Ανεμιστήρες οροφής: Πόσο, πού και γιατί

Γιατί να προτιμήσετε ανεμιστήρα οροφής για το σπίτι σας, πόσο θα σας στοιχίσει και τι απόδοση έχει σε σχέση με τον κλιματισμό; Όσα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε.
Ανεμιστήρες οροφής: Πόσο, πού και γιατί
Γιατί να προτιμήσετε ανεμιστήρα οροφής και πότε σας συμφέρει έναντι του κλιματιστικού; Πόσο στοιχίζει, από πού θα τον αγοράσετε και πώς θα επιλέξετε τον σωστό; Παρακάτω συγκεντρώνουμε απαντήσεις και προτάσεις αγοράς για να δροσιστείτε… από ψηλά.

Γιατί ανεμιστήρα οροφής;
Είναι πιο οικολογική και οικονομική λύση σε σχέση με το air condition, καθώς καταναλώνει περίπου 15 φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το κλιματιστικό, ενώ δεν εκπέμπει θερμότητα στον χώρο, περιορίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτό που ουσιαστικά κάνει ο ανεμιστήρας οροφής είναι να ανακατανέμει τον αέρα μέσα στον χώρο και να δημιουργεί αίσθηση δροσιάς. Απλώς, θα πρέπει να θυμάστε, πως δεν ρίχνει την θερμοκρασία του χώρου – προκαλεί αίσθηση δροσιάς μέσω της ανακατονομής αέρα και της εξάτμισης του ιδρώτα και όχι πραγματική πτώση της θερμοκρασίας στον χώρο.

Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης πως το κόστος συντήρησης και αγοράς είναι αρκετά μικρό, ενώ θεωρείται και πιο «υγιεινή» επιλογή, αφού η ροή αέρα που προσφέρει είναι φυσική. Ωστόσο, η χρήση ανεμιστήρα οροφής θα πρέπει να αποφεύγεται όταν υπάρχει πολλή υγρασία. Η αποτελεσματικότητά τους αυξάνεται σε χώρους σκιερούς, και οι οποίοι έχουν δυνατότητα νυχτερινού αερισμού. Δυστυχώς, σε περίοδο καύσωνα, όταν οι θερμοκρασίες εντός του χώρου ξεφεύγουν πολύ πάνω από τους 28-30 βαθμούς, δεν θα δείτε ιδιαίτερα αποτελέσματα από τη χρήση του.

Κόστος και ισχύς
Το κόστος του ανεμιστήρα οροφής εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την απορροφόμενη ισχύ του. Ένας μέσος ανεμιστήρας έχει ισχύ 60 Watt, ενώ καταναλώνει 0,06 κιλοβατόρες την ώρα. Σημειώστε, για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, πως ένα μέσο κλιματιστικό έχει ισχύ 720 Watt και κατανάλωση 0,72 κιλοβατόρες ανά ώρα. Άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα και τη λειτουργία ενός ανεμιστήρα είναι ο αριθμός των φτερών/λεπίδων που διαθέτει, η διάμετρός τους και οι διαφορετικές ταχύτητες. Οι τιμές ξεκινούν από τα 30-60€ για έναν μέσο ανεμιστήρα και μπορούν να φτάσουν τα 150-200€. Δείτε παρακάτω μερικές προτάσεις αγοράς σε όλο το εύρος ισχύος και τιμών.

-Primo FC6: Ανεμιστήρας ισχύος 82Watt, με διάμετρο 140 εκατοστών, τρία μεταλλικά φτερά και πέντε διαφορετικές ταχύτητες – τον εντοπίσαμε στα MediaMarkt στα 32,99€. 

-Turbo Swirl: Ανεμιστήρας οροφής με ισχύ 53 Watt, με μονό γυάλινο φωτιστικό, έξι φτερά σε απόχρωση σφενδάμου, διάμετρο 76 εκατοστών, τρεις ταχύτητες και σκελετό με φινίρισμα αλουμινίου – ενδείκνυται για μικρά δωμάτια ως 12 τετραγωνικά, και τον εντοπίσαμε στα Praktiker στα 64,90€. 

-AEG D-VL5667: Ανεμιστήρας οροφής διαμέτρου 132 εκατοστών, με φως, απόδοσης 60 watt, αθόρυβος, με μεγάλα πτερύγια που μπορούν να αντιστρέφουν τη λειτουργία τους (για χρήση τον χειμώνα), μεταλλικό περίβλημα, ιδανικός για μεγάλους χώρους ως 40 τετραγωνικά. Τον εντοπίσαμε στο Plus4u.gr στα 117,90€. 

-Westinghouse 52 Cyclone: Ανεμιστήρας οροφής διαμέτρου 132 εκατοστών, ιδανικός για κλιματισμό δωματίων ως 25 τετραγωνικά. Για εσωτερική θερμοκρασία άνω των 29 βαθμών Κελσίου, μπορεί να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με air condition για εξοικονόμηση ενέργειας από το τελευταίο ως και 50%. Με δεξιόστροφη περιστροφή, τον χειμώνα μπορεί να δημιουργήσει αίσθηση ζεστασιάς, ενώ έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με τηλεχειριστήριο. Είναι κομψός, με μαύρες λεπίδες, και ο κινητήρας του είναι αθόρυβος – τον εντοπίσαμε στο Ecomarkt στα 100,39€. 

-Encon No 8S: Έχει τσουχτερή τιμή – στα 185€ - αλλά είναι ισχυρός (100 Watt), με πέντε πτερύγια για καλύτερη κατανομή αέρα, τρεις διαφορετικές ταχύτητες, με δυνατότητα δεξιόστροφης και αριστερόστροφης περιστροφής, υπεραθόρυβη λειτουργία χάρη σε ηλεκτρονικό πυκνωτή και δυνατότητα τηλεχειρισμού (συν 60€). Τον εντοπίσαμε στα Fiorentinos Stores. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v