Φοιτητικό σπίτι: Βρες εύκολα το δικό σου

Πρωτοετής στην Αθήνα; Στην Θεσσαλονίκη; Στην Πάτρα; Στο Ηράκλειο; Συγχαρητήρια! Πού θα μείνεις, όμως; Πέντε απόφοιτοι των αντίστοιχων Πανεπιστημίων συμβουλεύουν και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών καθοδηγεί.
Φοιτητικό σπίτι: Βρες εύκολα το δικό σου
της Έλενας Μπούλια

Για την πλειοψηφία των φετινών επιτυχόντων σε Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές μακριά από τον τόπο καταγωγής τους ξεκινά από σήμερα ένα ξέφρενο «κυνήγι θησαυρού», με σκοπό την ανεύρεση του ιδανικού σπιτιού που θα τους φιλοξενήσει για τα επόμενα τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια. «Την στιγμή που συνειδητοποιείς ότι πρέπει να πας σε μία εντελώς ξένη πόλη αισθάνεσαι τρόμο», λέει η Γκέλη, 27 ετών, η οποία αποφοίτησε πριν τέσσερα χρόνια από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Και αυτό, όπως εξηγεί, συμβαίνει όχι επειδή θα πρέπει να φύγεις από την οικογενειακή «φωλιά», αλλά επειδή δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για το πού και πώς να ψάξεις σωστά.

Κάπου κοντά στην σχολή, είναι μία πρώτη λύση, αλλά πώς μπορεί ένας «ξένος» να ξέρει πώς λέγονται οι περιοχές κοντά στην σχολή και ποιες από αυτές είναι οι ιδανικότερες; Μην… πελαγώνετε. Ακολουθήστε τις συμβουλές νέων παιδιών που βρέθηκαν πριν λίγα χρόνια φοιτητές σε έξι από τις δημοφιλέστερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, διαβάστε τις οδηγίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών πριν «κλείσετε» σπίτι και επισκεφθείτε τις πιο αξιόπιστες ιστοσελίδες αγγελιών για ενοικιάσεις σπιτιών. Και παραμείνετε αισιόδοξοι: Κάπου εκεί έξω βρίσκεται το σπίτι των ονείρων σας –ή μια κοντινή εκδοχή του.

Πρωτοετής στην Αθήνα
Η Αθήνα έχει την ιδιαιτερότητα, συγκριτικά με άλλες πόλεις, να έχει πολλές Πανεπιστημιακές σχολές «μοιρασμένες» σε διάφορα προάστιά της. Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, για παράδειγμα, βρίσκονται στην περιοχή του Ζωγράφου, στην λεγόμενη «Πανεπιστημιούπολη», άλλα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, όπως η Νομική Σχολή στην Ακαδημίας, η Ιατρική βρίσκεται στην περιοχή του Γουδή, ενώ το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού βρίσκεται στην Δάφνη. Το ίδιο ισχύει και για το Πολυτεχνείο, όπου μαθήματα πραγματοποιούνται και στην περιοχή του Ζωγράφου αλλά και στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων, ενώ πέρα από αυτά τα Ιδρύματα υπάρχουν ακόμα η Γεωπονική, στην Ιερά Οδό, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, τα Τ.Ε.Ι. του Πειραιά και του Αιγάλεω κ.λ.π. Οι περιοχές, λοιπόν, ανάμεσα στις οποίες μπορεί να ψάξει κανείς για σπίτι είναι αμέτρητες.

Ενδεικτικά και μόνο, αυτό που είναι χρήσιμο να αναφέρουμε για έναν πρωτοετή φοιτητή στην Αθήνα, είναι πως παραδοσιακές «φοιτητοπεριοχές» είναι αυτές στην περιοχή του Ζωγράφου, γύρω από την Ούλωφ Πάλμε, τα Ιλίσια (από το ξενοδοχείο Caravel έως την είσοδο της Πανεπιστημιούπολης) και το Παγκράτι, για όσους σπουδάζουν σε Πανεπιστημιούπολη – Πολυτεχνειούπολη. Το ενοίκια στις περιοχές αυτές μπορεί να κυμαίνονται από 350 έως 500 ευρώ για ένα μικρό δυάρι, ανάλογα φυσικά με την παλαιότητά του και το πόσο κοντά σε συγκοινωνίες βρίσκεται. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιδιώκουν να αναζητήσουν σπίτι στα Εξάρχεια, προκειμένου να βρίσκονται πολύ κεντρικά στην πόλη αλλά και σε μία περιοχή όπου «συμβαίνουν πολλά», όμως μην περιμένετε οι τιμές των σπιτιών εκεί να είναι χαμηλές. Αν θέλετε να είστε κοντά στα Εξάρχεια και το κέντρο προτιμήστε την περιοχή του Γκύζη, από την πάνω μεριά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου είναι πιθανό να βρείτε πιο λογικές τιμές στα ενοίκια.

