Δύο Καρυάτιδες βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης

Δύο περίτεχνες Καρυάτιδες ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, επιβεβαιώνοντας την σημασία του τάφου και του προσώπου για το οποίο χτίστηκε.
Δύο Καρυάτιδες βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης
Ολοένα και πιο ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα, όσο η αρχαιολογική σκαπάνη πλησιάζει στα ενδότερα του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. Τα τελευταία «αποκαλυπτήρια» ήταν αυτά δύο περίτεχνων Καρυάτιδων που «φρουρούν» την δεύτερη είσοδο του τάφου.

Μετά από ένα διήμερο συσκέψεων και έργων υποστήλωσης για προστασία της ανασκαφής από την καταρρακτώδη βροχή, οι αρχαιολόγοι συνέχισαν την πορεία τους προς το εσωτερικό του τάφου, απομακρύνοντας την περασμένη Παρασκευή τα χώματα πίσω από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο και αποκαλύπτοντας έτσι μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα μήκους 4,2 μέτρων σε άριστη κατάσταση. Την ίδια ημέρα αποκαλύφθηκε επίσης τμήμα της οροφής με γραπτό διάκοσμο σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα.

Την επόμενη ημέρα, όμως, η έκπληξη ήταν μεγαλύτερη, αφού με την αφαίρεση του αμμώδους χώματος στον χώρο μπροστά από τον δεύτερο αυτό τοίχο, αποκαλύφθηκαν δύο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες ανάμεσα σε μαρμάρινες παραστάδες. Τα δύο γλυπτά φτιάχτηκαν από θασίτικο μάρμαρο και είναι συμφυείς με πεσσό. Το πρόσωπο της μίας καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ολόκληρο, ενώ από την άλλη λείπει μέρος του προσώπου. Τα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν πλούσιους βοστρύχους που φτάνουν ως τους ώμους χιτώνες και προτεταμένα χέρια, που οι ειδικοί πιθανολογούν ότι υπήρχαν για να αποτρέπουν όσους θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στον τάφο.

Αυτό ενισχύει την άποψη πως πρόκειται για τον τύμβο σημαίνοντος προσώπου για την Μακεδονία – κάτι που συνάδει και με την αυξημένη αστυνομική παρουσία που παρατηρείται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v