Τι φέρνει την ευτυχία;

Μάθετε τα δέκα «κλειδιά» της ευτυχίας και ακολουθήστε τις αντίστοιχες συμβουλές που δίνουν ειδικοί ψυχολόγοι για να φτάσετε αποδεδειγμένα σε αυτή.
Τι φέρνει την ευτυχία;
Θα έλεγε κανείς πως η συζήτηση για το τι είναι ή το τι φέρνει την ευτυχία είναι μάλλον φιλοσοφική, όσο και υποκειμενική. Μέχρι που εμφανίστηκε ένας νέος κλάδος στην επιστήμη, αυτός της Θετικής Ψυχολογίας, και μελέτησε ενδελεχώς εκείνες τις καθημερινές μας συνήθειες που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους. Και οι 10 παράγοντες-«κλειδιά» στους οποίους κατέληξαν είναι οι εξής:

*Το χαμόγελο
Χαμογελάστε, ακόμη κι όταν δεν σας βγαίνει πηγαία. «Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι όταν σκέφτονται το μέλλον, κι όταν θυμούνται το παρελθόν, τείνουν να χαίρονται με τις μεγάλες στιγμές του», εξηγούν οι ψυχολόγοι Diener και Biswas-Diener. Το να βλέπει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο, αυξάνει τις πιθανότητες να… γεμίσει ως πάνω.

*Οι φίλοι
Στις έρευνες που έχουν γίνει, η πλειοψηφία των ανθρώπων που δηλώνουν ευτυχισμένοι τείνουν να έχουν δεμένες οικογένειες, φιλίες και υποστηρικτικό περιβάλλον. Το σημαντικό όμως είναι να έχετε βαθιές, ουσιαστικές σχέσεις, και όχι επιδερμικές φιλίες «του καφέ», λένε οι ειδικοί.

*Η ευγνωμοσύνη
Πόσο συχνά λέτε «ευχαριστώ» και το εννοείτε; Οι μελέτες λένε πως όσοι εκφράζουν ειλικρινά την ευγνωμοσύνη τους, λένε «ευχαριστώ» στους γύρω τους και εκφράζουν γραπτά ή εμπράκτως την εκτίμησή τους σε κάποιον που τους βοήθησε, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσουν στη ζωή τους και να επιτύχουν στους στόχους που έχουν θέσει.

*Το να εκτιμάμε τις μικρές χαρές
Σταθήκατε να μυρίσετε την ευωδία των ανθισμένων νεραντζιών στο δρόμο ή βιαστήκατε να μπείτε στο σπίτι; Απολαύσατε το ηλιοβασίλεμα στη διαδρομή ή ήσασταν απασχολημένοι με το να κορνάρετε στο φανάρι; Προσέξατε πόσο νόστιμο ήταν το φαγητό σας σήμερα ή φάγατε λαίμαργα και γρήγορα για να συνεχίσετε τη μέρα σας; Οι έρευνες λένε σαφώς ότι όσοι φροντίζουν να απολαμβάνουν τις μικρές λεπτομέρειες στην καθημερινότητά τους, σημειώνουν αυξημένα επίπεδα δεικτών ευτυχίας και μικρές πιθανότητες κατάθλιψης.

*Η δοτικότητα
Ο αλτρουισμός και η διάθεση να δίνουμε την βοήθειά μας, από τον γείτονα μέχρι σε μια εθελοντική οργάνωση, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να μας χαρίσει περισσότερα οφέλη στην υγεία μας και από την διακοπή του καπνίσματος ή την γυμναστική. Στην δοτικότητα περιλαμβάνεται και η συγχώρεση. Με άλλα λόγια, η επιστήμη επιβεβαιώνει πως ό,τι δίνουμε… μας επιστρέφεται στο πολλαπλάσιο.

*Η άσκηση
Η τακτική σωματική άσκηση είναι… σκέτο φάρμακο – μάλιστα οι ειδικοί λένε ότι έχει αντίστοιχες θετικές συνέπειες με την φαρμακευτική αγωγή σε άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη. Πέραν αυτού, η γυμναστική μας χαρίζει την ικανοποίηση ενός «επιτεύγματος» κάθε φορά που ολοκληρώνουμε μια άσκηση ή μια προπόνηση, μας δίνει ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, ενώ τέλος απελευθερώνει ενδορφίνες, ήτοι ουσίες… φυσικής ευδαιμονίας.

*Οι πρωτοβουλίες
Εκφράστε την δημιουργικότητά σας. Βοηθήστε τους συνεργάτες σας. Προτείνετε βελτιώσεις. Και ως «επιβράβευση», θα νιώσετε μεγαλύτερο έλεγχο στην επαγγελματική σας ζωή και θα δείτε περισσότερα «ανταποδοτικά οφέλη».

*Οι στόχοι
«Οι άνθρωποι που προσπαθούν για κάτι σημαντικό, είτε είναι το να μάθουν μια νέα τέχνη είτε να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους, είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που δεν έχουν μεγάλα όνειρα ή φιλοδοξίες», λένε οι ψυχολόγοι Ed Diener και Robert Biswas Diener. «Η ευτυχία βρίσκεται εκεί που συναντιούνται η ευχαρίστηση και η ουσία. Το μυστικό είναι να ασχολούμαστε με δραστηριότητες που είναι για εμάς και ουσιαστικές, και διασκεδαστικές», συμπληρώνει ο καθηγητής του Harvard, Tal Ben-Shahar.

*Η απαξίωση των χρημάτων
Όσοι δηλώνουν πως στη ζωή τους τα χρήματα αποτελούν προτεραιότητα, βρέθηκε πως είναι πιο «επιρρεπείς» στην κατάθλιψη, στο άγχος και στην χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η ευχαρίστηση συνήθως δεν κρύβεται στα υλικά αγαθά, και στην προσπάθεια να τα αποκτήσουμε, χάνουμε την ευτυχία, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

*Η αποφυγή των συγκρίσεων
Συνηθίζετε κι εσείς να «μετράτε» την ευτυχία ή την ικανοποίησή σας, ανάλογα με το αν βρίσκεστε σε θέση ισχύος ή όχι απέναντι στον διπλανό σας, στους γείτονές σας, στους συνεργάτες σας κ.ο.κ.; Αντί να αναλώνεστε σε συγκρίσεις, εστιάστε στα δικά σας προσωπικά επιτεύγματα και στους στόχους σας, που θα σας δώσουν τελικά την μεγάλη ικανοποίηση, υποστηρίζει η ψυχολόγος Sonja Lyubomirsky. 

Πηγη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v