Τέλος, για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Αιγάλεω, τον Πειραιά ή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της λεωφόρου Συγγρού, φοιτητογειτονιές έχουν ευνόητα καταστεί αυτές γύρω από την εκάστοτε σχολή. Στην περίπτωση του Παντείου, πολύ πιο οικονομικά ενοίκια θα βρείτε στην περιοχή της Καλλιθέας, παρά στη Νέα Σμύρνη, με την οποία συνορεύει, οπότε ξεκινήστε ψάχνοντας στους δρόμους πίσω από το Πάντειο. Ο ηλεκτρικός σταθμός της Καλλιθέας βρίσκεται αρκετά μακριά από το Πανεπιστήμιο, οπότε ίσως να μην έχει νόημα να ψάξετε για σπίτι στα πέριξ του σταθμού. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά για τους φοιτητές στο Πα. Πει., αλλά και με τα Τ.Ε.Ι. Αθηνών, τα οποία βρίσκονται μακριά από του Μετρό Αιγάλεω, συνεπώς εξυπηρετούνται από λεωφορειακές γραμμές.

Για την αναζήτηση σπιτιού στην Αθήνα, πέρα από τις εφημερίδες με μικρές αγγελίες που θα βρείτε σε όλα τα περίπτερα, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες αγγελιών που θα βρείτε στο τέλος του κειμένου, ενώ είναι σίγουρο πως και στους πίνακες ανακοινώσεων της κάθε σχολής θα υπάρχουν αναρτημένα ενοικιαστήρια. Τέλος, σε περίπτωση που σκέφτεστε το ενδεχόμενο διαμονής σε κάποια από τις φοιτητικές εστίες της Αθήνας, κάντε κλικ εδώ.

Πρωτοετής στην Θεσσαλονίκη
«Το πρώτο πράγμα που έκανα φτάνοντας για πρώτη φορά ως φοιτητής στην Θεσσαλονίκη ήταν να πάρω την εφημερίδα ‘Αγγελιοφόρο’», λέει ο Γιώργος, ο οποίος αποφοίτησε πριν έναν χρόνο από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. «Βλέποντας, όμως, τις κατηγοριοποιήσεις των περιοχών δεν είχα ιδέα για το πού έπρεπε να πάω», συνεχίζει, εξηγώντας γιατί χρειάστηκε να αλλάξει πολλά σπίτια και περιοχές στην πόλη για να βρεθεί τελικά σε αυτές που τον «βόλευαν» περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Γιώργο, παρόλο που το Α.Π.Θ. βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Εγνατία, πάνω από την Διεθνή Έκθεση, η επιλογή ενός διαμερίσματος εξίσου κεντρικά δεν είναι η καλύτερη: Τα περισσότερα σπίτια είναι παλιά και πολύ ακριβά, π.χ. στην περιοχή Καμάρα, ένα studio μόνο με ηλεκτρικές συσκευές μπορεί να φτάσει τα 350 ευρώ ενοίκιο, ενώ στην Τούμπα, η οποία απέχει περίπου είκοσι λεπτά με συγκοινωνία από το κέντρο, με 320 ευρώ ενοίκιο μπορεί κανείς να μείνει σε επιπλωμένο δυάρι.

Σε περιοχές λίγο έξω από το κέντρο, λοιπόν, μπορείτε να βρείτε νεόδμητα διαμερίσματα που θα προσφέρουν ησυχία αλλά θα είναι και πολύ πιο οικονομικά. Τέτοιες περιοχές, σύμφωνα με τον Γιώργο, είναι η Ευζώνων, γύρω από τον ομώνυμο δρόμο, η οποία απέχει περί τα πέντε λεπτά με λεωφορείο από τα Πανεπιστήμια, ενώ απολαμβάνει το πλεονέκτημα οι συγκοινωνίες από και προς αυτήν να λειτουργούν έως τη 1.00 το βράδυ –εν αντιθέσει με αυτές των άλλων περιοχών που σταματούν κατά τις 23.00. Περισσότερο «φοιτητοπεριοχές» θεωρούνται η Τριανδρία και οι Σαράντα Εκκλησιές, οι οποίες βρίσκονται βόρεια από το Πανεπιστήμιο. Στη δεύτερη, μάλιστα, αν είστε τυχεροί μπορείτε να βρείτε κάποιο διαμέρισμα με θέα προς το λιμάνι. Οι τιμές και εδώ κυμαίνονται στα 300 με 350 ευρώ για ένα μερικώς επιπλωμένο δυάρι.

