Κάθε πότε να καθαρίζω τα είδη οικιακής χρήσης;

Φούρνος, πλυντήριο, μαξιλάρια, χαλιά. Κάθε πότε τα καθαρίζουμε για να προστατευτούμε από μικρόβια;
Κάθε πότε να καθαρίζω τα είδη οικιακής χρήσης;
Το ψυγείο σας έχει να πλυθεί από τότε που το πήρατε. Το πλυντήριο ρούχων επίσης. Πώς είπατε; Δε θέλει καθάρισμα; Νομίζατε.

Οικιακές συσκευές και είδη έχουν την τάση να παίζουν… βρώμικα παιχνίδια και εσείς οφείλετε μια φορά στο τόσο να κάνετε μεγάλο ξεκαθάρισμα. Κάθε πότε όμως; Και πώς;

Αποχέτευση του ντουζ: Μια φορά τη βδομάδα

Όσο περισσότερο το αναβάλλετε τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα. Αν η αποχέτευση του ντουζ δεν… τραβάει (κυριολεκτικά) το νερό, τότε δοκιμάστε να αναμείξετε ξύδι με baking soda για να την ξεβουλώσετε αρχικά και κατ’ επέκταση να μειώσετε τις δυσάρεστες οσμές. Αδειάστε μισή κούπα baking soda στην τρύπα και μετά αδειάστε μια κούπα λευκό ξύδι μαζί με μια κούπα καυτό νερό. Καπακώστε με το κάλυμμα και αφήστε το να δράσει για δέκα λεπτά. Ύστερα ρίξτε μια κατσαρόλα καυτό νερό και… καθαρίσατε.

Φούρνος: Μια φορά ανά έξι μήνες

Επειδή αγνοείτε την μαυρίλα που έχει μαζέψει ο φούρνος σας δε σημαίνει ότι αυτή δεν υπάρχει. Το εσωτερικό του φούρνου πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μια φορά το εξάμηνο. Για το διάλυμα αυτό θα χρειαστείτε μαγειρική σόδα, λευκό ξύδι και νερό. Όπλα σας θα είναι ένα σφουγγάρι, ένα κουτάλι και ένα πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέι. Με ένα νωπό σφουγγάρι «περάστε» όλο το εσωτερικό του φούρνου. Πασπαλίστε με ένα κουτάλι τη μαγειρική σόδα στις επιφάνειες του φούρνου. Γεμίστε το πλαστικό μπουκάλι με το λευκό ξύδι και ψεκάστε σε όλο το εσωτερικό του φούρνου (προσέξτε μην ψεκάσετε στις τρύπες εξαερισμού). Όταν το ξύδι πέσει πάνω στη σόδα το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει –αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια σκουπίστε με βρεγμένο σφουγγάρι ή βετέξ και αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για να στεγνώσει.

Μαξιλάρια: Μια φορά ανά έξι μήνες

Κι όμως, πέρα από τις μαξιλαροθήκες και τα μαξιλάρια χρειάζονται πλύσιμο μιας και κάθε φορά που κοιμάστε απορροφούν σκόνη και λίπος από το δέρμα σας. Τα περισσότερα μαξιλάρια μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, ακόμα και στους 60 βαθμούς. Σε κάθε περίπτωση ελέγξτε τις προτάσεις πλυσίματος του κατασκευαστή.

Χαλιά: Σκούπα μια φορά τη βδομάδα, βαθύ καθάρισμα μια φορά το χρόνο

Το χαλί δε προσφέρει ζεστασιά μόνο σε εσάς, αλλά σε ολόκληρες αποικίες βακτηρίων. Καθαρίστε τα με ηλεκτρική σκούπα μια φορά την εβδομάδα και μια φορά το χρόνο καθαρίστε τα σε βάθος, χρησιμοποιώντας – και εδώ – ξύδι. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ 3 μέρη χλιαρού νερού και 1 μέρος λευκού ξυδιού. Βουτήξτε ένα μαλακό βουρτσάκι στο διάλυμα, τινάξτε το για να φύγουν τα πολλά νερά και βουρτσίστε με αυτό το χαλί σας, μόνο προς μία κατεύθυνση (ιδανικά την φυσική κατεύθυνση του πέλους). Για να στεγνώσει το χαλί, τοποθετήστε το σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος και όχι κάτω από τον ήλιο, γιατί θα αλλοιωθούν τα χρώματα.

Ψυγείο: Μια φορά το τρίμηνο

Ο πόλεμος που επικρατεί στο ψυγείο σας μεταξύ μικροβίων από την μαρμελάδα που κλείνει τρία χρόνια μίσθωσης χώρου και του τυριού που έχει αναπτύξει πλοκάμια και κόβει βόλτες στα ράφια πρέπει να σταματήσει. Αν δεν καθαρίζετε το ψυγείο σας συχνά, τότε τα μικρόβια θα κάνουν πάρτι όλο τον χρόνο και αυτά καλό είναι να μη γίνονται. Μια φορά το τρίμηνο λοιπόν καθαρίστε ράφια και τοιχώματα με ξύδι ή κάποιο καθαριστικό γενικής χρήσης μουλιάζοντας τυχόν κηλίδες. Το χερούλι του πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά και – προφανώς – να πετάτε τροφές που μυρίζουν ή έχουν λήξει σε εβδομαδιαία βάση.

Πλυντήριο πιάτων: Μια φορά τον μήνα

Για να μην καταλήξετε να πλένετε βρώμικα πιάτα σε βρώμικο πλυντήριο πιάτων, φροντίστε να κάνετε ένα βαθύ καθαρισμό με ξύδι αντί για το συνηθισμένο απορρυπαντικό για έναν πλήρη κύκλο σε άδειο πλυντήριο μια φορά τον μήνα.

Πλυντήριο ρούχων: Μια φορά το μήνα

Πού λέτε ότι πάει όλη η βρώμα μετά το πλύσιμο ρούχων; Σπόιλερ: στα τοιχώματα του πλυντηρίου ρούχων. Και ένα βρώμικο πλυντήριο ρούχων ευθύνεται για εξίσου… βρώμικες πλύσεις. Καθαρίστε μια φορά το μήνα λοιπόν τη θήκη του απορρυπαντικού/μαλακτικού με ξύδι και κάντε μια κενή πλύση με μια κούπα λευκό ξύδι.

Υπολογιστής: Μια φορά το μήνα

Ο υπολογιστής σας είναι υπέροχος: χάρη σε αυτόν χαζεύετε βίντεο με γάτες στο Youtube, πορνό, και τα άρθρα του In2life σε καθημερινή βάση. Ωραία όλα αυτά, όμως ταυτόχρονα ο υπολογιστής σας είναι φωλιά μικροβίων. Σκεφτείτε απλά πόσες φορές έχετε ακουμπήσει τα πλήκτρα με βρώμικα χέρια. Μια φορά τον μήνα λοιπόν, περάστε τον με ένα βαμβακερό μαντήλι στο οποίο έχετε στάξει ελάχιστο οινόπνευμα και καθαρίστε οθόνη και πλήκτρα. Αν έχετε μικρό ηλεκτρικό σκουπάκι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο να απομακρύνετε τυχόν «μεζεδάκια» από το πληκτρολόγιο.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v