Κατασκήνωση: 5 διαφορετικές προτάσεις για... μετά τα σχολεία

Ομαδικά παιχνίδια, extreme sports, "κλασικά" αθλήματα, καλλιτεχνικά εργαστήρια, ψυχαγωγικές δραστηριότητες ή περιπέτεια κοντά στη φύση; Όταν τα σχολεία κλείνουν και ως ότου οι γονείς πάρουν άδεια, η οθόνη του υπολογιστή δεν είναι η μόνη λύση. Πέντε κατασκηνώσεις διαφορετικής φιλοσοφίας.
Κατασκήνωση: 5 διαφορετικές προτάσεις για... μετά τα σχολεία
Τότε που ήμασταν παιδιά, το καλοκαίρι ήταν μεγάλο. Μας φαινόταν μεγάλο. Τη χαρά της τελευταίας ημέρας του σχολείου διαδεχόταν, αργά αλλά ύπουλα, ο κορεσμός των πρώτων ημερών του Αυγούστου, αυτή η αίσθηση ότι ναι, ωραίο είναι να μην κάνεις τίποτα, αλλά μήπως τώρα πρέπει να κάνουμε κάτι για να μην πλήττουμε;

Συναίσθημα το οποίο λίγα χρόνια αργότερα ξεχνάμε τόσο εύκολα, καθότι δεν προλαβαίνουμε να πλήξουμε, που είναι σα να μην το νιώσαμε ποτέ. Κι όμως. Οι έχοντες παιδιά μπορεί να μην το συμμερίζονται, αλλά με μια εξεταστική ματιά δε θα δυσκολεύονταν να το θυμηθούν.

Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν και οι εμπνευστές των πρώτων παιδικών κατασκηνώσεων, συνυπολογίζοντας τις άπειρες δυνατότητες αξιοποίησης του άπλετου ελεύθερου χρόνου των καλοκαιρινών διακοπών.

Από ομαδικά παιχνίδια μέχρι δημιουργικές δραστηριότητες, από ένα "σχολείο" διαφορετικό από εκείνο του χειμώνα, που θα διδάξει αξίες όπως το ομαδικό πνεύμα, η κοινωνικότητα και η αγάπη για το περιβάλλον μέχρι ένα κέντρο αθλημάτων, υπαίθριων δραστηριοτήτων και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, η κατασκήνωση μπορεί να λειτουργήσει σε πολλά επίπεδα, καλύπτοντας τις ανάγκες διαφορετικών παιδιών, με διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικά ενδιαφέροντα και διαφορετικές κλίσεις.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε πέντε κατασκηνώσεις, που προτείνουν διαφορετικές δραστηριότητες, η καθεμία με τη δική της, ξεχωριστή φιλοσοφία, για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε αυτήν στην οποία οι μικροί κατασκηνωτές σας θα περάσουν καλύτερα ένα δημιουργικό, δραστήριο, ξεκούραστο ή περιπετειώδες καλοκαίρι που θα θέλουν να διηγούνται το Σεπτέμβρη στο σχολείο. 
 
