Πότε να αγοράσω σπίτι: Περιμένουμε ή προχωράμε;

Η αγορά ακινήτων δείχνει βαλτωμένη, όπως και οι οικονομικές μας δυνατότητες. Έχουν πέσει, όμως, οι τιμές στα σπίτια; Είναι τώρα η σωστή στιγμή για να αποκτήσουμε ένα ακίνητο; Κι αν όχι πότε είναι; Οι αναλυτές συμβουλεύουν.
Πότε να αγοράσω σπίτι: Περιμένουμε ή προχωράμε;
Μερικούς μήνες πριν, σε αντίστοιχο ρεπορτάζ σχετικά με την αγορά σπιτιού και το πότε είναι η κατάλληλη εποχή για ένα τέτοιο βήμα, μεσίτες και εκτιμητές ανέφεραν ότι πρόκειται για την χειρότερη περίοδο της κρίσης στην αγορά ακινήτων. Τα πράγματα, έξι περίπου μήνες μετά, δείχνουν να έχουν γίνει πολύ χειρότερα, όχι μόνο για τους κατασκευαστές, οι οποίοι υπολογίζουν πως οι πωλήσεις τους θα είναι οι χαμηλότερες της δεκαετίας, αλλά και για τους αγοραστές, οι οποίοι ακόμα κι αν βρουν το θάρρος να «ανοιχτούν» σε ένα τέτοιο έξοδο, η φόρα τους κόβεται συνήθως από τις τράπεζες, οι οποίες όλο και πιο δύσκολα εγκρίνουν στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού site Euro2day.gr, μάλιστα, ενώ η ύφεση στην αγορά ακινήτων μερικούς μήνες πριν έδειχνε ότι έως τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2011 θα αμβλυνθεί, τώρα η ανάκαμψη δείχνει να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο, πιθανώς μέσα στο 2012. Κι αν πωλούνται ορισμένα ακίνητα στις μέρες μας, αυτό συμβαίνει είτε επειδή οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν να μειώσουν δραματικά τις τιμές, είτε γιατί πρόκειται για παλιά ακίνητα -5 έως 10 ετών-, τα οποία είναι έτσι κι αλλιώς φθηνότερα, χωρίς να στερούνται ποιότητας στα υλικά τους ή καλής θέσης.

Πότε να αγοράσω σπίτι;
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους αρμόδιους ρεπόρτερ του Euro2day.gr, τρεις είναι οι κατάλληλες «στιγμές», στην εποχή που διανύουμε, για να αγοράσει κανείς ένα νέο ακίνητο:

1. Ως επενδυτική ευκαιρία: Δεν είναι λίγοι οι κάτοχοι ρευστότητας, ήτοι σημαντικών χρηματικών ποσών, οι οποίοι προτιμούν, από το να έχουν «κλεισμένα» τα χρήματά τους σε κάποια τραπεζική προθεσμία ή να τα «στείλουν» πανικόβλητοι σε τράπεζες του εξωτερικού, να αγοράσουν με αυτά ένα ακίνητο. Το ακίνητο αυτό μπορούν στη συνέχεια να το νοικιάσουν και να αποκτήσουν έτσι ένα εισόδημα –υψηλότερο της προθεσμίας. Ακόμα, όμως, κι αν δεν γίνει αυτό, θα έχουν αποκτήσει ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο. Όπως σχετικά αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος κτηματομεσιτικού γραφείου που δραστηριοποιείται κυρίως στα ακριβά προάστια της Αττικής, «Πλέον γίνονται χοντρά παζάρια με τα ακίνητα. Όσοι έχουν το πάνω χέρι, όσοι δηλαδή διαθέτουν μετρητά, δεν διστάζουν να ζητήσουν "έκπτωση" της τάξεως του 50% επί της αρχικά ζητούμενης τιμής.».

2. Μεγάλη έκπτωση: Τα σκληρά παζάρια για την μείωση της τιμής ενός ακινήτου δεν είναι πάντα λύση, όμως, γιατί μία υποτιμημένη αγορά θα είναι υποτιμημένη για όλους. Θα βγει εξίσου ζημιωμένος, για παράδειγμα, κάποιος που θέλει να πουλήσει ένα ακίνητο για να αγοράσει ένα άλλο. Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, μία καλή έκπτωση σε ένα ακίνητο είναι της τάξης του 20-25%. Αν, δηλαδή, πριν μερικούς μήνες βρίσκατε ακίνητο με 300.000 ευρώ και το ίδιο ακίνητο τώρα κοστίζει 220.000 με 230.000 ευρώ, τότε μιλάμε για μία καλή ευκαιρία και μία κατάλληλη στιγμή να το αγοράσετε.


3. Μελλοντικά πλάνα: Οπωσδήποτε κάποιος που σκέφτεται να αγοράσει σπίτι τώρα, θα πρέπει να αναλογιστεί την οικονομική του κατάσταση στα επόμενα χρόνια και το αν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί τόσο σε ένα στεγαστικό δάνειο όσο και στις ανάγκες ενός νέου σπιτιού σε βάθος χρόνου, για να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, άλλωστε, μέχρι τα τέλη του έτους οι τιμές θα πρέπει να πέσουν ακόμα περί το 15% με 20%. Συνεπώς, αν δεν βιάζεται κανείς, σίγουρα συμφέρει να περιμένει λίγο καιρό ακόμα, ώστε να πετύχει την καλύτερη δυνατή προσφορά και πιθανώς να αποκτήσει το σπίτι των ονείρων του κατά πολύ φθηνότερα.

Περισσότερες πληροφορίες για την αγορά ακινήτων του 2010 και τις απόψεις των ειδικών θα βρείτε στο παλαιότερο δημοσίευμα «Αγορά σπιτιού: Όσα πρέπει να ξέρουμε» καθώς και στο www.euro2day.gr.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v