Διελκυστίνδα για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά

Αντιδράσεις στην Εκκλησία έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας περί απλοποίησης της διαδικασίας απαλλαγής από τα θρησκευτικά.  
Διελκυστίνδα για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά
Η προαναγγελία από την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου για απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών όσων μαθητών το επιθυμούν, προκάλεσε… ιερό πόλεμο μεταξύ Υπουργείου και Εκκλησίας.

«Δεν είναι του υπουργείου αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της» αναφέρει για τη σχετική πρόταση ο Ιερώνυμος και προσθέτει: «Το Σύνταγμα κανονίζει ποια είναι πορεία αυτού του κράτους και λέει το Σύνταγμα ότι η παιδεία μας πρέπει να είναι εθνική, χριστιανική, ελληνοχριστιανική παιδεία. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Αν θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά τα πράγματα, θα αλλάξει το Σύνταγμα. Αλλά στο Σύνταγμα δεν αλλάζει μια λέξη, θα περάσει πρώτα από τις καρδιές μας και τις καρδιές των Ελλήνων. Αν δεν θέλουν παπάδες, αρχιερείς, αν δεν θέλουν θρησκευτικά, αν δεν θέλουν όλο αυτόν το πολιτισμό που έχουμε, την ιστορία μας κ.λπ. Οι Έλληνες λοιπόν θα αποφασίσουν και αν το αποφασίζουν στην αλλαγή του Συντάγματος, τότε τα κουβεντιάσουμε πάλι».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος αναφέρει: «Άλλο είναι οι θέσεις και άλλο οι αποφάσεις και οι καταργήσεις. Ας ληφθεί μια πρόνοια για τα παιδιά που ανήκουν σε άλλα θρησκεύματα. Δεν θα καταργηθούμε εμείς που είμαστε το 95% από το 5%, δεν γίνεται αυτό το πράγμα».

Μετά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας επί του θέματος, η Υπουργός έκανε λόγο για παραποίηση των λεγομένων της: «Δεν μπορεί να μιλήσει κανένας σε αυτή τη χώρα, να πει μια κουβέντα, παραποιείται εντελώς. Ό,τι έχω δηλώσει, ήταν απάντηση σ' έναν ακροατή του ραδιοφώνου Κόκκινου, που συζητούσαμε για άλλο θέμα, για την παιδεία αλλά για άλλο θέμα, διαμαρτυρία, και απάντησα σε αυτό».

Εσείς τι πιστεύετε για την πρόταση του Υπουργείου;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v