Η ελληνική Ιστορία μέσα από 11 online ντοκιμαντέρ

Δείτε ντοκιμαντέρ και σειρές ιστορικής έρευνας και γνωρίστε άγνωστες πτυχές της ελληνικής Ιστορίας online, με ένα κλικ.
Η ελληνική Ιστορία μέσα από 11 online ντοκιμαντέρ
του Γιώργου Κόκουβα

Κατοχή, εμφύλιος, μικρασιατική καταστροφή, ελληνική επανάσταση, η σύγχρονη Ιστορία και οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων: Όλα βρίσκονται online, σε τηλεοπτικές σειρές, έρευνες, ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής και videos που είναι διαθέσιμα online για να παρακολουθήσουμε κάθε πτυχή της ελληνικής Ιστορίας με ένα κλικ. 

Η Μηχανή του Χρόνου 

Η καταστροφή της Σμύρνης. Η πορεία της Αθήνας στον χρόνο. Η ιστορία της Τρούμπας, η βασιλεία στην Ελλάδα και οι χρεωκοπίες της χώρας διαχρονικά. Η δυναστεία των Ωνάσηδων και οι δικτατορίες του 20ου αιώνα. Το άδοξο τέλος των ηρώων του 1821, η μάχη της Κρήτης, το κίνημα του Γουδή. Κάθε πτυχή της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, οικονομίας και κοινωνίας αποτέλεσε αντικείμενο της ερευνητικής ομάδας της Μηχανής του Χρόνου, που παρακολουθούσαμε παλαιότερα στον Alpha και πλέον στη δημόσια τηλεόραση. Στο παραπάνω link, θα βρείτε playlist με όλα τα επεισόδια της σειράς στο Youtube.

Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος

Ο Ροβήρος Μανθούλης υπήρξε ο δημιουργός αυτού του ντοκιμαντέρ για τον ελληνικό εμφύλιο, που προβλήθηκε το 1997, με μαρτυρίες και απόψεις από τους Μανώλη Γλέζο, και Χαρίλαο Φλωράκη, από στρατηγούς του Εθνικού Στρατού και αξιωματικούς του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού, καθώς και από ανάρτες και αντάρτισσες. Η μουσική είναι του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στην ΕΡΤ, η οποία την ίδια νύχτα δέχτηκε χιλιάδες τηλεφωνήματα που ζητούσαν την επαναπροβολή της, κάτι που έγινε δύο μέρες αργότερα. 

Μεγάλοι Έλληνες 

Ιστορία δεν είναι μόνο τα γεγονότα, αλλά και οι προσωπικότητες που πρωταγωνιστούν στις μεγαλύτερες εξελίξεις της, με τα επιτεύγματα και τις συνεισφορές τους από διαφορετικές πλευρές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτές τις προσωπικότητες επιχείρησε η μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΪ να παρουσιάσει μέσα από ντοκιμαντέρ, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παραπάνω link. Περιλαμβάνονται παρουσιάσεις-ντοκιμαντέρ για πρόσωπα της αρχαιότητας, όπως ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης, μέχρι ανθρώπους της σύγχρονης εποχής, όπως ο Γεώργιος Παπανικολάου, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Φασισμός Α.Ε. 

Οι σημερινές εξελίξεις συνδέονται άμεσα και έμμεσα με την Ιστορία του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, όπως καταγράφονται από την κάμερα των δημιουργών των «Catastroika» και «Debtocracy» που διηγήθηκαν το χρονικό της ελληνικής κρίσης. Η πρόσφατη παραγωγή «Φασισμός Α.Ε.» διηγείται με τη σειρά της μικρές άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν του φασισμού και τις διασυνδέσεις του με τα οικονομικά συμφέροντα κάθε εποχής, από την Ιταλία του Μουσολίνι και την Ελλάδα της Κατοχής μέχρι τον εμφύλιο και τη δικτατορία. 

