Ο Παρθενώνας σύντομα θα έχει… ταβάνι!

Έργα αναστήλωσης ξεκινούν στην Ακρόπολη, στο πλαίσιο των οποίων θα στεγαστεί το δυτικό τμήμα του Παρθενώνα, στα πρότυπα των Προπυλαίων.
Ο Παρθενώνας σύντομα θα έχει… ταβάνι!
Στεγασμένο θα δούμε ένα τμήμα του Παρθενώνα σε περίπου δυόμισι χρόνια, αφού ξεκινούν έργα αναστήλωσης στην Ακρόπολη, στο πλαίσιο των οποίων θα τοποθετηθεί «σκεπή» στο κορυφαίο μνημείο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να αποκαταστήσουν μερικώς την στέγη σε όλο το δυτικό πτερό του ναού – όπως είναι γνωστό, στην αρχαιότητα ο Παρθενώνας ήταν στεγασμένος – με την τοποθέτηση επτά μαρμάρινων δοκών στην οροφή του δυτικού τμήματος.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Ελευθεροτυπία, τέσσερις αρχαίοι και τρεις νέοι δοκοί θα τοποθετηθούν ανάμεσα στην εξωτερική και εσωτερική κιονοστοιχία του οπισθόναου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το συγκεκριμένο έργο δεν έχει σωστικό και επείγοντα χαρακτήρα, αλλά πρόκειται για προετοιμασία για την επόμενη περίοδο έργων στην Ακρόπολη, δηλαδή για το πρόγραμμα 2014-2020, ώστε να συνεχιστούν χωρίς καμιά διακοπή οι γενικότερες εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης των μνημείων της Ακρόπολης.

Το έργο της «οροφής» αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δυόμισι-τριών ετών, αφού απαιτούνται πρώτα ενισχύσεις αρχιτεκτονικών μελών, κιόνων, γείσων και διαζωμάτων, αποκατάσταση του υπερθύρου και του σηκού καθώς και διεξαγωγή αντισεισμικών μελετών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v