Όσα μάθαμε από τους πολιτισμούς που εξαφανίστηκαν

Ξέρατε ότι βασικά πράγματα όπως τη γραφή, την αστρονομία, το σκάκι και την κατασκευή λιμανιών τα χρωστάμε σε πολιτισμούς που δεν υπάρχουν πια;
Όσα μάθαμε από τους πολιτισμούς που εξαφανίστηκαν
της Ηρώς Κουνάδη

Ήρθαν, είδαν, είπαν ό,τι είχαν να πουν, και… εξαφανίστηκαν. Κάποιοι κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, άλλοι κατακτημένοι από γείτονες που ενδιαφέρονταν περισσότερο για πολεμικές τακτικές παρά για πολιτισμό, και άλλοι ακολουθώντας τις πολιτικοθρησκευτικές μόδες της εποχής τους. Φρόντισαν, όμως, να αφήσουν σπουδαίο έργο πίσω τους. Ιδού όσα μάθαμε, από πολιτισμούς που δεν υπάρχουν πια.

Σκάκι από τους Πέρσες, και συγκεκριμένα από την δυναστεία των Σασσανιδών, οι οποίοι γύρω στο 600 μ.Χ. εξέλιξαν το ινδικό παιχνίδι chaturaṅga, εφεύρημα της Αυτοκρατορίας Γκούπτα

Χαρτογραφία από την Αίγυπτο του 150 μ.Χ., και πιο συγκεκριμένα από τον Πτολεμαίο και την Γεωγραφία του, η οποία θεωρείται ο πρώτος «παγκόσμιος» (του τότε γνωστού κόσμου) Άτλαντας, και μια πραγματεία επάνω στην επιστήμη της χαρτογραφίας, που «πατάει» επάνω σε προγενέστερες ανακαλύψεις των αρχαίων Ελλήνων και Αιγυπτίων.

Αστρονομία από τους Βαβυλώνιους, που έφτιαξαν την πρώτη λίστα των ουράνιων σωμάτων το 1200 π.Χ., και έκαναν τις πρώτες σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με τις σεληνιακές εκλείψεις.

Γραφή από τους αρχαίους Αιγύπτιους. Το πρώτο σύστημα γραφής που γνωρίζουμε ότι υπήρξε στον πλανήτη αποτελείται από 24 ιερογλυφικά σύμβολα, και χρονολογείται από τον 27ο αιώνα π.Χ. Στην Αρχαία Αίγυπτο, και πιο συγκεκριμένα στη χερσόνησο του Σινά, αναπτύχθηκε τον 15ο αιώνα π.Χ. το πρωτοσημιτικό αλφάβητο, που θεωρείται το πρώτο μη ιερογλυφικό αλφάβητο στον κόσμο. Από αυτό αναπτύχθηκε το φοινικικό αλφάβητο, που αποτέλεσε με τη σειρά του τη βάση του ελληνικού και του λατινικού.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο των μαθηματικών, τα δεκαδικά κλάσματα, από την αρχαία Κίνα του 1ου αιώνα π.Χ. Η γνώση ταξίδεψε με τα καραβάνια από τον δρόμο του μεταξιού, για να φτάσει στη Μέση Ανατολή και να διαδοθεί εν συνεχεία στην Ευρώπη.

Πολλά σπουδαία πράγματα σχετικά με την επιστήμη της Ιατρικής, όπως η ενδοκρινολογία, η διάγνωση και θεραπεία του διαβήτη και η αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών (ναι, κι όμως) επίσης από την αρχαία Κίνα του 4ου αιώνα π.Χ.

Πώς να φτιάχνουμε σωστά λιμάνια, από έναν πολιτισμό που μάλλον δεν έχετε ακουστά: Λεγόταν Χαράπειος, άκμαζε στην κοιλάδα του ποταμού Ινδού, στο σημερινό Πακιστάν και τη βορειοδυτική Ινδία, και έφτιαξε τον πρώτο παλιρροϊκό ντόκο του κόσμου, το 2500 π.Χ. Ο συγκεκριμένος πολιτισμός θεωρείται επίσης και «μπαμπάς» της αγγειοπλαστικής, που ξεκίνησε να αναπτύσσεται εδώ το 5500 π.Χ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v