Οκτώ gourmet προϊόντα και οι φθηνές εναλλακτικές τους

Θέλετε να δώσετε αέρα… gourmet στα πιάτα σας, χωρίς όμως να αφήσετε ένα σωρό λεφτά στο ταμείο; Ψάξαμε και βρήκαμε τις οικονομικότερες εναλλακτικές «ακριβών» προϊόντων.
Οκτώ gourmet προϊόντα και οι φθηνές εναλλακτικές τους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Παρμεζάνα, φρέσκα ζυμαρικά, ροκφόρ, σολομός, χαβιάρι, χειροποίητα ζυμαρικά. Το gourmet τραπέζι κοστίζει, όμως προσφέρει στον ουρανίσκο μας κάτι διαφορετικό, κάτι για το οποίο οι «ειδικοί» του χώρου θεωρούν ότι αξίζει να πληρώσει κανείς "κάτι παραπάνω".

Όμως πώς θα σας φαινόταν αν με τα μισά (σχεδόν) χρήματα, θα μπορούσατε να προμηθευτείτε προϊόντα τα οποία φέρουν το ίδιο – λίγο έως πολύ – γευστικό αποτέλεσμα; Εναλλακτικές υπάρχουν, και τις βρήκαμε παρακάτω.

Παρμεζάνα
Η εναλλακτική: Grana Pandano

Παρά τις ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο παράγονται, τα δύο αυτά τυριά δεν έχουν την ίδια γεύση αν τα δοκιμάσετε σκέτα. Όμως αυτές οι διαφορές στη γεύση τους λίγη σημασία έχουν αν τα χρησιμοποιήσετε σε κάποιο ριζότο ή σε ένα πιάτο ζυμαρικών ή αν τα τρίψετε πάνω από μια σαλάτα. Επομένως μπορείτε κάλλιστα να προτιμήσετε την φθηνότερη Grana Pandano αντί της παρμεζάνας στα πιάτα αυτά, χωρίς να έχετε μεγάλη διαφορά στη γεύση.

Καπνιστή πανσέτα
Η εναλλακτική: Μπέικον
Εκτός και αν θέλετε να είστε 100% πιστοί στην αυθεντική συνταγή της καρμπονάρας, το να χρησιμοποιήσετε καπνιστό bacon αντί πανσέτα σε αυτήν - ή σε οποιοδήποτε πιάτο απαιτεί το συγκεκριμένο υλικό - δε θα σας προκαλέσει ιδιαίτερα… προβλήματα στη γεύση, ενώ θα σας βγει αρκετά πιο φθηνά στο ταμείο. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε στο μαγείρεμα, είναι να προσθέσετε λίγο περισσότερο λάδι στο τσιγάρισμα του bacon μιας και δεν «βγάζει» τόσο λίπος όσο η πανσέτα.

Φρέσκα ζυμαρικά
Η εναλλακτική: Κανονικά ζυμαρικά
Μπορεί στην Ιταλία ο κόσμος να αγοράζει φρέσκα ζυμαρικά όπως ραβιόλια και τορτελίνια σε αρκετά χαμηλές τιμές, όμως στις υπόλοιπες χώρες τα ζυμαρικά αυτά κοστίζουν σχεδόν τα διπλάσια συγκριτικά με την «ξερή» εναλλακτική τους. Όσο για τη γεύση τους, αρκετοί θεωρούν ότι είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη των «κανονικών» ζυμαρικών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορείτε να τα αντικαταστήσετε για να απολαύσετε μια λαχταριστή μακαρονάδα.

Σολομός
Η εναλλακτική: Πέστροφα/ρέγκα

Από τα πιο ακριβά ψάρια, ο σολομός διακρίνεται για την χαρακτηριστική του υφή, την «λιπαρή» του γεύση και φυσικά την υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα τρία λιπαρά οξέα. Θέλετε μια φθηνότερη εναλλακτική; Η πέστροφα έχει την ίδια πορτοκαλί/ροζ σάρκα, παρόμοια γεύση και υφή, ενώ κυκλοφορεί και σε καπνιστή εκδοχή – όπως ακριβώς και ο… ξάδερφός της σολομός. Η ρέγκα αποτελεί επίσης μια σαφώς φθηνότερη εναλλακτική, η οποία μπορεί να μην είναι οπτικά το ίδιο ελκυστική, αλλά είναι εξίσου νόστιμη και με χαρακτηριστική γεύση.

Χαβιάρι beluga
Η εναλλακτική: Χαβιάρι Ossetra

Αν είστε από εκείνους που δεν αντιστέκονται στον πανάκριβο αυτόν θαλασσινό «μεζέ», τότε σίγουρα θα ξέρετε πόσο ακριβά κοστίζει το δημοφιλές χαβιάρι beluga, το οποίο προέρχεται από το εξαιρετικά σπάνιο ψάρι οξύρρυγχο. Μια φθηνότερη εναλλακτική, είναι το χαβιάρι ossetra, το οποίο παράγεται από μικρότερου μεγέθους οξύρρυγχο και έχει κάπως μικρότερους κόκκους.

Σαφράν
Η εναλλακτική: Πάπρικα και κουρκουμάς
Το γκουρμέ βότανο με την ιδιαίτερη γεύση κοστίζει παραπάνω από 2.000€ ανά κιλό, δεδομένου ότι για να παραχθεί πρέπει να μαζευτούν με το χέρι και ιδιαίτερη επιδεξιότητα περίπου 150.000 λουλούδια σε μία περίοδο δύο εβδομάδων. Μια αρκετά οικονομικότερη εναλλακτική, η οποία προσφέρει αντίστοιχη γεύση είναι ο συνδυασμός πάπρικας με κουρκουμά.

Τρούφα
Η εναλλακτική: Λάδι τρούφας/ πορτσίνι

Χαρακτηρίζεται ως το «χαβιάρι της γης» και, πράγματι, η τιμή της τρούφας μπορεί να φτάσει μέχρι και 1.000€ το κιλό. Θέλετε το άρωμά της και μέρος από τη γεύση της σε κάτι πιο οικονομικό; Δοκιμάστε λάδι τρούφας, το οποίο παράγεται από τη μείξη ελαιόλαδου ή ηλιέλαιου με άρωμα τρούφας και μια σταγόνα του αρκεί για να αρωματίσει τα πιάτα σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε την τρούφα με τα μανιτάρια πορτσίνι, τα οποία έχουν ωραία πικάντικη γεύση και ταιριάζουν πολύ καλά με τα πιάτα που απαιτούν ακριβούς… μύκητες.

Ροκφόρ
Η εναλλακτική: Blue Cheese
O λόγος που το εν λόγω τυρί είναι τόσο ακριβό (περί τα 50€ το κιλό) οφείλεται στο γεγονός ότι η ονομασία του είναι προστατευόμενη και αφορά συγκεκριμένο προϊόν το οποίο ωριμάζει στις σπηλιές Καμπαλού στην ομώνυμη περιοχή. Σαφώς φθηνότερη εναλλακτική, με ελάχιστη διαφορά στη γεύση είναι το μπλε τυρί Δανίας.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v