"Skinny House": Νέα τάση στο αδυνάτισμα

Για εσάς που βαριέστε το γυμναστήριο όσο τίποτε άλλο, μία νέα, πολλά υποσχόμενη, τάση στο αδυνάτισμα μας έρχεται από διαιτολόγους και personal trainers των celebrities, η οποία ξεκινάει και τελειώνει στο σπίτι μας. Μείνετε, λοιπόν, σπίτι και χάστε βάρος. Μάθετε πώς.
Είναι πολύ εύκολο να κάνουμε μία λίστα με όλα αυτά που μας παχαίνουν: Το junk food, η γυμναστική που δεν κάνουμε, οι τεράστιες ποσότητες στα γεύματα… Τώρα, οι διαιτολόγοι, προσθέτουν στην λίστα αυτή και το σπίτι μας. Το σπίτι μας παχαίνει; «Ναι», απαντούν οι διατροφικοί ψυχολόγοι, «τα πάντα, από τον φωτισμό της τραπεζαρίας έως το μέγεθος των πιάτων που χρησιμοποιούμε μπορούν να μας κάνουν να κερδίσουμε βάρος.» Το καλό της υπόθεσης είναι, πως με τον τρόπο που το σπίτι μας παχαίνει, μπορεί και να μας αδυνατίσει. Αρκεί να κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στους βασικούς χώρους του σπιτιού μας. Φανταστείτε το: Να μπαίνουμε «παχουλοί» και να βγαίνουμε «σφριγηλοί»! Δεν ακούγεται κακή ιδέα. Πώς όμως;

Κυρίως πόρτα
Αν μένετε σε μονοκατοικία, χρησιμοποιείτε την κυρίως πόρτα για να μπείτε μέσα στο σπίτι και όχι κάποια πίσω πόρτα που σας βγάζει στην κουζίνα, γιατί σύμφωνα με έρευνες τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτές τις πόρτες τείνουν να τρώνε 15% περισσότερο από όσους χρησιμοποιούν την κυρίως πόρτα. Αν πάλι μένετε σε διαμέρισμα, μία καλή ιδέα είναι να διατηρείτε την πόρτα της κουζίνας σας κλειστή, έτσι ώστε να υπάρχει ένα υποτυπώδες εμπόδιο στην πρόσβασή σας σε αυτήν και να μην έχετε οπτική επαφή με τα τρόφιμα που θα διεγείρουν την όρεξή σας.

Κουζίνα
Ο «τόπος του εγκλήματος» -και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε- επιδέχεται τα περισσότερα τρικ που θα αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες, όπως:
- Τρίφτης: Ένα από τα gadget της κουζίνας που βοηθά στο αδυνάτισμα, σύμφωνα με τους σεφ διαίτης, είναι ένας καλός, σούπερ εξελιγμένος τρίφτης (τέτοιους βρήκαμε στο site της εταιρίας Microplane, η οποία κάνει αποστολές και στην Ελλάδα). Αυτό το σχετικά οικονομικό gadget σας επιτρέπει να τρίψετε π.χ. την παρμεζάνα (που έχει πολλές θερμίδες), ιδιαίτερα λεπτή, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε την γεύση της χωρίς να πάρετε το ίδιο λίπος που θα παίρνατε αν την τρώγατε ολόκληρη.
- Βυθιζόμενο blender χειρός: Τα φαγητά σε μορφή πουρέ έχουν μεγάλο όγκο, είναι χορταστικά και αποτελούν ένα σπουδαίο διαιτητικό τρικ, ενώ είναι εύκολο να τα φτιάξετε χωρίς πολύ κόπο. Απλά τα κάνετε πουρέ στο μπολ που θα χρησιμοποιήσετε για να τα φάτε. Πουρές μπορούν να γίνουν τρόφιμα όπως: σπαράγγια, μπρόκολο, κολοκύθια, κουνουπίδι και φυσικά πατάτες. Ένα τέτοιο εργαλείο βρήκαμε στο ηλεκτρονικό κατάστημα IdeaShop.gr στην τιμή των 19,50 ευρώ και μπορείτε να το αγοράσετε on-line από εδώ.
- Κουτάλα παγωτού: Μία κουτάλα παγωτού χρησιμεύει στο να δημιουργούμε συγκεκριμένες και ελεγχόμενες ποσότητες φαγητού (π.χ. μπιφτέκια) και γλυκού (π.χ. κουλουράκια) όταν μαγειρεύουμε. Μία τέτοια, πολύ οικονομική κουτάλα βρήκαμε στο ηλεκτρονικό κατάστημα Eurosale.gr στην τιμώ των 4 ευρώ και μπορείτε να την αγοράσετε από εδώ.
- Ένας μίνι-κήπος στην κουζίνα μας: Το να έχουμε μικρά γλαστράκια με φρέσκα βότανα στην κουζίνα -τα οποία μυρίζουν και εκπληκτικά- μας βάζει σε πειρασμό να τρώμε πιο υγιεινά, λένε οι διατροφολόγοι. Βότανα όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο μαϊντανός προσθέτουν εξαιρετική γεύση και σχεδόν μηδενικές θερμίδες στα φαγητά μας και έτσι αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα, τεχνητά μυρωδικά που είναι γεμάτα συντηρητικά και θερμίδες (αυτά θα τα βρείτε εύκολα στο super market ή στην λαϊκή). Δίπλα σε αυτά τα γλαστράκια μπορείτε να τοποθετήσετε και βιβλία με υγιεινές συνταγές, στα οποία θα ανατρέχετε πριν το μαγείρεμα.
- Εξαφανίστε το λαθρεμπόριο: Αν εντοπίζετε σε διάφορα εμφανή μέρη της κουζίνας ανθυγιεινά σνακ, όπως πατατάκια, σοκολάτες, μπισκότα με σοκολάτα κ.λ.π., τα οποία λατρεύουν ο σύντροφος και τα παιδιά σας, κρύβετε τα. Τοποθετήστε τα βαθιά σε συρτάρια που δεν ανοίγετε συχνά και καλύτερα μην αγοράσετε ξανά.

