@HOMEΑΓΟΡΕΣ

«Αιωρηθείτε» για καλύτερο ύπνο

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το «νανούρισμα» της αιώρας μας βοηθάει όχι μόνο να αποκοιμηθούμε, αλλά και να έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Μήπως ήρθε η ώρα να προμηθευτείτε μία;

«Αιωρηθείτε» για καλύτερο ύπνο

Δυσκολεύεστε στο να σας πάρει ο ύπνος; Αφήστε την βαλεριάνα και πάρτε μια αιώρα! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, οι συμμετέχοντες που ξάπλωσαν σε αιώρα για να κοιμηθούν, όχι μόνο αποκοιμήθηκαν γρηγορότερα, αλλά είχαν και καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σχέση με αυτούς που κοιμήθηκαν σε κανονικό κρεβάτι.

Οι ερευνητές αφού ανέλυσαν τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμήθηκαν σε αιώρα είχαν πολύ πιο βαθύ και ήρεμο ύπνο, γεγονός που όπως λένε οφείλεται στoν αργό λίκνισμά της. Αυτό το χαρακτηριστικό «πέρα δώθε», βοηθάει όπως όλα δείχνουν στον συγχρονισμό της εγκεφαλικής λειτουργίας με τα πρότυπα του ύπνου.

Η Sophie Schwartz, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γενεύης και μια εκ των συγγραφέων της μελέτης δηλώνει πως: «Όλοι γνωρίζουν ότι το ελαφρύ λίκνισμα προκαλεί ύπνο. Για παράδειγμα, μπορούμε να κοιμηθούμε άνετα σε μια κουνιστή πολυθρόνα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα μωρά στην κούνια».

«Παρ’ όλα αυτά, ο λόγος για τον οποίον συμβαίνει αυτό παρέμενε ένα μυστήριο. Ο στόχος της μελέτης μας ήταν διττός: αφενός να εξετάσουμε κατά πόσο το λίκνισμα όντως προκαλεί ύπνο, αφετέρου να καταλάβουμε πώς αυτό λειτουργεί σε εγκεφαλικό επίπεδο», συμπληρώνει.

Δώδεκα εθελοντές κλήθηκαν να πάρουν έναν… υπνάκο σε ειδικά κατασκευασμένα κρεβάτια και αιώρες που είτε παρέμειναν ακίνητες, είτε κουνιόνταν ελαφρά. Κατά την διάρκεια δύο 45 λεπτών ύπνων – έναν σε κρεβάτι και έναν σε λικνιζόμενη αιώρα – η εγκεφαλική τους λειτουργία καταγράφηκε με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Η ταλαντευόμενη κίνηση της αιώρας φάνηκε ότι αυξάνει την διάρκεια του ύπνου τύπου Ν2, δηλαδή το βαθύτερο στάδιο ύπνου που φτάνει κανείς όταν κοιμάται. Επίσης, σύμφωνα με τις ενδείξεις του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, η ποιότητα του «Ν2» ύπνου τους φάνηκε να είναι υψηλότερη καθώς έδειξαν να μην επηρεάζονται από διάφορους ήχους.

Αν ενθουσιαστήκατε με την ιδέα – όπως και εμείς – ενός ήρεμου και βαθύ ύπνου στην «αγκαλιά» μιας αιώρας, τότε δεν έχετε παρά να αγοράσετε μία και να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τον δροσερό ίσκιο των δέντρων. Μονές αιώρες (200 *100 cm) βρήκαμε στον Δημητριάδη (από 13.90€) στο Sportstore (από 7€), καθώς και στο action life (από 8.90€).

Νικόλας Γεωργιακώδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2