Κλιματιστικά Vs. Ανεμιστήρες οροφής: Τα υπέρ και τα κατά

Το γνωστό δίλημμα "κλιματιστικό inverter ή ανεμιστήρας" επανέρχεται εν όψει καύσωνα. Δείτε τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής.
Κλιματιστικά Vs. Ανεμιστήρες οροφής: Τα υπέρ και τα κατά
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ελέω κρίσης και καλοκαιριού, ολοένα και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην αγορά ανεμιστήρων (κυρίως οροφής) αναζητώντας μια πιο οικονομική, πιο υγιεινή και «πράσινη» λύση δροσιάς έναντι των κλιματιστικών. Είναι όμως το ίδιο αποτελεσματικοί συγκριτικά με τον κλιματισμό σε μεγάλες εξωτερικές θερμοκρασίες; Σε ποιους τομείς υπερτερούν και σε ποιους όχι σε σχέση με τα κλιματιστικά;

Ανεμιστήρας οροφής: «Πράσινος» και οικονομικός

Τιμή: Περί τα 45€
Κατανάλωση: 0,06 kWh ανά ώρα
Απορροφώμενη ισχύς: 60 Watt

Υπέρ: Οι ανεμιστήρες οροφής αποτελούν την πιο φιλική λύση προς το περιβάλλον, στην προσπάθειά μας να δροσιστούμε και την πιο οικονομική. Καταναλώνουν περίπου δεκαπέντε φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με ένα κλιματιστικό και δεν εκπέμπουν θερμότητα στον περιβάλλοντα χώρο, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, δημιουργούν πολύ καλή αίσθηση δροσιάς ανακατανέμοντας τον αέρα μέσα στο δωμάτιο και ανεβάζοντας ψηλά τα ψυχρότερα στρώματα αέρα. Η απόδοσή τους ενισχύεται όταν το διαμέρισμα ή το σπίτι στο οποίο τους χρησιμοποιούμε έχει επαρκή σκίαση και νυχτερινό αερισμό. Τέλος, το κόστος συντήρησής και αγοράς τους είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με τα κλιματιστικά και είναι πιο υγιεινοί καθώς η ροή του αέρα που προκαλούν είναι πιο φυσική.

Κατά: Το ότι δημιουργούν μια αίσθηση δροσιάς, δεν σημαίνει ότι δροσίζουν τον χώρο. Απλά λόγω της εξατμισοδιαπνοής, δηλαδή της διαδικασίας με την οποία εξατμίζεται ο ιδρώτας μας, νοιώθουμε ότι δροσιζόμαστε. Σε καμία περίπτωση οι ανεμιστήρες δεν ρίχνουν την θερμοκρασία του χώρου, ούτε ελέγχουν την υγρασία κάτι που κάνουν σε μεγάλο βαθμό τα κλιματιστικά, γι’ αυτό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε χώρους με πολλή υγρασία. Επίσης, ακριβώς επειδή εξατμίζουν τον ιδρώτα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν καθόμαστε ιδρωμένοι κοντά σε ανεμιστήρα και ειδικά αν έχουμε ευαισθησία σε σημεία όπως ο θώρακας ή ο αυχένας, για να μην πάθουμε την… δημοφιλή ψύξη.

Κλιματισμός: Κοστοβόρος, αλλά αποτελεσματικός
Τιμή: 450 – 500€ με εγκατάσταση (Inverter 9000 btu/h)
Κατανάλωση: 0,72 kWh ανά ώρα
Απορροφώμενη ισχύς: 720 Watt

Υπέρ: Χαμηλώνει την θερμοκρασία τον χώρο στον οποίο τοποθετείται, όμως θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε σωστά. Πιο συγκεκριμένα, μια ιδανική θερμοκρασία για το καλοκαίρι είναι το πολύ 27 βαθμοί, ενώ ένας γενικός κανόνας είναι η εσωτερική θερμοκρασία με την εξωτερική να έχουν διαφορά οκτώ βαθμούς. Ο κλιματισμός κρατάει επίσης την υγρασία του χώρου σταθερή, πράγμα πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η υγρασία συμβάλλει στην πρόκληση δυσφορίας ειδικά σε περιόδους καύσωνα.

Κατά: Το κόστος αγοράς και συντήρησης του κλιματιστικού είναι πολλαπλάσιο αυτού του ανεμιστήρα, ενώ θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την χρήση του και να βρισκόμαστε σε σημείο που να μην μας «χτυπάει» το ρεύμα. Επίσης, η υπερβολική χρήση του κλιματιστικού σε κλειστό χώρο με μη επαρκή εξαερισμό μπορεί να προκαλέσει αλλεργική ρινίτιδα ή να δυσχεράνει την αναπνοή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Η ετυμηγορία

Επί της ουσίας δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δύο επιλογών, αφού αποτελούν δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, τόσο στο κόστος όσο και στο αποτέλεσμα. «Σε περιπτώσεις που δεν έχουμε μεγάλη υγρασία, δεν θέλουμε μεγάλη ψύξη και έχουμε το πολύ 28 βαθμούς Κελσίου μέσα στο σπίτι, ο ανεμιστήρας θα μας βολέψει. Όμως σε περίοδο καύσωνα, ο ανεμιστήρας δεν κάνει σχεδόν τίποτα», εξηγεί ο κ. Χρήστος Γιαννακανδρόπουλος, ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων και μηχανικός .
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v