Καθιστικό
Ο χώρος στον οποίο περνάμε τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο μας όταν είμαστε στο σπίτι και βλέποντας τηλεόραση, μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά ως χώρος εξάσκησης. Αυτό που οι περισσότεροι personal trainers προτείνουν είναι να ανακηρύξετε μία τηλεοπτική σειρά που παρακολουθείτε ως «σειρά γυμναστικής» και την ώρα που θα ξεκινά να ξεκινάτε και εσείς την άσκησή σας. Οποιδήποτε άσκηση σας επιτρέπουν οι δυνατότητες σας είναι καλή (ακόμα και το πλέξιμο, λένε οι ειδικοί, μπορεί να σας βοηθήσετε να καίτε έως και 102 θερμίδες την ώρα). Καλό είναι πάντως, να παρακολουθείτε τηλεόραση όσο λιγότερο γίνεται, γιατί σύμφωνα με τους διατροφικούς ψυχολόγους, άτομα που βλέπουν τηλεόραση 1 ώρα κάθε βράδυ τρώνε (κατά την διάρκεια της θέασης) 28% περισσότερο από άτομα που βλέπουν για μισή ώρα.

Πώς μπορείτε να κάνετε το καθιστικό σας πιο φιλικό προς την γυμναστική; Βγάλτε τα οποία όργανα γυμναστικής έχετε από την ντουλάπα και τοποθετήστε τα σε περίοπτη θέση κοντά στην τηλεόραση. Αν έχετε οπτική επαφή μαζί τους και μπορείτε εύκολα να τα προσεγγίσετε, είναι σίγουρο ότι θα τα χρησιμοποιήσετε περισσότερο. Αν δεν έχετε τέτοια όργανα, μπορείτε να προμηθευτείτε τα εξής:
* Λάστιχα γυμναστικής
* Βαράκια
* Στρωματάκι γυμναστικής
* Σχοινάκι
(όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα αγοράσετε εύκολα και γρήγορα από το x-tremestores.gr).
* Ένα video-game γυμναστικής βοηθάει πολύ. Το Wii Fit (της Nintendo Wii) για παράδειγμα είναι μία καλή ιδέα που θα σας κρατήσει σε εγρήγορση, γιατί αντί να κάθεστε όλο το βράδυ στην τηλεόραση και να τσιμπολογάτε, θα είστε όρθιοι και θα κάνετε γυμναστική παίζοντας, άρα θα καίτε θερμίδες. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν τεστ που έγιναν σε όσους χρησιμοποιούν το Wii Sports ή το Wii Fit έναντι αυτών που παίζουν κάποιο συμβατικό video game. (Τις καλύτερες τιμές των Wii της αγοράς θα βρείτε στο skroutz.gr, ενώ μπορείτε να τα αγοράσετε από εδώ.)

