Περισσότερο σεξ – καλύτερη σχέση; Ίσως όχι

Το να κάνετε περισσότερο σεξ δεν θα βελτιώσει την σχέση σας, λένε επιστήμονες που το έψαξαν το θέμα.
Περισσότερο σεξ – καλύτερη σχέση; Ίσως όχι
Αν πιστεύετε πως αν κάνατε συχνότερα σεξ θα ήσασταν πιο ευτυχισμένοι στη σχέση σας, καιρός να το ξανασκεφτείτε. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, τουλάχιστον, που το ερεύνησαν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το να αυξήσετε την συχνότητα των σεξουαλικών σας επαφών για να «σώσετε τη σχέση σας» πιθανότατα θα χειροτερέψει το πρόβλημα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ψυχολόγοι του Carnegie Mellon ζήτησαν από 64 ζευγάρια ηλικίας από 35 έως 65 ετών να συμμετέχουν σε ένα πείραμα για να διαπιστώσουν εάν σε διάστημα ενός τριμήνου η αύξηση των σεξουαλικών επαφών θα βελτίωνε την σχέση.

Στα μισά ζευγάρια ζητήθηκε να κρατήσουν τις σεξουαλικές τους επαφές στην κανονική τους συχνότητα, ενώ τα άλλα μισά τις διπλασίασαν. Εν συνεχεία, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τα επίπεδα ευτυχίας τους και για το πόσο είχαν ευχαριστηθεί το σεξ στη διάρκεια αυτού του τριμήνου.

Στα ζευγάρια που είχαν αυξήσει τις σεξουαλικές τους επαφές, τα επίπεδα ευτυχίας έπεφταν σταθερά καθώς το τρίμηνο προχωρούσε. Μαζί τους έπεφτε και η λίμπιντο τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, αλλά και ο βαθμός απόλαυσης της σεξουαλικής συνεύρεσης.

Μία εξήγηση που έδωσε για το φαινόμενο αυτό ο καθηγητής George Loewenstein, επικεφαλής της έρευνας, ήταν πως ίσως η μειωμένη λίμπιντο συνδέεται με το ότι τα ζευγάρια δεν αύξησαν την συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών επειδή το ήθελαν, αλλά επειδή τους ζητήθηκε.

Ένας άλλος ερευνητής, ο Tamar Krishnamurti, τόνισε πως τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν όντως την σεξουαλική ζωή και την ευτυχία των ζευγαριών. «Αντί να επικεντρώνονται στο να αυξήσουν την συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών στα επίπεδα του πρώτου καιρού της γνωριμίας τους, και όλο αυτό να γίνεται ψυχαναγκασμός, τα ζευγάρια ίσως πρέπει να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που να πυροδοτεί την επιθυμία και να κάνει το σεξ που ήδη κάνουν πιο διασκεδαστικό».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v