Δέκα άβολα ανδρικά προβλήματα

Υπάρχουν ορισμένα «θέματα» τα οποία οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται, όμως για τους άνδρες είναι αρκετά άβολα, ενίοτε και ντροπιαστικά. Δείτε δέκα από αυτά.
Δέκα άβολα ανδρικά προβλήματα
Το να είναι κανείς άνδρας – πέρα από τα πολλά πλεονεκτήματα – έχει και τα αρνητικά του. Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούν κατά κύριο λόγο το ανδρικό φύλο και το κάνουν να νοιώθει άβολα.

Τρίχες στην πλάτη
Μέχρι τα μέσα της δεύτερης δεκαετίας της ζωής του ο άνδρας ξέρει την… μοίρα για τις τρίχες που έχει στην πλάτη: είτε θα φαίνονται ελάχιστα, είτε θα έχει μερικές τούφες διάσπαρτες από δω και από εκεί είτε έναν ολόκληρο θάμνο. Δύο είναι τα τινά. Είτε οι τρίχες σας θα αρέσουν στις γυναίκες είτε θα αποτελέσουν έρεισμα για να σας χαρακτηρίσουν οι γύρω σας σαν άνθρωπο των σπηλαίων. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να τις ξεφορτωθείτε με laser ή με κερί ή να επαναπαυτείτε στις πιο οικονομικές (αλλά λιγότερο ριζικές) λύσεις του ξυραφιού ή της ξυριστικής μηχανής.

Μπυροκοιλιά

Λανθασμένα ονομάζεται έτσι το «σωσίβιο», καθώς δεν χρειάζεται να πιείτε (μόνο) μπύρες για να το αποκτήσετε. Οι άνδρες είναι περισσότερο επιρρεπείς στην συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα, επομένως οτιδήποτε και αν καταναλώνετε το οποίο σας εφοδιάζει με περίσσιες θερμίδες μπορεί να… κάνει τη δουλειά. Δυστυχώς, το λίπος στην κοιλιά πέρα από «άβολο» είναι και επικίνδυνο καθώς συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Υπάρχουν όμως και καλά νέα: ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πλάνο απώλειας βάρους, μπορείτε να μειώσετε το ποσοστό λίπους στο σώμα σας – και άρα και στην κοιλιά σας.

Υπερβολική εφίδρωση
Γενικά οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη τάση να ιδρώνουν σε σχέση με τις γυναίκες. Αν όμως η εφίδρωσή σας είναι τέτοια που χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να σκουπίζετε τις παλάμες σας ή να αλλάζετε ρούχα ανά… μία ώρα, τότε ίσως να έχετε υπεριδρωσία, μια παθολογική κατάσταση αυξημένης μέχρι υπερβολικής εφίδρωσης. Διαβάστε περισσότερα για την υπεριδρωσία και πώς θα την αντιμετωπίσετε εδώ.

Ένα φρύδι
Το συγκεκριμένο «πρόβλημα» αφορά άνδρες κάθε ηλικίας και συνδέεται με τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για το μεγάλωμα των γενιών. Οι ίδιες ορμόνες σε αρκετές περιπτώσεις επηρεάζουν και τα φρύδια, κάνοντάς τα πυκνά και «ενώνοντάς» τα στο κέντρο του προσώπου. Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται με ηλεκτρόλυση, μια μέθοδο η οποία εξαφανίζει τους θύλακες της τρίχας στο ενδιάμεσο των φρυδιών.

Αραίωση μαλλιών
Η πλειοψηφία των ανδρών ενδέχεται να έχει αδύναμες τρίχες μετά την ηλικία των 35 και τριχόπτωση μετά τα 50. Η κατάσταση αυτή συνήθως ξεκινά με σταδιακή μείωση της πυκνότητας των μαλλιών και μπορεί να εξελιχθεί σε ολική απώλεια των μαλλιών σε συγκεκριμένες περιοχές. Η εγχειρητική παρέμβαση προσφέρει κάποια οφέλη στο να μειωθούν αυτές οι περιοχές, ενώ στην αγορά υπάρχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων τα οποία καταπολεμούν την τριχόπτωση.

