Αγορά κλιματιστικού: Πότε, ποιο και με πόσα;

Είναι τώρα κατάλληλη εποχή να αγοράσουμε κλιματιστικό; Συμφέρει το inverter; Και τι πρέπει να γνωρίζουμε για την τοποθέτηση και την συντήρηση; Όσα χρειάζεται να ξέρετε, πριν "σφίξουν" οι ζέστες.
Αγορά κλιματιστικού: Πότε, ποιο και με πόσα;
της Έλενας Μπούλια

Δεν είναι ούτε οικολογικό ούτε οικονομικό, όμως οι ζέστες στην Ελλάδα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εναλλακτικές: Το κλιματιστικό είναι απαραίτητο «αξεσουάρ» για τα περισσότερα σπίτια, οπότε η επιλογή του κατάλληλου για τον χώρο μας απαιτεί σχετική προσοχή.

Πότε και πώς να αγοράσω κλιματιστικό;
Τα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών έκαναν τον περασμένο χειμώνα κάποιες σημαντικές προσφορές στα κλιματιστικά που διήρκησαν λίγες, μεμονωμένες ημέρες, στην διάρκεια των οποίων «έριξαν» τις τιμές πιο χαμηλά από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή από μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών, αντίστοιχες προσφορές πρόκειται να ξαναγίνουν το καλοκαίρι. Αυτή την περίοδο οι τιμές παραμένουν σταθερές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πριν αγοράσετε κλιματιστικό κάντε την δική σας έρευνα αγοράς, επισκεπτόμενοι περισσότερα από ένα καταστήματα αλλά και ελέγχοντας τις τιμές που σας έχουν «δώσει» online, π.χ. μέσω του www.skroutz.gr. Δεν αποκλείεται σε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα να βρείτε το μηχάνημα που σας ενδιαφέρει σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Για να επιλέξετε το κατάλληλο κλιματιστικό θα πρέπει καταρχήν να γνωρίζετε τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου τον οποίον θέλετε να «καλύψετε». Σύμφωνα με αυτά θα κρίνετε πόσα BTUs, δηλαδή πόση ισχύ, χρειάζεται να έχει το μηχάνημα. Οι κατασκευάστριες εταιρίες προσδιορίζουν την αντιστοιχία BTUs και τετραγωνικών μέτρων ως εξής:

Τα 9 BTU καλύπτουν χώρο 20 τ.μ.
Τα 12 BTU καλύπτουν χώρο 30 τ.μ.
Τα 18 BTU καλύπτουν χώρο 40 τ.μ.
Τα 24 BTU καλύπτουν χώρο 50 τ.μ.

Inverter ή συμβατικό;
Η τεχνολογία Inverter που διαθέτουν τα νεότερα μοντέλα κλιματιστικών προσφέρει τη δυνατότητα στη συσκευή να εναρμονίζει την ισχύ της με τις συνθήκες του χώρου, προσαρμόζοντας τη λειτουργία της ανάλογα με τις ανάγκες. Όταν η θερμοκρασία την οποία ορίζετε στο κλιματιστικό, παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από την πραγματική θερμοκρασία, η συσκευή λειτουργεί στο μάξιμουμ για τη γρηγορότερη δυνατή επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας και αμέσως μετά ο συμπιεστής ρυθμίζει με ακρίβεια την ισχύ για τη διατήρησή της. Ενώ λοιπόν τα συμβατικά air conditions απλώς αυξομειώνουν την ένταση του αέρα, στα κλιματιστικά με τεχνολογία Inverter, ο μηχανισμός ψύξης, μεταβάλλοντας τον αριθμό στροφών του μοτέρ, μπορεί να λειτουργεί σε ενδιάμεσα στάδια, ψύχοντας τον αέρα όσο χρειάζεται.

Τα οφέλη της τεχνολογίας Inverter είναι:
Οικονομία:
Αν και σε γενικές γραμμές, έχουν μεγαλύτερο κόστος αγοράς περίπου κατά 30% σε σχέση με τα συμβατικά, το επιπλέον κόστος αντισταθμίζεται και με το παραπάνω στον λογαριασμό της ΔΕΗ, λόγω της σημαντικής μείωσης στην ενεργειακή κατανάλωση (περίπου 30-40%).