Άρης Βελουχιώτης – Το Δίλημμα 

Η Βάρκιζα, η αποστράτευση του ΕΛΑΣ, ο ρόλος των Άγγλων και των αστικών κομμάτων, τα τάγματα ασφαλείας, η Αριστερά και οι διεθνείς εξελίξεις, μέσα από απλή παράθεση των γεγονότων της περιόδου 1941-1945, και με εφαλτήριο το πρόσωπο του Άρη Βελουχιώτη. Η συγκεκριμένη ταινία-ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1981 στην Ελλάδα, και είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση αφού ως τότε σπάνιζαν οι κινηματογραφιστές που τολμούσαν να καταπιαστούν με αυτά τα ζητήματα. 

Σαν σήμερα τον 20ο αιώνα 

Στο συγκεκριμένο κανάλι του Youtube, θα βρείτε εκατοντάδες επεισόδια από την σειρά της δημόσιας τηλεόρασης που μας ενημέρωνε καθημερινά για τα μεγαλύτερα γεγονότα που σημάδεψαν τις εγχώριες και τις διεθνείς εξελίξεις τον περασμένο αιώνα: Από πτώσεις αεροσκαφών μέχρι πολύκροτες επισκέψεις πολιτικών ηγετών, και από μεγάλους σεισμούς μέχρι εκλογικές αναμετρήσεις, πολέμους και θανάτους σημαντικών προσωπικοτήτων, όλη η Ιστορία του 20ου αιώνα βρίσκεται στα 15λεπτα επεισόδια του «Σαν Σήμερα».

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Είναι 17 Αυγούστου του 1944 και οι γερμανικές δυνάμεις μαζί με τάγματα ασφαλείας στήνουν μπλόκο στην Κοκκινιά. Είναι η ημερομηνία που γράφτηκε με μαύρα γράμματα για τη Νίκαια, που θρήνησε πολλά θύματα από βασανισμούς, εκτελέσεις και οδομαχίες εκείνο τον Αύγουστο. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ καταπιάνεται με αυτή την πτυχή της Κατοχικής περιόδου, αφήνοντας τους επιζώντες του Μπλόκου να αφηγηθούν τις αναμνήσεις τους από τις μεταφορές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

1821 

Δείτε την στα-πρότυπα-του-BBC συμπαραγωγή του ΣΚΑΪ που επιχείρησε να παρουσιάσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και προκάλεσε κατά την πρώτη προβολή της ποικίλες αντιδράσεις. 

Τα Στέκια – Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού 
Το παρελθόν του τόπου, πέρα από μάχες και πολιτικές εξελίξεις, καθορίστηκε και από τα ήθη και τα έθιμα της κοινωνίας. Αυτά τα ήθη των παλαιότερων δεκαετιών επιχειρεί να παρουσιάσει μέσα από τις εκπομπές-ντοκιμαντέρ της η νέα παραγωγή της ΝΕΡΙΤ «Τα Στέκια». Στο webTV της ΝΕΡΙΤ μπορείτε πλέον να δείτε όλα τα επεισόδια online, με θέματα όπως τα μπάνια του λαού, οι ντισκοτέκ, τα κουρεία ως μέρη ανδρικής κοινωνικοποίησης, τα ταβερνάκια και τα καφενεία, το ελληνικό ροκ κ.α.

Αδερφέ πού πας; Η ανταλλαγή

Ο Ομέρ Ασάν σκηνοθετεί αυτό το ντοκιμαντέρ που διηγείται την πιο ανθρώπινη πλευρά της τραγωδίας της δεκαετίας του ’20: Την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά την συνθήκη της Λωζάννης, καταγράφοντας τη νοσταλγία, τις ιστορίες φιλίας και τα συναισθήματα που γέννησε αυτός ο ξεριζωμός. Φωτογραφικό και αρχειακό υλικό μαζί με μαρτυρίες και από τις δύο πλευρές, για χωρισμούς και αναμνήσεις δεύτερης και τρίτης γενιάς συνιστούν το «ζουμί» του εγχειρήματος.

Εμείς οι Έλληνες

Άλλη μια σειρά ωριαίων επεισοδίων με χαρακτήρα ντοκιμαντέρ από τον ΣΚΑΪ, στο οποίο μελετήθηκαν οι πολεμικές περιπέτειες της Ελλάδας από τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 ως τη Μεταπολίτευση του 1974. Στη σειρά συμμετείχαν σημαντικοί έλληνες ιστορικοί, συνοδευμένοι από πολλές και ενδιαφέρουσες μαρτυρίες.

 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v