Συγκλονιστικές εικόνες απ’το «επαναστατημένο» Μιζούρι

Τι συμβαίνει στο Μιζούρι; Δείτε εικόνες από την μικρή πόλη των ΗΠΑ όπου ο θάνατος ενός αφροαμερικανού από αστυνομικό «ξύπνησε» τα αμερικανικά φαντάσματα του ρατσισμού.
Συγκλονιστικές εικόνες απ’το «επαναστατημένο» Μιζούρι
Έχουν περάσει 11 ημέρες από την στιγμή του θανάτου του 18χρονου αφροαμερικανού Michael Brown από τις σφαίρες αστυνομικού. Κατά την διάρκεια αυτών των ημερών, στις ΗΠΑ έχει ξυπνήσει το «φάντασμα» του ρατσισμού, καθώς μετά από τις καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων πως ο νεαρός είχε σηκώσει τα χέρια του, αλλά παρ’ όλα αυτά ο αστυνομικός τον πυροβόλησε έξι φορές χωρίς λόγο, η μικρή πόλη Φέργκιουσον του Μιζούρι βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί.

Ήταν στις 9 Αυγούστου όταν ένας αστυνομικός σταμάτησε τον Michael Brown για να του κάνει παρατήρηση καθώς προσπαθούσε να διασχίσει τον δρόμο όσο περνούσαν αυτοκίνητα. Οι αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για λογομαχία που «ξέφυγε» και κατέληξε σε αλλεπάλληλους πυροβολισμούς, ο τελευταίος εκ των οποίων ήταν και ο θανάσιμος για τον νεαρό.

Ο φίλος του 18χρονου καθώς και αυτόπτες μάρτυρες σημειώνουν πως ο Brown είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά πριν τον τελευταίο πυροβολισμό, πραγματοποιώντας την γνωστή κίνηση που σημαίνει «μην πυροβολείτε». Ωστόσο, η πλευρά της αστυνομίας της περιοχής κάνει λόγο για πυροβολισμούς που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια πάλης μεταξύ του αστυνομικού και του νεαρού, στην προσπάθεια του τελευταίου να αποσπάσει το όπλο.

Σημειώνεται πως η αφροαμερικανική κοινότητα συνιστά την πλειοψηφία του πληθυσμού της πόλης, ενώ οι αρχές διαθέτουν στην πλειοψηφία τους λευκούς υπαλλήλους. Από την στιγμή της δολοφονίας, οι κάτοικοι του Φέργκιουσαν κατέκλυσαν τους δρόμους διαραρτυρόμενοι για ρατσισμό και κατάχρηση εξουσίας.

Τα πράγματα ξεπέρασαν τα όρια, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ρίψεις χημικών προς πάσα κατεύθυνση, ενώ εντός των επόμενων ημερών τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας – την οποία οι κάτοικοι αρνήθηκαν να τηρήσουν, ξαναβγαίνοντας στους δρόμους. Η περιοχή έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του για να επιληφθεί του άλυτου μέχρι στιγμής ζητήματος.

Εν τω μεταξύ, το κίνημα «Μην πυροβολείτε» έχει διαδοθεί ταχύτατα στις ΗΠΑ, με εκατοντάδες διαδηλωτές να το υιοθετούν ως σύνθημα, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Το FBI διεξάγει έρευνες για καταπάτηση δικαιωμάτων του πολίτη, ενώ η κατάσταση στο Μιζούρι παραμένει έκρυθμη.

Δείτε στο Photo Gallery του δημοσιεύματος εικόνες από τις διαδηλώσεις, τις αντιδράσεις της αστυνομίας, τους συγγενείς των θυμάτων και τις φωτογραφίες που έγιναν σύμβολα εναντίον της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ρατσισμού στις ΗΠΑ του 21ου αιώνα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v