Γιαγιά ξαναβρίσκει τον εγγονό που της έκλεψε η Χούντα

Η συγκινητική ιστορία μιας υπέροχης γιαγιάς από την Αργεντινή, που συναντήθηκε μετά από 36 χρόνια με τον εγγονό που της έκλεψε η Χούντα.
Γιαγιά ξαναβρίσκει τον εγγονό που της έκλεψε η Χούντα
Τριάντα έξι χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να συναντήσει η Εστέλα ντε Καρλότο για πρώτη φορά τον εγγονό της. Ογδόντα τριών ετών εκείνη σήμερα, τριάντα έξι εκείνος. Γεννημένος σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο του Μπουένος Άιρες, ο Γκίντο δεν γνώρισε ποτέ την 24χρονη μητέρα του, η οποία ήταν ήδη κρατούμενη της Χούντας που κυβέρνησε την Αργεντινή μεταξύ 1976-1983.

Εκείνα τα χρόνια η Εστέλα ντε Καρλότο ήταν δασκάλα. Ήξερε ότι η κόρη της ήταν έγκυος, όπως και ότι ήταν μέλος της οργάνωσης ανταρτών Montoneros. Όταν η κόρη της συνελήφθη, το τέλος της ήταν ζήτημα χρόνου, όπως και για τις χιλιάδες των «εξαφανισμένων» εκείνου του Βρώμικου Πολέμου. Πρόλαβε να περάσει λίγες μόνο ώρες αγκαλιά με το παιδί της.

Όταν η Αστυνομία ανακοίνωσε στην Εστέλα το θάνατο της κόρης της, δεν της είπε τίποτα για το νεογέννητο. Εκείνη όμως είχε στα χέρια της μαρτυρίες ότι ένα παιδί γεννήθηκε. Από τότε ξεκίνησε να ψάχνει.

Μέχρι σήμερα, 114 παιδιά έχουν βρει τις βιολογικές τους οικογένειες χάρη στην οργάνωση «Γιαγιάδες της πλατείας Μαΐου» (Abuelas de la Plaza de Mayo), πρόεδρος της οποίας είναι η Εστέλα ντε Καρλότο. Η αναζήτηση, βέβαια, είναι κάθε άλλο παρά εύκολη. Απαιτούνται μακροχρόνιες έρευνες σε νοσοκομεία και ληξιαρχεία και εκτεταμένη αναζήτηση μαρτυριών.

Τα παιδιά των Αργεντινών που «εξαφανίστηκαν» από την Χούντα είναι σήμερα 40άρηδες. Οι μητέρες τους συνελήφθησαν και βασανίστηκαν μέχρι θανάτου, ενώ εκείνα δόθηκαν σε οικογένειες στρατιωτικών. Μια τέτοια ιστορία έγινε ταινία το 1985 με τίτλο La Historia Official («Η επίσημη ιστορία»), η οποία μάλιστα κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Η στιγμή της επανένωσης των παιδιών με τις οικογένειές τους μετά από τόσες δεκαετίες δεν είναι εύκολη. Η ίδια η Ντε Καρλότο εξηγεί ότι τα εγγόνια που έρχονται στην οργάνωση για να διηγηθούν την ιστορία τους και να αναζητήσουν τις βιολογικές τους οικογένειες είναι γεμάτα αμφιβολίες.

«Οι οικογένειες που μεγάλωσαν αυτά τα παιδιά συχνά τους λένε: 'τώρα θα μας εγκαταλείψεις, εμάς που σε μεγαλώσαμε;'. Για αυτό και πολλές φορές περιμένουν πολλά χρόνια για να ψάξουν. Όμως τότε είναι αργά γιατί οι περισσότερες γιαγιάδες είναι πολύ μεγάλες σε ηλικία και πεθαίνουν» εξηγεί η Ντε Καρλότο, η οποία σήμερα είναι 83 ετών. Αν ζούσε η κόρη της θα ήταν 60.

Ο εγγονός της ονομάζεται Ιγκνάσιο Ουρμπάν. Αυτό το όνομα του έδωσαν οι νέοι γονείς του. Μεγάλωσε σε προάστιο του Μπουένος Αίρες και επέστρεψε στην πρωτεύουσα για να σπουδάσει μουσικός. Σήμερα, διευθύνει μια μουσική ακαδημία.

«Εγώ δεν ζητούσα ποτέ παρά μόνο δικαιοσύνη και αλήθεια. Έχω 14 εγγόνια και στο σπίτι υπήρχε μια άδεια καρέκλα, η 15η, για εκείνον. Τον είδα στις φωτογραφίες. Είναι μουσικός, είναι εξαιρετικό παιδί. Εκείνος μας έψαξε. Ήρθε στις 'Γιαγιάδες' τον Ιούλιο, του ανοίξαμε την πόρτα και τον ακούσαμε» δήλωσε η Ντε Καρλότο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η 83χρονη έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι όλη αυτή η πρωτοβουλία είναι μια απάντηση σε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι πρέπει να ξεχάσουμε. Να γυρίσουμε σελίδα σαν να μην συνέβη τίποτα. «Ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά, γιατί υπάρχουν πολλές γιαγιάδες εδώ που δεν έχουν ακόμα νιώσει αυτό που ένιωσα εγώ. Δεν ήθελα να πεθάνω χωρίς αυτή την αγκαλιά».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v