Γιατί ο έρωτας είναι… κυριολεκτικά μεθυστικός

Ο έρωτας μπορεί να μας μεθά όπως το αλκοόλ, υποστηρίζει πρόσφατη επιστημονική μελέτη που έβαλε στο μικροσκόπιο τους ερωτευμένους και τις ορμόνες τους.
Γιατί ο έρωτας είναι… κυριολεκτικά μεθυστικός
Εδώ και αιώνες η τέχνη μας μιλά για το πόσο «μεθυστικός» είναι ο έρωτας. Τώρα ήρθε η σειρά της επιστήμης να το υποστηρίξει, και μάλιστα με την κυριολεκτική του σημασία: Πρόσφατη έρευνα λέει πως η οξυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», έχει παρόμοιες επιπτώσεις στον οργανισμό μας με το αλκοόλ.

Οι ερευνητές βρήκαν πως όχι μόνο η οξυτοκίνη κάνει τους ερωτευμένους να νιώθουν πιο χαλαροί, χαρούμενοι και με αυτοπεποίθηση, αλλά μπορεί και να προκαλέσει επιθετικότητα, ζήλεια και αλαζονεία. Με άλλα λόγια, η ορμόνη αυτή δεν σχετίζεται μόνο με θετικά συναισθήματα, αλλά και με τις… «παρενέργειες» όπως αυτές που μας προκαλεί το οινόπνευμα.

«Συγκρίναμε ευρήματα των επιδράσεων οξυτοκίνης και αλκοόλ, και εντυπωσιαστήκαμε με τις απίστευτες ομοιότητες μεταξύ των δύο ουσιών», αναφέρουν οι ερευνητές της Σχολής Ψυχολογίας του Μπέρμιγχαμ. «Επηρεάζουν διαφορετικούς υποδοχείς στον εγκέφαλο, αλλά προκαλούν όμοια αποτέλεσματα», τονίζουν.

Πρόκειται για επιδράσεις σε νευρικά «κυκλώματα» που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το άγχος και την αγωνία, όπως για παράδειγμα σε συνεντεύξεις για δουλειά ή όταν φλερτάρουμε κάποιον για πρώτη φορά. 

Πηγή 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v