Milias Camps
Μακράν του να αποτελούν δύο συνηθισμένες κατασκηνώσεις, τα multi activity camps Milias στον Εύηνο και τον Παρνασσό προσφέρουν πραγματικές διακοπές στη φύση, υπαίθριες δραστηριότητες και περιβαλλοντική εκπαίδευση για παιδιά από 7 έως 15 ετών. Βασικά πλεονεκτήματα η προσωπική επαφή του έμπειρου, εξειδικευμένου προσωπικού με τα παιδιά, καθότι το προσανατολισμένο στις δραστηριότητες ποταμού camp στον Εύηνο δέχεται μέχρι 60 παιδιά, ενώ το πιο «βουνίσιο» του Παρνασσού μέχρι 40 σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο, καθώς και η απουσία ημερήσιου προγράμματος- ρουτίνας. Στις δύο κατασκηνώσεις η κάθε μέρα είναι διαφορετική, γεμάτη με νέες δραστηριότητες. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η αναλογία των εκπαιδευτών προς τα παιδιά είναι 1 προς 10, ενώ στις δραστηριότητες υψηλότερου κινδύνου είναι 1 προς 5, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια των μικρών εξερευνητών.
Δραστηριότητες: Αναρρίχηση, καγιάκ, canoe, rafting, ιππασία, mountain bike, σκοποβολή, τοξοβολία, flying fox, ασκήσεις προσανατολισμού.
Ημερομηνίες: Από 30 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου, από 7 έως 14 Ιουλίου, από 14 έως 21 Ιουλίου ή από 21 έως 27 Ιουλίου.
Κόστος: 510 ευρώ για μία εβδομάδα ή 960 ευρώ για δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Για περισσότερες από δύο εβδομάδες, κάθε πρόσθετη εβδομάδα χρεώνεται με 450 ευρώ, τιμή που ισχύει και για το δεύτερο από δύο αδέλφια. 
 
Trekking Hellas
Με την εμπειρία που της δίνουν τα 16 χρόνια λειτουργίας παιδικών κατασκηνώσεων, και την εξειδίκευση στις υπαίθριες δραστηριότητες που την έκανε γνωστή σε όλους, η Trekking Hellas υπόσχεται ασφάλεια, βιωματική εκπαίδευση και πραγματικές διακοπές κοντά στη φύση για τους μικρούς κατασκηνωτές που θα γίνουν μια μεγάλη παρέα στα camps που διοργανώνει και φέτος στην Πάρνηθα, το Περτούλι και την Ευρυτανία. Η διαμονή πραγματοποιείται σε αντίσκηνα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, η έμφαση δίνεται στη συλλογή εμπειριών από την ζωή στην ύπαιθρο και η ασφάλεια αποτελεί, φυσικά, κύριο και πρωταρχικό μέλημα του εξειδικευμένου προσωπικού που συνοδεύει τα παιδιά στις δραστηριότητές τους.
Δραστηριότητες: Αναρρίχηση, διάσχιση φαραγγιών, flying fox, rappel, rafting, mountain bike, river trekking, περιβαλλοντική εκπαίδευση, ιππασία, τοξοβολία, canoe, εξερεύνηση σπηλαίων, προσανατολισμός, παρατήρηση με τηλεσκόπιο, κολύμπι.
Ημερομηνίες: Από 4 έως 18 Ιουλίου, από 18 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου και από 18 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου για την Ευρυτανία. Από 4 έως 13 Ιουλίου για την Πάρνηθα. Από 4 έως 18 Ιουλίου, από 18 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου και από 1 έως 15 Αυγούστου για το Περτούλι.
Κόστος: 500 ευρώ για 10 ημέρες στην Πάρνηθα, 800 ευρώ για δύο εβδομάδες στο Περτούλι, 700 ευρώ για δύο και 900 ευρώ για τρεις εβδομάδες στην Ευρυτανία. 

Παιδική Εξοχή Σαρωνίδα
Σε μια έκταση 22 στρεμμάτων, σε πευκόφυτους λόφους ανάμεσα στη Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο, στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι πλάι στη θάλασσα, η παιδική εξοχή Σαρωνίδα φιλοξενεί από το 1969, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία της, κάθε χρόνο έως 180 παιδιά από 6 έως 14 ετών. Η μακρόχρονη παράδοση, ο μικρός αριθμός παιδιών, το εξειδικευμένο προσωπικό και οι άριστες συνθήκες διαμονής εξασφαλίζουν την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, δίνοντας στην κατασκήνωση οικογενειακό χαρακτήρα με έμφαση στη φροντίδα, στην ασφάλεια και στην ψυχαγωγία των παιδιών.
Δραστηριότητες: Wind surfing, ιστιοπλοΐα, κωπηλασία με κανό, beach volley, beach soccer, κολύμπι, camping στην ύπαιθρο, κινηματογράφος, κουκλοθέατρο, νυχτερινά παιχνίδια στο δάσος, karaoke, πάρτι, σκετς, επιτραπέζια παιχνίδια.
Ημερομηνίες: Από 6 έως 27 Ιουλίου και από 28 Ιουλίου έως 18 Αυγούστου
Κόστος: 890 ευρώ. Η κατασκήνωση συνεργάζεται με πολλά ασφαλιστικά ταμεία, που μπορούν να καλύψουν ολόκληρο ή μέρος του κόστους. 

