευβοϊκό, συνδυάζοντας αρμονικά βουνό και θάλασσα. Σε 120 στρέμματα γης, τα παιδιά θα αναπτύξουν τα σωματικά και πνευματικά τους χαρίσματα και θα μάθουν να ζουν και να δρουν ομαδικά. Η ασφάλεια και η φροντίδα που προσφέρουν τα στελέχη της kinderland ενισχύονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας, ενώ το πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο και το αναρρωτήριο που είναι επανδρωμένα με ειδικευμένο γιατρό και νοσοκόμες, βρίσκονται συνεχώς σε ετοιμότητα σε 24ωρη βάση. Τα παιδιά σας στην Kinderland θα αθληθούν με μπάσκετ, ποδόσφαιρο, τέννις, βόλεϊ, κολύμπι, πινγκ πόνγκ, handball και θα αναπτύξουν τις ικανότητές τους με επιτραπέζια, μουσική, ζωγραφική, πηλό, χορό, θέατρο και τραγούδι. Θα κάνουν μπάνιο στα νερά του Ευβοϊκού, που απέχουν μόλις 3 χιλιόμετρα από την κατασκήνωση. Οι περίοδοι είναι από 19 Ιουνίου μέχρι 11 Ιουλίου και από 12 Ιουλίου μέχρι 3 Αυγούστου. Τα έξοδα της διαμονής των παιδιών καλύπτονται εξ ολοκλήρου ή κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από τα περισσότερα Ασφαλιστικά Ταμεία, Συλλόγους, Δήμους, Οργανισμούς, όπως και από άλλες ιδιωτικές εταιρίες. Για πληροφορίες επικοινωνήστε στο 210 3618850.

Τσαφ - Τσουφ

Σε ένα προσεκτικά μελετημένο χώρο 40.000τ.μ., στο 98χλμ. Θεσσαλονίκης - Καβάλας βρίσκουμε την κατασκήνωση με το πρωτότυπο αυτό όνομα. Οι δραστηριότητες της χωρίζονται αθλητικές (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τέννις) και εκπαιδευτικές (πεζοπορίες, εξορμήσεις στις γύρω περιοχές, διανυκτερέυσεις στο δάσος κ.α). Η παρακολούθηση των παιδιών είναι συνεχής από το εξειδικευμένο προσωπικό της κατασκήνωσης, ενώ ο χώρος ειναι περιφραγμένος και ελέγχεται συνεχώς. Στην κατασκήνωση συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στους Μαθητικούς Ολυμπιακούς Αγώνες που οργανώνει ο Δήμος Πρώτης Σερρών και η επιτροπη Ολυμπιακών Αγώνων. Στην κατασκήνωση λειτουργεί επίσης και το "Μικρό Τσίρκουλο" με μία ομάδα από κλόουν, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, ταχυδακτυλουργούς, εμψυχωτές, ψυχαγωγούς, παραμυθάδες, μουσικούς, μίμους, φωτογράφους και DJ’s.  Οι κατασκηνωτικές περίοδοι είναι από 17 Ιουνίου μέχρι 9 Ιουλίου, 9 Ιουλίου με 31, 31 Ιουλίου με 22 Αυγούστου και 22 Αυγούστου με 5 Σεπτέμβρη για άτομα με ειδικές ανάγκες. Η κατασκήνωση είναι συμεμβλημένη με πολλά ταμεία (αναλυτικά μπορείτε να τα δείτε εδώ.) Λαγκαδά 12, Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες τηλ. 2310 552.522.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v