Το λύκειο της Ίμβρου λειτουργεί μετά από 50 χρόνια!

Μετά από μισό αιώνα σιωπής, το κουδούνι του ελληνικού λυκείου της Ίμβρου ξαναχτύπησε, σηματοδοτώντας την αναγέννηση της ελληνικής κοινότητας του νησιού.
Το λύκειο της Ίμβρου λειτουργεί μετά από 50 χρόνια!
«Mε περίσσεια χαρά και συγκίνηση βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε, εκ μέρους όλης της Ιμβριακής Κοινότητας, στην τελετή έναρξης της σχολικής περιόδου 2015-16, που θα λάβει χώρα την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 09:00 στ’ Αγρίδια».

Με αυτή την ανακοίνωση του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου και με το πρώτο κουδούνι που ακούστηκε στο ελληνικό λύκειο του νησιού μετά από μισό αιώνα, σηματοδοτήθηκε όχι μόνο η έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και η ελπίδα για την αναγέννηση της ελληνικής ιμβριακής κοινότητας.

«Μια νέα σελίδα, γεμάτη χαρά, συγκίνηση, ικανοποίηση, ελπίδα και αισιοδοξία γράφεται στο βιβλίο της Ιμβριακής Ομογένειας με την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του Λυκείου και Γυμνασίου που ακολούθησε αυτή του Δημοτικού το 2013 και έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος της εκπαίδευσης στην Ίμβρο μετά από 50 χρόνια σιωπής, αλλά συγχρόνως και άσβεστης ελπίδας», σημειώνουν οι ομογενείς του νησιού που παραχωρήθηκε στην Τουρκία με την συνθήκη της Λωζάννης το 1923.

Τότε ήταν που οι τουρκικές αρχές εφάρμοσαν το λεγόμενο «Πρόγραμμα διάλυσης», μια δέσμη μέτρων αφελληνισμού που μεταξύ άλλων προέβλεπε το κλείσιμο των επτά ελληνικών σχολείων του νησιού, τα οποία σταδιακά μετατράπηκαν σε δημόσια τουρκικά σχολεία.

Το 2013 έγινε η αρχή με την επαναλειτουργία Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου, ενώ αυτή την εβδομάδα χτύπησε ξανά το κουδούνι για το Γυμνάσιο και Λύκειο Αγριδίων, κάτι που έγινε δυνατό χάρη στους Συλλόγους Ιμβρίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στις πολιτικές αρχές Ελλάδας και Τουρκίας, στο Πατριαρχείο Κων/πολης και στις εισφορές ανθρώπων και φορέων.

Στο σχολείο έχουν κάνει εγγραφή σε πρώτη φάση 8 μαθητές από 5 οικογένειες που επανεγκαταστάθηκαν στην Ίμβρο. Δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Ιμβρίων
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v