Οι συμβουλές του Γιώργου προς τους νέους φοιτητές που αναζητούν σπίτι στην Θεσσαλονίκη; «Να προσέχουν, στις περιοχές που τους αρέσουν όταν θα κάνουν βόλτα, τα ενοικιαστήρια στους δρόμους, γιατί έτσι μπορούν να βρουν ευκαιρίες που δεν υπάρχουν σε εφημερίδες». Τονίζει, μάλιστα, πως οι περισσότερες αγγελίες των εφημερίδων προέρχονται από μεσιτικά γραφεία, τα οποία θα ζητήσουν ένα ενοίκιο επιπλέον, ως προμήθεια, αν κανείς κλείσει σπίτι μέσω αυτών. Όσο για το πού θα βρουν έπιπλα; «Υπάρχουν πολλά καταστήματα φοιτητικών επίπλων στην περιοχή πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους, όπου μπορεί κανείς να βρει καλές προσφορές», λέει.

Χρήσιμη για πρωτοετείς φοιτητές στην Θεσσαλονίκη είναι η Ανοιχτή Γραμμή Εξυπηρέτησης του Α.Π.Θ., η οποία θα λειτουργεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2010, προκειμένου αυτοί να βοηθηθούν στην αναζήτηση και εύρεση στέγης. Η Ανοιχτή Γραμμή Εξυπηρέτησης περιλαμβάνει την ιστοσελίδα http://dps.web.auth.gr/ και τις τηλεφωνικές γραμμές 2310 991372, 991373, 994168, 996743 και 996771.Τέλος, αν σκέφτεστε το ενδεχόμενο της φοιτητικής εστίας, κάντε κλικ εδώ.

Πρωτοετής στην Πάτρα
«Αρχικά έψαξα να βρω αν υπήρχε κάποιος γνωστός μου στην πόλη για να ζητήσω πληροφορίες για την περιοχή και για καλή μου τύχη υπήρχε. Όμως σπίτι τελικά βρήκα από αγγελία στην εφημερίδα ‘Πελοπόννησος’, την πρώτη φορά, και τυχαία περπατώντας στον δρόμο, την δεύτερη», λέει η Γκέλη, η οποία σπούδασε στην Γεωλογική Σχολή της Πάτρας. «Από την εμπειρία μου όλα τα χρόνια εκεί και έχοντας δει διάφορες περιοχές, θα έλεγα ότι τα Ψηλά Αλώνια είναι η ιδανικότερη συνοικία για έναν φοιτητή, καθώς βρίσκονται στο επίκεντρο της ‘ποιοτικής’ ζωής της Πάτρας, είναι πιο ήσυχα από το κέντρο, ενώ υπάρχει συγκοινωνία είτε για το Πανεπιστήμιο στο Ρίο, από το οποίο απέχουν περί τα τρία τέταρτα, είτε για τα Τ.Ε.Ι., τα οποία βρίσκονται πιο κεντρικά, προς τον Πύργο», συνεχίζει, διευκρινίζοντας ωστόσο πως οι τιμές στα ενοίκια εκεί, τουλάχιστον πριν τέσσερα-πέντε χρόνια, κυμαίνονται από 250 έως 350 ευρώ τον μήνα για μία γκαρσονιέρα.

Αν πάλι κανείς επιμένει να μείνει στο κέντρο, οι δρόμοι γύρω από την Αγίου Νικολάου και την πλατεία Γεωργίου είναι πολύ βολικοί γιατί βρίσκονται κοντά στις συγκοινωνίες. Ωστόσο, για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, η Γκέλη προτείνει και την περιοχή Αγυά, η οποία απέχει περί τα δεκαπέντε-είκοσι λεπτά με συγκοινωνία από τις σχολές, ενώ διαθέτει περισσότερα καινούργια σπίτια, τα οποία δεν είναι όμως ακριβότερα από αυτά του κέντρου. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή της Αγίας Σοφίας, η οποία ισαπέχει από το κέντρο και από το Πανεπιστήμιο. Τέλος, ως «καλό δρόμο» για να μείνει ένας φοιτητής αναφέρει την Πανεπιστημίου, η οποία είναι παράλληλη της εθνικής οδού από την πάνω πλευρά και ξεκινά από το κέντρο της Πάτρας, από το τέλος της οδού Κορίνθου, φτάνοντας μέχρι το Πανεπιστήμιο. Αν ενδιαφέρεστε για την φοιτητική εστίας της Πάτρας κάντε κλικ εδώ.

