Terrapolis: Η Τέχνη… στον κήπο της Γαλλικής Σχολής

Ο οργανισμός ΝΕΟΝ αξιοποιεί για πρώτη φορά τον όμορφο κήπο της Γαλλικής Σχολής, συνδέοντας τη σύγχρονη τέχνη με τους ανοιχτούς χώρους της Αθήνας.
Terrapolis: Η Τέχνη… στον κήπο της Γαλλικής Σχολής
Τριάντα επτά έλληνες και ξένες καλλιτέχνες, και ένας ιστορικός κήπος που ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του στους κατοίκους της Αθήνας. Αυτά είναι τα «συστατικά» της έκθεσης Terrapolis, που εγκαινίασε ήδη ο Οργανισμός ΝΕΟΝ και η Whitechapel Gallery του Λονδίνου στον κήπο της Γαλλικής Σχολής.

Για δεύτερη χρονιά, μετά τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη πέρυσι (Μάιος – Ιούνιος 2014), ο Οργανισμός ΝΕΟΝ και η Whitechapel Gallery ενεργοποιούν έναν ιστορικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, τον κήπο της Γαλλικής Σχολής, για να παρουσιάσουν έργα σύγχρονων καλλιτεχνών σε άμεσο διάλογο με τη δημόσια σφαίρα και το ευρύ κοινό. Η Γαλλική Σχολή έχει μακρά ιστορία στη δημόσια ζωή της Αθήνας, από το 1846, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο κήπος της ανοίγει με ελεύθερη πρόσβαση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, μέσω της σύγχρονης τέχνης.

Η έκθεση Terrapolis εντάσσεται στη στρατηγική του ΝΕΟΝ να χρησιμοποιήσει τη σύγχρονη τέχνη ως εργαλείο ώστε να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες να επισκεφθούν και να ξαναζωντανέψουν ιστορικούς δημόσιους και ιδιωτικούς κήπους και ανοιχτούς χώρους στην πόλη.

Η έκθεση Terrapolis, σε επιμέλεια της Διευθύντριας της Whitechapel Gallery Iwona Blazwick, OBE, και του Οργανισμού ΝΕΟΝ, παρουσιάζει έργα 37 σύγχρονων καλλιτεχνών από 18 χώρες, με αντικείμενο μια «βιοηθική» του 21ου αιώνα που συνδέει το ανθρώπινο με το ζωώδες, θέτοντας ερωτήματα για τη σχέση της τέχνης με διεργασίες της φύσης, την απήχηση μυθικών αφηγήσεων στη σύγχρονη κοινωνία, τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα. Αυτό απηχεί και ο όρος Terrapolis –που εισήγαγε η Donna Haraway ειδική σε θέματα φιλοσοφίας των επιστημών- και προέρχεται από τη λατινική λέξη «terra» που σημαίνει γη, και την ελληνική λέξη «πόλις». Στην έκθεση συμμετέχουν δεκάδες εθελοντές, ενημερώνοντας το κοινό για τα έργα και τις εκδηλώσεις.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό τέχνη;» για μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και για ενήλικες.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό τέχνη;» θα πραγματοποιείται τα σαββατοκύριακα του Ιουνίου και Ιουλίου (6-7/6, 13-14/6, 20-21/6, 27-28/6, 4-5/7 & 11-12/7) στις 12.00-14.00. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, τηλ. 2103312995. Συμμετοχή ελεύθερη.

Info:
TERRAPOLIS: Σύγχρονη Τέχνη στην Πόλη
Γαλλική Σχολή Αθηνών, Διδότου 6
27 Μαΐου – 26 Ιουλίου 2015
Τρίτη-Σάββατο: 10πµ-9µµ
Κυριακή: 12µµ-6µµ
Δευτέρα: Κλειστά
Είσοδος ελεύθερη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v