25 αναμνήσεις από το 1995

Οι ταινίες που βλέπαμε, τα τραγούδια που ακούγαμε και οι ειδήσεις που μας συγκλόνιζαν είκοσι χρόνια πριν.
25 αναμνήσεις από το 1995
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι δυνατόν να πέρασαν είκοσι χρόνια από το 1995; Είναι σήμερα, δηλαδή, είκοσι χρονών ο Μπέιμπ το Γουρουνάκι, ο Κάιζερ Σόζε, η Ποκαχόντας, ο Μπαζ Λάιτγιαρ, το Gangsta’s Paradise, ο Braveheart και το πρώτο μας Playstation; Κι όμως. Ακολουθήστε μας σε μια... βουτιά στο παρελθόν, είκοσι χρόνια πίσω.

Στον κινηματογράφο...

- Η ιστορία του Braveheart ξαναβάζει το (αντι)πολεμικό έπος ως είδος στις σκοτεινές αίθουσες και δεν αφήνει στεγνό μάτι. Η ταινία κερδίζει τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας για τον Μελ Γκίμπσον.

 
- Γενικά, εκείνη την χρονιά στους κινηματογράφους κλάψαμε πολύ: Με το “Houston, We Have a Problem” του Apollo 13, με τον έρωτα της Meryl Streep και του Clint Eastwood στις Γέφυρες του Μάντισον, με τον θανατοποινίτη Sean Penn στο Dead Man Walking, κάποιοι ακόμα και με τον αλκοολισμό του Nicholas Cage στο Leaving Las Vegas.

- (Χαμο)γελάσαμε, όμως κιόλας: Με την Mira Sorvino στο απόλυτο comeback του Woody Allen που λεγόταν Ακαταμάχητη Αφροδίτη, με την αβάσταχτη τρυφερότητα του Babe, του μικρού γουρουνιού που ακόμα βλέπουμε σε μεσημεριανές επαναλήψεις, με την ευφυΐα του Κάιζερ Σόζε και του Κέβιν Σπέισι στο Συνήθεις Ύποπτοι.

 
- Την ίδια χρονιά, βγαίνει στις αίθουσες –και μας κάνει να παραμιλάμε– το Seven του David Fincher.

- Η Pocahontas της Disney κρατά ζωντανή την παγκόσμια εμμονή με τους πολιτισμούς των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής, που ξεκίνησε πέντε χρόνια πριν ο Κέβιν Κόστνερ χορεύοντας με κάτι λύκους και κερδίζοντας επτά Όσκαρ.

- Στις 22 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων που είναι εξολοκλήρου φτιαγμένη σε υπολογιστή. Λέγεται Toy Story και είναι παραγωγή της ολοκαίνουριας τότε Pixar Animation Studios σε συνεργασία με τη Walt Disney Pictures.

Στα ραδιόφωνα...

- Το Gangsta’s Paradise γίνεται ύμνος μιας ολόκληρης «Ασυμβίβαστης Γενιάς» (όπως λεγόταν και η ταινία με την Μισέλ Φάιφερ, στην οποία πρωτοακούστηκε) και ακούγεται αυστηρά και μόνο δυνατά και στο repeat.

 
- Ο Shaggy κάνει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του με το Boombastic, ο Bryan Adams παραδίδει ταχύρρυθμα μαθήματα για το πώς μια μπαλάντα μπορεί να μην είναι μελό με το “Have you ever loved a woman” και οι U2 επανέρχονται στο προσκήνιο με το soundtrack του Batman Forever “Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me”.

- Εν τω μεταξύ, η Madonna ζει και βασιλεύει, με δύο διαφορετικά singles στο top-100 εκείνης της χρονιάς: το Take a Bow και το Secret –που βάζουμε στοίχημα, πιστεύατε ότι είναι παλιότερο, επειδή ακούγεται περισσότερο 80s παρά 90s.

 
- Τεράστια επιτυχία κάνει τον Φεβρουάριο ένα dance-pop house κομμάτι στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Λέγεται Lick It, εννοεί αυτό που λέει, και παίζει απαρεγκλίτως συνοδευόμενο από πονηρά υποννοούμενα στον ραδιοφωνικό σταθμό Jeronimo Groovy.

 
- Ένας τύπος που τραυλίζει κάνει το ελάττωμά του τραγούδι, και κατακτά τον κόσμο. Λέγεται Scatman John και το κομμάτι του “Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop)” δεν σταματά να παίζει στα ραδιόφωνα του πλανήτη και να μοιράζει κουράγιο και έμπνευση, με στίχους σαν αυτούς: “Everybody stutters one way or the other/ So check out my message to you/ As a matter of fact, don't let nothin' hold you back. If the Scatman can do it, brother, so can you”. Ο Scatman John, κατά κόσμον John Paul Larkin, έφυγε από τη ζωή τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1999, από καρκίνο στον πνεύμονα, αλλά το έργο του συνεχίζει να ζει και να εμπνέει.

 
Στις ειδήσεις...

- Ο Ζακ Σιράκ εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλίας στις εκλογές της Πρωτομαγιάς.
- Το DVD, ένα προηγμένο δισκάκι αποθήκευσης δεδομένων, ανακοινώνεται για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.
- Η Τανσού Τσιλλέρ σχηματίζει κυβέρνηση στην Τουρκία.
- Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία μαίνεται: Χιλιάδες Βόσνιοι σκοτώνονται στις 11 Ιουλίου, σε μια σέρβικη επιδρομή που θα έμενε γνωστή ως η Σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Η εληνική κοινή γνώμη συνεχίζει να είναι με τους Σέρβους, επειδή «είναι χριστιανοί ορθόδοξοι».
- Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ραμπίν δολοφονείται από εβραίους εξτρεμιστές σε πορεία για την ειρήνη στο Τελ Αβίβ, στις 4 Νοεμβρίου. Έχει προηγηθεί η παραχώρηση της Δυτικής Όχθης στους Παλαιστίνιους, ένα μήνα νωρίτερα.
- Βρετανοί επιστήμονες κλωνοποιούν για πρώτη φορά πρόβατα από εμβρυακά κύτταρα. Όχι, δεν είναι η Ντόλι που θυμάστε (αυτό έγινε το 1996). Είναι η Megan και ο Morag. Η Ντόλι ήταν το πρώτο πρόβατο που κλωνοποιήθηκε από ενήλικα κύτταρα –γι’ αυτό έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος κλώνος.
- Κυκλοφορεί για πρώτη φορά το PlayStation της Sony.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v