Φόρο λίπους προτείνει ο Βαρουφάκης

Καλή διατροφή για ελάφρυνση του χρέους; Μέσα στα προτεινόμενα μέτρα στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και ο φόρος λίπους.
Φόρο λίπους προτείνει ο Βαρουφάκης
Μέσα στα μέτρα που βρίσκουμε στην λίστα του Γιάνη Βαρουφάκη προς το Brussels Group υπάρχει και αυτό της επιπλέον φορολογίας των τροφίμων με πολλά λιπαρά. Η αύξηση θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 1 λεπτό του ευρώ σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος, όπως το fast food, αλλά και αναψυκτικά και επεξεργασμένα ζωικά προϊόντα.

Ο fat tax, όπως λέγεται στο εξωτερικό, έχει εφαρμοστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Δανία. Παρ’ όλο που στην περίπτωση της Δανίας είχε σαν αποτέλεσμα αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 216 εκατομμύρια, το 2012 καταργήθηκε. Όλο το πλάνο προκάλεσε έντονη κριτική, γραφειοκρατικά προβλήματα και αποτελούσε κίνδυνο για τα ποσοστά της ανεργίας, καθώς πολλοί Δανοί προτιμούσαν να ταξιδεύουν σε γειτονικές χώρες για να εκμεταλλευτούν τις φτηνότερες αγορές.

Τα υπόλοιπα μέτρα στην λίστα Βαρουφάκη αφορούν την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, με αλλαγές για να σηκώσουν περισσότερο βάρος οι μεγαλοϊδιοκτήτες, πρόστιμα σε όσους έχουν «ύποπτες» καταθέσεις που αναμένονται να φτάσουν στο 1 δισεκατομμύριο, αύξηση ΦΠΑ σε είδη πολυτελείας και στα νησιά, καθώς και αύξηση τιμών σε ποτά και τσιγάρα.

Διαβάστε περισσότερα στο iatronet.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v