Πρωτοετής στο Ηράκλειο
Ο Θοδωρής αποφοίτησε από το Τ.Ε.Ι. του Ηρακλείου το 2006 και, όπως λέει, όταν βρέθηκε για πρώτη φορά στην πόλη είχε την τύχη να γνωρίζει κάποια άτομα που τον κατατόπισαν. Η Πανεπιστημιούπολη του Ηρακλείου βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Κνωσσού και απέχει κάτι λιγότερο από μισή ώρα από το κέντρο. Έτσι για να βρεθεί κανείς εκεί χρειάζεται είτε συγκοινωνία είτε ποδήλατο, το οποίο, σύμφωνα με τον Θοδωρή, αποτελεί ιδανική λύση για φοιτητές. «Θα συμβούλευα έναν πρωτοετή στο Ηράκλειο να μείνει στο κέντρο ή κοντά στο κέντρο, γιατί εκεί είναι όλη η ζωή της πόλης. Στη σχολή, άλλωστε, ανεβαίνεις μία φορά την ημέρα -αν όχι την εβδομάδα- για λίγες ώρες. Όλες τις υπόλοιπες ώρες θες να είσαι στο κέντρο».

Το πλεονέκτημα του να ζει κανείς ως φοιτητής στο κέντρο του Ηρακλείου είναι, σύμφωνα με τον Θοδωρή, ότι δεν θα χρειάζεται αυτοκίνητο στις εξόδους του –ειδικά το βράδυ, όταν θα πάει σε κάποιο μπαρ και πιθανώς θα πιει. Οι πιο «βολικές» περιοχές, όπως λέει, από αυτήν την άποψη είναι οι πιάτσες Δαιδάλου και τα Λιοντάρια, το πιο κεντρικό σημείο του Ηρακλείου, ενώ πολύ ανεπτυγμένη τα τελευταία χρόνια είναι και η παραλία, η οποία όμως είναι αρκετά ακριβή από άποψη ενοικίων. Για όσους, πάντως, μπορούν να διαθέσουν κάτι παραπάνω για το ενοίκιο του σπιτιού τους στο Ηράκλειο προτείνεται και η πιο πράσινη περιοχή Μασταμπάς, η οποία απέχει περί το 1,5 χιλιόμετρο από το κέντρο και διαθέτει πιο καινούργιες πολυκατοικίες.

Ως προς τις τιμές, ο Θοδωρής είχε την τύχη, όπως λέει, πριν επτά χρόνια να «πετύχει» επιπλωμένη γκαρσονιέρα με 165 ευρώ τον μήνα, στην περιοχή Κατσαμπά, επίσης 1,5χλμ. από το κέντρο. Σήμερα, όμως, τα ενοίκια είναι πολύ υψηλότερα, απ’όσο γνωρίζει, και μπορεί, ενδεικτικά, να φτάσουν τα 350 ευρώ για μία μη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην ακριβή περιοχή Μασταμπά.

Πρωτοετής στη Μυτιλήνη
«Υπάρχει ένα δέντρο στην πιάτσα των ταξί, στην αρχή της Ερμού, γεμάτο αγγελίες», λέει ο Νίκος, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιου Αιγαίου πριν τέσσερα χρόνια. «Τώρα δεν θυμάμαι τι δέντρο ακριβώς είναι, αλλά μπορούμε για ευκολία να το ονομάσουμε Αγγελιόδεντρο. Εγώ από εκεί βρήκα το πρώτο μου σπίτι στη Μυτιλήνη», συνεχίζει. Στο δημοφιλές νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, από την δημιουργία του Πανεπιστημίου και μετά έχει συγκεντρωθεί πλήθος νεαρόκοσμου που έδωσε ζωή στο κέντρο της πόλης. Η μία από τις δύο σχολές, άλλωστε, όπου μπορεί κανείς επίσης να βρει πολλές αγγελίες, απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το κέντρο. «Πας με τα πόδια», λέει ο Νίκος, ο οποίος στη Μυτιλήνη χρησιμοποιούσε το μηχανάκι του μόνο για τις πιο μακρινές αποστάσεις.

