«Αιωρηθείτε» για καλύτερο ύπνο

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το «νανούρισμα» της αιώρας μας βοηθάει όχι μόνο να αποκοιμηθούμε, αλλά και να έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Μήπως ήρθε η ώρα να προμηθευτείτε μία;
«Αιωρηθείτε» για καλύτερο ύπνο
Δυσκολεύεστε στο να σας πάρει ο ύπνος; Αφήστε την βαλεριάνα και πάρτε μια αιώρα! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, οι συμμετέχοντες που ξάπλωσαν σε αιώρα για να κοιμηθούν, όχι μόνο αποκοιμήθηκαν γρηγορότερα, αλλά είχαν και καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σχέση με αυτούς που κοιμήθηκαν σε κανονικό κρεβάτι.

Οι ερευνητές αφού ανέλυσαν τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμήθηκαν σε αιώρα είχαν πολύ πιο βαθύ και ήρεμο ύπνο, γεγονός που όπως λένε οφείλεται στoν αργό λίκνισμά της. Αυτό το χαρακτηριστικό «πέρα δώθε», βοηθάει όπως όλα δείχνουν στον συγχρονισμό της εγκεφαλικής λειτουργίας με τα πρότυπα του ύπνου.

Η Sophie Schwartz, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γενεύης και μια εκ των συγγραφέων της μελέτης δηλώνει πως: «Όλοι γνωρίζουν ότι το ελαφρύ λίκνισμα προκαλεί ύπνο. Για παράδειγμα, μπορούμε να κοιμηθούμε άνετα σε μια κουνιστή πολυθρόνα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα μωρά στην κούνια».

«Παρ’ όλα αυτά, ο λόγος για τον οποίον συμβαίνει αυτό παρέμενε ένα μυστήριο. Ο στόχος της μελέτης μας ήταν διττός: αφενός να εξετάσουμε κατά πόσο το λίκνισμα όντως προκαλεί ύπνο, αφετέρου να καταλάβουμε πώς αυτό λειτουργεί σε εγκεφαλικό επίπεδο», συμπληρώνει.

Δώδεκα εθελοντές κλήθηκαν να πάρουν έναν… υπνάκο σε ειδικά κατασκευασμένα κρεβάτια και αιώρες που είτε παρέμειναν ακίνητες, είτε κουνιόνταν ελαφρά. Κατά την διάρκεια δύο 45 λεπτών ύπνων – έναν σε κρεβάτι και έναν σε λικνιζόμενη αιώρα – η εγκεφαλική τους λειτουργία καταγράφηκε με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Η ταλαντευόμενη κίνηση της αιώρας φάνηκε ότι αυξάνει την διάρκεια του ύπνου τύπου Ν2, δηλαδή το βαθύτερο στάδιο ύπνου που φτάνει κανείς όταν κοιμάται. Επίσης, σύμφωνα με τις ενδείξεις του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, η ποιότητα του «Ν2» ύπνου τους φάνηκε να είναι υψηλότερη καθώς έδειξαν να μην επηρεάζονται από διάφορους ήχους.

Αν ενθουσιαστήκατε με την ιδέα – όπως και εμείς – ενός ήρεμου και βαθύ ύπνου στην «αγκαλιά» μιας αιώρας, τότε δεν έχετε παρά να αγοράσετε μία και να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τον δροσερό ίσκιο των δέντρων. Μονές αιώρες (200 *100 cm) βρήκαμε στον Δημητριάδη (από 13.90€) στο Sportstore (από 7€), καθώς και στο action life (από 8.90€).

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v