Περιβάλλον: Η μείωση της δαπανώμενης ηλεκτρικής ενέργειας μεταφράζεται σε περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με λιγνίτη.

Θόρυβος: Η δυνατότητα διαρκούς προσαρμογής στις πραγματικές συνθήκες που διαθέτουν τα κλιματιστικά τύπου Inverter, σε αντίθεση με τις απότομες εκκινήσεις του μοτέρ στα συμβατικά, εξασφαλίζει μείωση στον θόρυβο της συσκευής.

Ποιότητα: Η σταθερή απόδοση του κλιματιστικού επιτρέπει όχι μόνο την ταχύτερη ψύξη, αλλά και τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας χωρίς ενοχλητικές διακυμάνσεις.

Και τι γίνεται με την ενεργειακή σήμανση;
Όλα τα νέα μοντέλα διαθέτουν υποχρεωτικά ετικέτα «ενεργειακής σήμανσης», η οποία αναγράφει την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνουν. Η κλίμακα διαθέτει 7 σκάλες (Α-G), όπου η A υποδηλώνει την καλύτερη απόδοση και η G τη χειρότερη. Όσα κλιματιστικά ανήκουν στην ενεργειακή κλάση Α και Α+, αν και λίγο πιο ακριβά, είναι αυτά που θα σας εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευσή τους με τη χαμηλότερη ενεργειακή δαπάνη.

Τι με συμφέρει να αγοράσω;
Συμπερασματικά, αν κάποιος χρειάζεται ένα κλιματιστικό για να δροσίσει π.χ. την κρεβατοκάμαρά του, συμφέρει να αγοράσει ένα συμβατικό μηχάνημα των 9 BTU ενεργειακής κλάσης Α ή A+, το οποίο θα του κοστίσει περί τα 350-400 ευρώ (με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά σε μηχάνημα inverter η τιμή μπορεί να φτάσει τα 700 ευρώ). Αν κάποιος χρειάζεται ένα κλιματιστικό π.χ. για μεγάλο σαλόνι ή για έναν μεγάλο χώρο εργασίας στον οποίον περνά πολλές ώρες, συμφέρει μακροπρόθεσμα η τοποθέτηση ενός inverter μηχανήματος, το οποίο θα κοστίσει από 800 ευρώ περίπου (για επώνυμο κλιματιστικό των 18 BTU), όμως μακροπρόθεσμα θα εξασφαλίσει περισσότερη οικονομία στο ρεύμα.

Τοποθέτηση και service
Στα έξοδα ενός κλιματιστικού πρέπει κανείς να υπολογίσει και την τοποθέτησή του, αλλά και το ετήσιο service. Η τοποθέτηση μπορεί να πραγματοποιηθεί από το κατάστημα από το οποίο αγοράσατε το κλιματιστικό και θα σας κοστίσει από 85 έως 95 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του μηχανήματος. Εναλλακτικά, μπορεί να σας το τοποθετήσει ιδιώτης ψυκτικός.

Ως προς το service, η κάθε εταιρία κλιματιστικών έχει κάποιους όρους χρήσης, σύμφωνα με τους οποίους αν κατά την διάρκεια της εγγύησης (π.χ. 2 έτη) το μηχάνημα χαλάσει και το service σε αυτό το διάστημα έχει γίνει από κάποιον ανεξάρτητο, ιδιώτη ψυκτικό, πιθανώς η εγγύηση αυτή να μη σας καλύπτει και να πρέπει να πληρώσετε την ζημιά. Ίσως, λοιπόν, είναι προτιμότερο, κατά το διάστημα που το μηχάνημα είναι στην εγγύηση, να γίνεται service από την ίδια την εταιρία του κλιματιστικού (κόστος 30-50 ευρώ). Όταν θα λήξει η εγγύηση μπορείτε να αναζητήσετε οικονομικότερες τιμές από ιδιώτες ψυκτικούς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v