Ηλιακός Θερμοσίφωνας: Πώς θα κάνετε σωστή επιλογή

Ποια είναι τα οφέλη από τον ηλιακό θερμοσίφωνα και τι επιλογές υπάρχουν στην αγορά; Τι θα πρέπει να προσέξουμε;
Ηλιακός Θερμοσίφωνας: Πώς θα κάνετε σωστή επιλογή
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σε μια χώρα με αφθονία ηλιακής ενέργειας, όπως η Ελλάδα, η χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων φαντάζει ως μια άκρως οικονομική και «πράσινη» επιλογή. Και πράγματι, έτσι είναι. Αν λοιπόν δεν έχει περάσει μέχρι στιγμής από το μυαλό σας η συγκεκριμένη αγορά, διαβάστε παρακάτω για ποιον λόγο θα σας ωφελήσει και τι επιλογές υπάρχουν όσον αφορά τα προϊόντα.

Τι κερδίζω από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα;
Αρχικά, δεν καταναλώνετε άλλες πηγές ενέργειας, και άρα πληρώνετε λιγότερα σε ΔΕΗ και πετρέλαιο. Η ηλιακή ενέργεια είναι – προφανώς – τσάμπα. Ένα ακόμα πλεονέκτημα έχει να κάνει με το κλίμα της χώρας μας, το οποίο προσφέρει άφθονη ηλιοφάνεια, άρα στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου έχετε δωρεάν ζεστό νερό.

Όσον αφορά την απόσβεση, υπολογίστε ότι σε πέντε χρόνια θα έχετε βγάλει το κόστος αγοράς, ανάλογα βέβαια και την κατανάλωση σε ρεύμα. 

Τι επιλογές έχω;
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, όπως μας πληροφορεί ο κ. Γιώργος Κούκας, Υπεύθυνος Τεχνικής υποστήριξης στο τμήμα προϊόντων ηλιακής ενέργειας της Big Solar, χωρίζονται ανάλογα με το υλικό κατασκευής του εσωτερικού τους, την προστασία του δοχείου (glass) έναντι της διάβρωσης (ανοξείδωτο, εμαγέ ή χάλκινο) και επίσης την τεχνολογία της συλλεκτικής επιφάνειας.

Στην τελευταία κατηγορία, διακρίνουμε τους επιλεκτικούς συλλέκτες με επίστρωση τιτανίου, οι οποίοι είναι και οι πιο συνηθισμένοι, και τους συλλέκτες σωλήνων κενού, οι οποίοι είναι και οι πλέον ακριβοί και δεν ενδείκνυνται για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.

Ένας ακόμα παράγοντας που θα πρέπει να λάβετε υπόψη είναι οι πηγές ενέργειας. Οι περισσότεροι ηλιακοί θερμοσίφωνες της αγοράς είναι διπλής ενέργειας, δηλαδή διαθέτουν εναλλακτική ρύθμιση εκμετάλλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Εξίσου δημοφιλείς είναι οι τριπλής ενέργειας, οι οποίοι προσφέρουν πέρα από την ηλεκτρική και την ηλιακή μια τρίτη επιλογή, εκείνης του θερμού νερού από το σύστημα θέρμανσης της κατοικίας.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε τοποθετήσει στο σπίτι σας αντλία θερμότητας ή λέβητα ή κάποια άλλη πηγή. Σε αυτήν την περίπτωση, η αγορά ενός ηλιακού τριπλής ενέργειας θα σας ωφελήσει περισσότερο, αφού οποιαδήποτε πηγή θερμότητας έχετε στο σπίτι θα δουλέψει επικουρικά στον θερμοσίφωνα εξοικονομώντας ενέργεια.

Το μέγεθος μετράει;
Φυσικά. Η επιλογή του ηλιακού θερμοσίφωνα θα πρέπει να γίνεται με βάση τα μέλη της οικογένειας ή των κατοίκων ενός σπιτιού. Κατά μέσο όρο, υπολογίστε περί τα 40 λίτρα την ημέρα ανά άτομο σαν μέση κατανάλωση. Επομένως μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί έναν ηλιακό θερμοσίφωνα 160 λίτρων.

Τι γίνεται με την τοποθέτηση;
Αν γίνει από συνεργείο και ακολουθηθούν οι οδηγίες των κατασκευαστών, τότε δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Το ειδικευμένο συνεργείο ξέρει και τον τρόπο σύνδεσής του και το πώς θα γίνουν οι υδραυλικές συνδέσεις.

Πόσο θα μου κοστίσει;
Υπολογίστε από 650€ για έναν καλό ηλιακό θερμοσίφωνα διπλής ενέργειας με επιλεκτικό συλλέκτη, μέχρι και 1250€ για έναν καλό ηλιακό τριπλής ενέργειας με σωλήνες κενού. Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται από 80€ έως 100€ συν το κόστος σωληνώσεων και καλωδίων.

Και από συντήρηση;
Θα πρέπει να ελέγχετε όποτε μπορείτε τον ηλιακό θερμοσίφωνα και να εξασφαλίσετε ότι είναι καθαρός ο συλλέκτης, αλλά και ότι η στάθμη των υγρών είναι σε κανονικά επίπεδα. Επίσης, τακτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται για τυχόν εμφανείς διαρροές.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθύνεστε για την αγορά σε καταστήματα που έχουν εμπειρία στον χώρο, έτσι ώστε να διαστασιολογήσουν σωστά το προϊόν που χρειάζεστε. Τέλος, η μέση εγγύηση σε επώνυμα προϊόντα είναι στα πέντε έτη.

Υπάρχει επιδότηση για αγορά ηλιακού;
Παλαιότερα υπήρχε, πλέον όχι.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v