Αχρωματοψία
Η αχρωματοψία δε συνεπάγεται απόλυτα ότι «τα βλέπω όλα ασπρόμαυρα». Η πιο συνηθισμένη της μορφή αφορά τη δυσκολία με την οποία το άτομο μπορεί να διαχωρίσει το κόκκινο από το πράσινο, ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό των ανδρών. Στις γυναίκες δεν εμφανίζεται το ίδιο συχνά. Όσον αφορά τη θεραπεία… δεν υπάρχει, επομένως οι περισσότεροι άνδρες απλά μαθαίνουν να ζουν με αυτήν την πάθηση.

Ροχαλητό

Ο χειρότερος τρόπος για να διαταράξει κανείς τον ύπνο του συντρόφου του και από τους πλέον διαδεδομένους στο ανδρικό φύλο. Το ροχαλητό, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι βλαβερό για την υγεία του πάσχοντα. Όμως το ροχαλητό σε καθημερινή βάση μπορεί να επηρεάσει αρκετά την ποιότητα του ύπνου και να «δείξει» ότι υπάρχει ένα άλλο, πιο σοβαρό πρόβλημα: η υπνική άπνοια. Αν νοιώθετε συνέχεια κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, και γνωρίζετε ότι ροχαλίζετε τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποια κλινική ύπνου. 

Ρέψιμο
Μπορεί στον δυτικό κόσμο το ρέψιμο να μην είναι ό,τι πιο… ευγενές μετά από ένα γεύμα, όμως σε κάποιες κοινωνίες θεωρείται επιστέγασμα ενός χορταστικού και νόστιμου φαγοποτιού. Σε κάθε περίπτωση, το ρέψιμο μετά το φαγητό είναι φυσιολογικό. Πρόκειται για μια λειτουργία του σώματος η οποία απελευθερώνει τον αέρα που καταναλώνουμε. Όμως αν το ρέψιμο είναι συχνό και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η ναυτία ή ο πόνος στην κοιλιά, τότε ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα στην πέψη και να πρέπει να απευθυνθείτε σε γαστρεντερολόγο.

Αέρια
Αερίων συνέχεια, αυτή τη φορά όμως από διαφορετική… έξοδο. Μπορεί ο ήχος και η μυρωδιά του συγκεκριμένου «αερισμού» να είναι ό,τι πιο άβολο μπορεί να υπάρξει για έναν άνδρα, η απελευθέρωση αυτή των αερίων όμως είναι απολύτως… ασφαλής. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από αέρας, ο οποίος κινείται από την πέψη προς τον ορθό ή αέρια τα οποία «γεννιούνται» μέσω της διάσπασης του φαγητού από τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό. Και μερικά ενδιαφέροντα facts:

* Ο περισσότερος κόσμος αερίζεται περί τις 6 με 20 φορές την ημέρα.
* Η μπύρα, τα αναψυκτικά, τα φασόλια και αρκετά φρούτα και λαχανικά προκαλούν επιπλέον «αερισμό».
* Άλλα φαγητά που προκαλούν αέρια είναι διαφορετικά για κάθε άνθρωπο.

Κακοσμία
Είτε δουλεύετε σκληρά είτε ασκείστε σκληρά, οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα έχει σαν αποτέλεσμα την έντονη κακοσμία. Η άσχημη αυτή οσμή δεν οφείλεται στον ιδρώτα αυτόν καθεαυτό, αλλά στα βακτήρια τα οποία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο ιδρωμένο δέρμα και… εφορμούν απελευθερώνοντας την χαρακτηριστική αυτή μυρωδιά. Μια καλή εναλλακτική για να τα καταπολεμήσετε είναι να πλένεστε τακτικά με σαπούνι και να χρησιμοποιείτε αντιιδρωτικά προϊόντα.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v