Κρεβατοκάμαρα
- Ντουλάπα: Όταν επιστρέφοντας σπίτι και αλλάζετε από τα ρούχα της δουλειάς σε κάτι πιο… χαλαρό, σκεφτείτε «σφιχτά». Προτιμήστε δηλαδή ένα πιο αθλητικό ρούχο, παρά κάποια πολύ φαρδιά πυτζάμα. Φορώντας πιο αθλητικά και στενά ρούχα έχουμε εντονότερη συνείδηση του σώματός μας και άρα λιγότερες πιθανότητες να πέσουμε με τα μούτρα στο φαγητό και τα γλυκά. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι diet chefs των επωνύμων. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει να μην νιώθουμε άνετα μέσα στο σπίτι μας. Μπορούμε δηλαδή να φορέσουμε ένα άνετο κολάν ή ένα πιο εφαρμοστό t-shirt που θα είναι άνετο αλλά θα μας δίνει μία καλή εικόνα του σώματός μας.
- Κομοδίνο: Έχετε πάντα στο κομοδίνο σας έναν σύμμαχο για τα βραδινά φουσκώματα. Ένα μπουκάλι με νερό και φέτες από αγγούρι μέσα, όχι μόνο θα λειτουργήσει σαν αξεσουάρ spa και καλό feng shui, αλλά και σαν εξαιρετικό διουρητικό κατά την διάρκεια της νύχτας, όταν είστε φουσκωμένοι από το φαγητό και διψάτε.
- Κρεβάτι: Σύμφωνα με τους ερευνητές σε θέματα ύπνου, η έλλειψη ή κακή ποιότητα του ύπνου μπορούν να μας οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, αφού η ορμόνη γρελίνη, που διεγείρει την όρεξη, αυξάνεται, ενώ η λεπτίνη, που μας βοηθά να καταλάβουμε πότε είμαστε χορτάτοι, μειώνεται. Επενδύστε, λοιπόν, σε ένα καλό στρώμα και ποιοτικά μαξιλάρια, για καλύτερο ύπνο.
- Αρωματικά: Οι ερευνητές λένε πως ένα φυσικό αρωματικό που μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε καλύτερα είναι η λεβάντα. Μπορείτε, λοιπόν, να ψεκάσετε λίγη λεβάντα διαλυμένη σε νερό πάνω στο μαξιλάρι σας πριν κοιμηθείτε.

Μπάνιο
Αν μετά το φαγητό συνεχίζετε να πεινάτε, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Αυτό τουλάχιστον προτείνουν οι διαιτολόγοι, οι οποίοι τονίζουν ότι ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε το φαγητό. Δημιουργήστε, λοιπόν, την ιδανική ατμόσφαιρα μέσα στο μπάνιο, ρίχνοντας αρωματικά άλατα στην μπανιέρα και ανάβοντας κεριά με αρώματα όπως πράσινο μήλο ή μέντα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αρώματα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την πείνα σας και έτσι να αποφύγετε ένα σνακ μετά το φαγητό. Κεριά με υπέροχα αρώματα θα βρείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα Candleshop.gr, όπως αυτό με το άρωμα πράσινου μήλου, τιμή (6,10 ευρώ).

Μερικές ακόμα συμβουλές για πιο «αδύνατους» χώρους:
- Ανάψτε τα φώτα:
Όσο πιο χαμηλός είναι ο φωτισμός, τόσο περισσότερο τείνουμε να τρώμε, λένε οι ειδικοί, ίσως γιατί υποβαθμίζουμε την ποσότητα του φαγητού. Αν, ωστόσο, επιμένετε να έχετε τα φώτα χαμηλά στο σπίτι, τοποθετήστε το σνακ που θέλετε να φάτε σε ένα πιάτο και μην αφήνετε όλη την ποσότητα (ή την συσκευασία) έξω, π.χ. πάνω στο τραπέζι του σαλονιού.
- Σερβίρετε παγωτό σε κούπες τσαγιού: Θα γλιτώσετε από πολλές χιλιάδες θερμίδες από το να κρατάτε στα χέρια μία ολόκληρη συσκευασία οικογενειακού παγωτού και να υπόσχεστε στον εαυτό σας ότι θα φάτε μόνο λίγο.
- Κρεμάστε τους σωστούς πίνακες: Ειδικά στην κουζίνα, προτιμήστε φωτογραφίες με φρούτα και λαχανικά που υποσυνείδητα θα σας βοηθήσουν να τρώτε και εσείς πιο υγιεινά.
- Καθρέφτης: Να έχετε έναν ολόσωμο καθρέφτη στην κρεβατοκάμαρα ή το μπάνιο σας, για να μπορείτε να εκτιμάτε την κατάσταση του σώματός σας όταν είστε γυμνοί, αλλά μην έχετε καθρέφτες στον χώρο που κάνετε γυμναστική στο σπίτι, γιατί έρευνες δείχνουν, πως θα σας αποθαρρύνουν και θα σας μειώνουν την ενέργεια.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v