Τι συμβαίνει στην Αμφίπολη;

Τι βρήκε η αρχαιολογική ανασκαφή στην Αρχαία Αμφίπολη και γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το όνομά της; Υποψιαζόμαστε όλοι το ίδιο;
Τι συμβαίνει στην Αμφίπολη;
Τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Αμφίπολη, και γιατί όλοι μιλούν για σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτο Θέματος, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν μεγαλοπρεπή τάφο, με εντυπωσιακό μέγεθος και άλλα σπουδαία ευρήματα που τον κάνουν εξαιρετικά σημαντικό.

Ο περίβολος του τάφου αγγίζει τα 497 μέτρα, ενώ το ίδιο το ταφικό μνημείο είναι «ένας σχεδόν τέλειος κύκλος» σμιλεμένος από ολόλευκο μάρμαρο Θάσου. Στην κορυφή του στεκόταν ένα μαρμάρινο λιοντάρι, ο λεγόμενος Λέων της Αμφίπολης, ύψους παραπάνω από πέντε μέτρα.

Δύο Σφίγγες με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά ήταν τοποθετημένες στην είσοδο του τάφου, ενώ ένας πλατύς δρόμος, με πλάτος 4,5 μέτρα οδηγούσε τους επισκέπτες μέχρι την είσοδο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αρχαιολόγου κ. Περιστέρη που έχει αναλάβει τις ανασκαφές, είναι εξαιρετικά πιθανό το μοναδικό αυτό ταφικό μνημείο που χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ. να ανήκει σε κάποιο σπουδαίο πρόσωπο. Η ταυτότητα του ιδιοκτήτη του τάφου, που είναι και το μεγαλύτερο ερώτημα αυτή τη στιγμή, αναμένεται να αποκαλυφθεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή.

Ο εντυπωσιακός περίβολος φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v