Το μεγάλο μειονέκτημα, ωστόσο, που έχουν τα σπίτια του κέντρου, σύμφωνα με τον Νίκο, είναι ότι είναι πολύ παλιά, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα: Πολλά δεν έχουν θέρμανση, δεν έχουν καζανάκια, οι τοίχοι είναι κούφιοι. Τέτοια σπίτια βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Θεράποντα, πάνω από την Ερμού. Συμβουλεύει, λοιπόν, έναν πρωτοετή εκεί να προσέξει καλά το σπίτι που θα διαλέξει και να προτιμήσει ένα καινούργιο, ακόμα κι αν χρειαστεί να πληρώσει κάτι παραπάνω. Πιο καινούργια σπίτια υπάρχουν στην περιοχή Χρυσομαλλούσα, η οποία βρίσκεται μεταξύ των δύο σχολών της Μυτιλήνης και είναι πιο ήσυχη, ενώ όμορφα είναι και στην περιοχή Βαριά, γιατί βρίσκεται κοντά στην θάλασσα. Αλλά αν μείνει κανείς εκεί χρειάζεται μεταφορικό μέσο για το κέντρο. Τέλος, ως προς τις τιμές των ενοικίων, πριν τέσσερα χρόνια που ο Νίκος βρισκόταν εκεί, αυτές κυμαίνονταν από 200 έως 250 ευρώ για μία επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών καθοδηγεί:
Πριν μερικές ημέρες, στην επίσημη ιστοσελίδα του, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δημοσίευσε ορισμένες βασικές οδηγίες τις οποίες είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι νέοι φοιτητές σε ξένες πόλεις, για να αποφύγουν τυχόν κακοτοπιές. Σύμφωνα με αυτές, πριν ακόμα ξεκινήσει κανείς την αναζήτηση σπιτιού προς ενοικίαση, καλό είναι να γνωρίζει τα εξής:
- Τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου.
- Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
- Ελέγχουμε καλά το σπίτι για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουμε να κατοικούμε σε αυτό.
- Μεγάλη προσοχή χρειάζεται, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη για την ενοικίαση του σπιτιού.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που έχουν να κάνουν με το ενοίκιο αλλά και την συντήρηση του σπιτιού, περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή.

Χρήσιμες ιστοσελίδες με αγγελίες για ενοικιάσεις σπιτιών:
Πριν βγείτε στους δρόμους ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω sites, έχοντας πάντα υπ’όψιν σας ότι πολλές από τις αγγελίες που θα δείτε προέρχονται από μεσιτικά γραφεία και λιγότερο από ιδιοκτήτες σπιτιών:
http://www.spiti24.gr: Πολύ χρηστικό site, με την έννοια ότι μπορεί κανείς να επιλέξει με τα εξής κριτήρια: Καταρχήν αν ενδιαφέρεται για αγορά ή για ενοίκιο, έπειτα για την περιοχή και τον Δήμο για τον οποίον ενδιαφέρεται και τέλος για το είδος του σπιτιού και τα χρήματα που προτίθεται να δώσει. Ακόμα, βοηθάει πολύ το γεγονός ότι οι περισσότερες αγγελίες σπιτιών που θα δείτε στο εν λόγω site περιλαμβάνουν και φωτογραφία του σπιτιού.
http://www.aggeliopolis.gr/: Ξεκινάτε επιλέγοντας το γεωγραφικό διαμέρισμα, έπειτα επιλέγετε την κατηγορία «ακίνητα», το είδος του ακινήτου που ψάχνετε, αν πρόκειται για ενοικίαση και, αν παίζει ρόλο, το κόστος του ενοικίου. Από την λίστα που θα προκύψει θα βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα δείτε και εδώ φωτογραφίες των σπιτιών.
http://www.spitogatos.gr/: Στον Spitogato θα βρείτε επίσης αμέτρητες αγγελίες για σπίτια που νοικιάζονται σε όλη την Ελλάδα, με την πλειοψηφία αυτών να προέρχονται από μεσιτικά γραφεία. Είναι, όμως, και αυτό το site πολύ εύχρηστο, πλούσιο σε πληροφορίες και, στις περισσότερες περιπτώσεις, με φωτογραφίες των διαμερισμάτων που διαφημίζει.
http://www.xe.gr/: Η γνωστή σε όλους μας Χρυσή Ευκαιρία, με τις χιλιάδες αγγελίες για ενοικιάσεις κατοικιών, έγινε ηλεκτρονική και προσφέρει μία εύχρηστη ιστοσελίδα με πολλές πληροφορίες για το κάθε διαμέρισμα, συχνά και με φωτογραφίες. Επιλέξτε απλά την περιοχή που προτιμάτε και θα εμφανιστούν αμέσως αμέτρητες αγγελίες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v