Η Art Athina κλείνει τα 20 και το γιορτάζει!

Η μεγάλη γιορτή της αθηναϊκής σύγχρονης τέχνης σβήνει φέτος 20 κεράκια, σε ένα τετραήμερο γεμάτο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Η Art Athina κλείνει τα 20 και το γιορτάζει!
Με επετειακό χαρακτήρα και εορταστική διάθεση η φετινή 20η Art Athina – Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, βρίσκεται σε πυρετώδη προετοιμασία ώστε να γιορτάσει κατάλληλα τα στρογγυλά της γενέθλια στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo) από την Πέμπτη 4 μέχρι και την Κυριακή 7 Ιουνίου.

Το 1993, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) «έστησε» την πρώτη διοργάνωση της Art Athina. Ήταν μία εποχή που η ελληνική εικαστική σκηνή αφορούσε ένα περιορισμένο αριθμό μελών ενός κλειστού κύκλου. Η διάμετρος του κύκλου επεκτεινόταν σε κάθε νέα Art Athina, περικλείοντας τις νέες αφίξεις από όλες τις προεκτάσεις της εικαστικής σκηνής.

Όλα αυτά συντελούνται σε μία περίοδο όπου νέα μουσεία και οργανισμοί αλλά και φουάρ από το εξωτερικό χαρτογραφούν εγγύτερα την Ελλάδα στο επίκεντρο της εικαστικής σκηνής. Εξελίξεις που σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου σημαντικού κεφαλαίου για τη σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα, στο οποίο η Αrt Athina εκτός από προπομπός είναι και συνεργός.

Η διοργάνωση έχει λοιπόν κάθε λόγο να γιορτάσει τη φετινή της επέτειο, υλοποιώντας ένα ξεχωριστό παράλληλο πρόγραμμα με κεντρικό πυλώνα τις ελληνικές καθώς και ξένες αίθουσες τέχνης. Φέτος 41 γκαλερί από 13 χώρες προβάλλουν μια σφαιρική εικόνα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας διεθνώς. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων από το εξωτερικό με 17 περίπτερα από όλον τον κόσμο, αύξηση 50% σε σχέση με το 2013.

Επιπλέον η παρουσία στη διοργάνωση από φορείς με σημαντικό πολιτιστικό πρόσημο όπως μουσεία, ιδρύματα, καλλιτεχνικές εκδόσεις και media, συμβάλει στην επαλήθευση της άποψης ότι η τέχνη έχει τους μηχανισμούς της απέναντι στο γενικότερο οικονομικό κλίμα.
Θετικό πρόσημο στα παραπάνω προσφέρει το πρόγραμμα VIP της διοργάνωσης, το οποίο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων συλλεκτών. Φέτος θα ξεναγηθούν στους χώρους των γκαλερί την πρώτη μέρα των εγκαινίων τριάντα συλλέκτες από το εξωτερικό, αλλά και έλληνες.



Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του πυκνού σε δράσεις τριημέρου θα πραγματοποιηθούν οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις:

Παρουσίαση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ
Η ένταξη στο πρόγραμμα της 20ης Art Athina του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, ψυχή του οποίου είναι ο διεθνής συλλέκτης Δάκης Ιωάννου συμπλέει με την ευρύτερη δραστηριότητα του ιδρύματος: το να προβάλλει στο κοινό σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών και να αναδείξει σημαίνουσες κατευθύνσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής. Το έργο της συλλογής του Δάκη Ιωάννου που θα βρίσκεται στους χώρους της διοργάνωσης είναι η εγκατάσταση του εικαστικού Νίκου Ναυρίδη με τίτλο Breath (2005).

Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από το ομώνυμο θεατρικό μονόπρακτο του Samuel Beckett του 1969, στο οποίο ο Ιρλανδός συγγραφέας βασιζόμενος σ’ έναν θεατρικό μινιμαλισμό, χρησιμοποίησε μία ανάσα και μόνο ως μοναδικό περιεχόμενο του έργου του.
Η εγκατάσταση που δημιούργησε ο Νίκος Ναυρίδης κατακλύζεται από προβολές βίντεο στο πάτωμα ενώ παράλληλα ακούγονται έντονοι ήχοι αναπνοής. Μεταφέροντας ο έλληνας εικαστικός με ποιητικό τρόπο την ιδέα της ανάσας, όπως εκφράζεται στο έργο του ιρλανδού διανοούμενου. To έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ελληνικό περίπτερο της 51η Μπιενάλε της Βενετίας, το 2005.

Platforms Project @ Art-Athina
Το Platforms Project @ Art-Athina συνεχίζει για τρίτη χρονιά σε επιμέλεια Αρτεμις Ποταμιάνου να χαρτογραφεί την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών. Φέτος συμμετέχουν 48 πλατφόρμες από 15 χώρες τις οποίες επανδρώνουν συνολικά 700 καλλιτέχνες οι οποίοι θα αναζητήσουν με τις ομάδες τους λύσεις στα εικαστικά τους ερωτήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη τρίχρονη παρουσία του το Platforms Project @ Art-Athina έστησε ένα διεθνές δίκτυο μέσω των σχέσεων που δημιουργήθηκαν μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν με τις πλατφόρμες. Τιμώμενη χώρα του αφιερώματος είναι η Ολλανδία που με τα διακριτικά της συμμετέχουν στο αφιέρωμα τέσσερις πλατφόρμες.