Golden Horse
Σε μία καταπράσινη έκταση 55 στρεμμάτων, πλάι σε μια υπέροχη ρεματιά πλαισιωμένη από αιωνόβια πλατάνια και λυγαριές στο Καπανδρίτι, οι εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων Golden Horse βρίσκονται τόσο μακριά από τη βουή της Αθήνας αλλά ταυτόχρονα τόσο κοντά της, έτσι ώστε να μην αφήνουν περιθώρια ανησυχίας για την απόσταση που θα σας χωρίζει από τους μικρούς κατασκηνωτές. Δύο γήπεδα ποδοσφαίρου με γκαζόν, δύο θερμαινόμενες πισίνες, τέσσερα γήπεδα μπάσκετ και οκτώ γήπεδα μίνι μπάσκετ, γήπεδα τένις και βόλεϊ, παιδικές χαρές, 14 θάλαμοι για μικρά παιδιά και 50 bungalows με κεραμιδένιες στέγες συνθέτουν το μικρό χωριό που θα φιλοξενήσει τα παιδιά για τρεις εβδομάδες ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού και δημιουργικών δραστηριοτήτων.
Δραστηριότητες: Εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμικής, χαρτοκολλητικής, χαλκού, ιππασία, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, τέννις, κολύμβηση, πινγκ-πονγκ, στοίβο, ενόργανη γυμναστική, κινηματογράφος, θέατρο, Disco Party, σκετς.
Ημερομηνίες: 10 έως 31 Ιουλίου
Κόστος: 700 ευρώ. Αν το παιδί αποχωρίσει νωρίτερα, τα χρήματα δεν επιστρέφονται, παρέχεται όμως πιστωτικό ημερών, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε άλλη κατασκηνωτική περίοδο ή από άλλο παιδί. Η κατασκήνωση συνεργάζεται με πολλά ασφαλιστικά ταμεία, που μπορούν να καλύψουν ολόκληρο ή μέρος του κόστους.

Delphi Camp
Ένα πευκόφυτο μικρό χωριό, 2 χιλιόμετρα έξω από το Γαλαξίδι και πολύ κοντά στη θάλασσα περιμένει μικρούς κατασκηνωτές από 6 έως 16 ετών, για ατελείωτο παιχνίδι, δημιουργικές δραστηριότητες και επαφή με τη φύση. Η διαμονή πραγματοποιείται σε κτιστά σπιτάκι με κεραμοσκεπή, ενώ στο χώρο της κατασκήνωσης υπάρχουν πάνω από 20 είδη βοτάνων και μυρωδικών και πάνω από 25 είδη δέντρων και αναρριχόμενων φυτών, τα οποία με διάφορα παιχνίδια τα παιδιά τα ανακαλύπτουν, μαθαίνουν για αυτά και τα φροντίζουν. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ανακύκλωση, την οποία μαθαίνουν να κάνουν τρόπο ζωής.
Δραστηριότητες: Μπάνιο στη θάλασσα και την πισίνα, κανό, χορός, ζωγραφική, θέατρο, καλλιτεχνικές δημιουργίες, σκάκι, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ, χόκεϊ, πινγκ πονγκ, πολεμικές τέχνες, σκυταλοδρομία κανό.
Ημερομηνίες: Από 11 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου και από 2 έως 24 Αυγούστου
Κόστος: 26 ευρώ την ημέρα. Η κατασκήνωση συνεργάζεται με πολλά ασφαλιστικά ταμεία, που μπορούν να καλύψουν ολόκληρο ή μέρος του κόστους.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v