Τι λένε οι ταξιδιωτικοί οδηγοί για την Αθήνα;

Ας πούμε ότι είσαι τουρίστας στην Αθήνα. Τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις, πέρα από το να δεις τα αρχαία; Πού θα φας; Και κυρίως πού θα ακούσεις «μοντέρνο μπουζούκι»;
Τι λένε οι ταξιδιωτικοί οδηγοί για την Αθήνα;
της Ηρώς Κουνάδη

Τι λένε οι ταξιδιωτικοί οδηγοί στους τουρίστες που έρχονται για δύο μέρες στην πόλη, πριν φύγουν για τα νησιά; Ποια θεωρούν τα καλύτερα εστιατόρια, και ποια είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά μας μπαρ; Ξεφυλλίσαμε τους τρεις μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οδηγούς της Αθήνας (Lonely Planet, Rough Guide και Guide du Routard) και καταλήξαμε στις βόλτες και τις διαδρομές που θα κάνατε αν ήσασταν νεοφερμένοι τουρίστες στην πόλη.

Οι top εμπειρίες στην Αθήνα

Προφανώς, όλες οι αρχαιολογικές βόλτες –με πρώτη και καλύτερη την Ακρόπολη, ακολουθούμενη από την Αρχαία Αγορά, το Ηρώδειο και τον Κεραμεικό– καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις των top-10 πραγμάτων που μπορείς να κάνεις στην Αθήνα και των τριών μεγάλων ταξιδιωτικών οδηγών.

O Lonely Planet, που αγαπά πολύ την Αθήνα, το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας στους αναγνώστες του μια μεγάλη βόλτα στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου (από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός ως την Αρχαία Αγορά), φραπεδάκι στο Θησείο (στον Στάβλο, συγκεκριμένα, που προφανώς μεταμορφώθηκε σε Root αφότου η τελευταία έκδοση του οδηγού πήγε τυπογραφείο), θερινό σινεμά στο Cine Paris, φαγητό σε τραπεζάκια έξω στο Παγκράτι, τα Εξάρχεια ή τα Πετράλωνα και ξενύχτια στην Παραλιακή.

Ο γαλλικός Guide du Routard, αφού αναλύσει τα αρχαία, περνά στην πρώτη κατά τη γνώμη του κορυφαία εμπειρία, η οποία είναι το πού θα ακούσουμε σύγχρονο μπουζούκι. Η απάντηση, αν αναρωτιέστε, είναι στη διασταύρωση Πειραιώς και Ιεράς Οδού. Τα κέντρα, που ονομάζει πολύ χαριτωμένα μπουάτ, κλείνουν λέει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και μετακομίζουν στα νότια –Καλαμάκι, Ελληνικό και Γλυφάδα. Δεύτερη κατά σειρά εμπειρία στην Αθήνα, πέρα από τα σύγχρονα μπουζούκια, είναι τα θερινά σινεμά –δεν προτείνει, όμως, κάποιο συγκεκριμένο.

Ο Rough Guide μας απογοητεύει λίγο, καθώς δεν έχει top-10 εμπειριών: Ρίχνει το βάρος του στην Ιστορία της πόλης, αναλύει διεξοδικότατα τις αρχαιολογικές βόλτες και εν συνεχεία κάποιες γειτονιές της πόλης. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα Άνω Πετράλωνα είναι μια πανέμορφη περιοχή, εντελώς απαλλαγμένη από τουρίστες, με άριστες ταβέρνες και ένα καταπληκτικό θερινό σινεμά –αναφερόμενος προφανώς στον Ζέφυρο.

Πού τρώνε (και πού πίνουν) οι τουρίστες μας;

Ο Rough Guide προτείνει περιοχές, και όχι συγκεκριμένα εστιατόρια. Ξεκαθαρίζει ότι μπορεί η Πλάκα να είναι ρομαντική και όμορφη, αλλά για φαγητό είναι τουριστική, ακριβή και γεμάτη «επιθετικούς κράχτες». Οι ντόπιοι, λέει, τρώμε στου Ψυρρή, στο Μοναστηράκι, στο Θησείο και στο Γκάζι, ενώ για καλύτερες τιμές και παραδοσιακό φαγητό είναι καλή ιδέα να «απομακρυνθεί» κανείς από το κέντρο προς τα Εξάρχεια, τη Νεάπολη, τα Πετράλωνα, το Παγκράτι ή το Κουκάκι. Και για ψάρι, προφανώς, στον Πειραιά.

Στο top-20 των γαστρονομικών προτάσεων του Lonely Planet, πάλι, φιγουράρουν προτάσεις τόσο ετερόκλητες όσο τα Michelin-άτα Funky Gourmet, Σπονδή και Βαρούλκο με τον Σκούφια, το Δίπορτο της Πλατείας Θεάτρου, την Κανέλλα και το vegetarian Avocado. Για ποτό, ο πιο ενημερωμένος από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς προτείνει, μεταξύ πολλών άλλων, μέρη όπως το Tailor Made, το Gazarte, το Booze, το Six D.O.G.S., το Bios και το Ακρωτήρι της Παραλιακής.

Ο Guide du Routard επιμένει ότι η καλύτερη και πιο αυθεντική εμπειρία για φαγητό είναι μέσα και γύρω από την Αγορά (την Βαρβάκειο) παρά το γεγονός ότι «οι βόλτες εδώ είναι επικίνδυνες αφού πέσει το σκοτάδι, καθώς βρισκόμαστε πολύ κοντά στην Ομόνοια, μια πραγματικά κακόφημη γειτονιά». Το Γκάζι του φαίνεται καλή ιδέα για ποτό, αν και τα εστιατόριά του «απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους έχουν τα μέσα» (ό,τι και αν σημαίνει αυτό). Ωραία ιδέα για φαγητό είναι λέει και του Ψυρρή, σε αντίθεση με το υπερ-τουριστικό Μοναστηράκι. Στην Πλάκα μπορείς να βρεις ελάχιστες ταβέρνες που δε μαλώνουν με τους γείτονές τους για το ποιος θα πρωτο-ταΐσει τους τουρίστες.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v