Art-Athina Contemporaries «2015-1976»
Το θέμα του προγράμματος Art-Athina Contemporaries με τίτλο «2015-1976__», που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος προέκυψε μέσα από την επιλογή των έργων των καλλιτεχνών και την παράλληλη ανάγνωση ορισμένων κειμένων με ιδιαίτερα διαφωτιστική αυτή του βιβλίου «Με ανοιχτά τα μάτια» της Marguerite Yourcenar. Σημείο εκκίνησης, θεματολογικά και χωροταξικά, είναι η σειρά Ιερός άνεμος (2015) του Γιάννη Θεοδωρόπουλου. Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις συμμετέχουσες γκαλερί του βασικού προγράμματος της Art Athina.

Αφιέρωμα στην γκαλερί Ώρα
Το επιδραστικό για την ελληνική εικαστική σκηνή καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα» θα τιμήσει με ειδικό αφιέρωμα η Art Athina σε επιμέλεια του τεχνοκριτικού Μάνου Στεφανίδη (Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών). Η «Ώρα» εγκαινιάστηκε από τον ζωγράφο Ασαντούρ Μπαχαριάν το 1969 στο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Ξενοφώντος 7 στο Σύνταγμα.

Την περίοδο της δικτατορίας οι χώροι του κέντρου λειτούργησαν ως πεδίο έκφρασης καλλιτεχνών αποδιοπομπαίων από το σύστημα που καθόριζαν οι πολιτικές συγκυρίες της εποχής. Οι δημιουργοί που κατέθεταν στην «Ώρα» το έργο τους δεν περιορίζονταν στα εικαστικά, αλλά κάλυπταν με το έργο τους ένα μεγάλο φάσμα των τεχνών. Η δράση του χώρου συνεχίστηκε με τις ίδιες παραμέτρους μέχρι και το 1992, χρόνια που έκλεισε το κέντρο όταν αποφάσισε ο δήμος της Αθήνας να μετατρέψει τους χώρους του νεοκλασικό της Ξενοφώντος σε γραφεία δημοτικών κινήσεων.

Αφιέρωμα στα γκράφιτι
«Ποια είναι η ζωγραφική μετά την ζωγραφική;» είναι ο τίτλος- ερώτημα του αφιερώματος που επιμελείται ο Μάνος Στεφανίδης το οποίο αφορά το graffiti και τους δημιουργούς του. Το αφιέρωμα επιδιώκει να τιμήσει μια τέχνη οι δημιουργοί της οποίας, στα όρια του νόμου και των θεσμών, συχνά κυνηγημένοι ή απαξιωμένοι, εκφράζουν μια ιδιότυπη εικαστική αναγέννηση σε ένα τόπο και μια εποχή βαθιάς κρίσης. Κρίση που είναι και πολιτιστική και ιδεολογική.

Στην παρούσα έκθεση μετέχει συμβολικά ο Βλάσης Κανιάρης (1928-2011) «πρωτοπόρος απολογητής των τοίχων της Αθήνας και της καθημερινής γλυκόπικρης ιστορίας τους αλλά και πρόδρομος των εκατοντάδων (!) street artists του σήμερα» όπως σημειώνει ο επιμελητής του αφιερώματος, και δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες street artists ο Μανώλης Αναστασάκος και ο Άλεξανδρος Βασμουλάκης με φωτογραφίες χαρακτηριστικών έργων τους.

S.O.M.A (Διάσπαρτο Ανοιχτό Μουσείο Αττικής), Κερατέα Αττικής
Τα «εγκαίνια» του Διάσπαρτου Ανοιχτού Μουσείου Αττικής θα πραγματοποιηθούν στις 6 Ιουνίου, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Art Athina. Πρόκειται για την έκθεση που διοργανώνει το S. O. M. A (Scattered Open Μuseum of Attica) μία ανοιχτή διάσπαρτη δομή με πιλοτικό χαρακτήρα με κοινωνικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά.
Η έκθεση αφορά τη σύγχρονη τέχνη εστιάζοντας και ερμηνεύοντας επιλεγμένους τόπους στην Κερατέα Αττικής. Ακόμα περιέχει αρχαία και σύγχρονα αντικείμενα όπως λαογραφικά και αρχαιολογικά ευρήματα που ανήκουν σε μόνιμες συλλογές Κατοίκων της Κερατέας.

Σκοπός της είναι να διερευνήσει την έννοια των Μουσείων ως «Κοινών» και τις δυνατότητες πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μέσα από τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς συλλόγους και θεσμούς που αναζητούν συμμετοχικές απαντήσεις σε σύγχρονα ζητήματα σχεδιασμού του ελληνικού τοπίου.

Θα παρουσιαστούν επιτόπια έργα, φωτογραφίες, σχέδια και κείμενα των: Βασίλης Βασιλακάκης, Κωστής Βελώνης, Κατερίνα Βέλλιου, Βαγγέλης Γκόκας, Νίκος Καζέρος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Ρίκα Κριθαρά, Πάνος Μέτζος, Metoo, Ομάδα Φιλοπάππου, Κατερίνα Παπαζήση, Ελένη Πετούρη, Μαρία Σαρρή, Άγγελος Σκούρτης, Αγγελική Σβορώνου, Κώστας Τσώλης, Κατερίνα Ζαφειροπούλου. Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Ιατρού και Χαρίκλεια Χάρη.

Στο πωλητήριο του S. O. M. A θα παρουσιαστούν νέου τύπου πολιτιστικά και τουριστικά αντικείμενα από έλληνες σχεδιαστές που συμμετέχουν στον πρότζεκτ It’s all, oh so souvenir to me! (Επαναπροσδιορίζοντας το ελληνικό σουβενίρ)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v