Γιατί κοιμόμαστε λιγότερο τις νύχτες με πανσέληνο

Το βιολογικό μας ρολόι φαίνεται να επηρεάζεται από τις νύχτες που το φεγγάρι είναι ολόγιομο, σύμφωνα με επιστήμονες από τη Σουηδία.
Γιατί κοιμόμαστε λιγότερο τις νύχτες με πανσέληνο
Η πανάρχαιη πεποίθηση ότι η πανσέληνος έχει την τάση να επηρεάζει τον οργανισμό των ανθρώπων, φαίνεται να έχει εν τέλει και επιστημονική βάση – τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά τον ύπνο.

Σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Biology, τα βράδια που έχει πανσέληνο κοιμόμαστε εικοσιπέντε λεπτά λιγότερο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, η οποία μελέτησε σε εργαστηριακές συνθήκες 47 υγιή άτομα, 18-30 ετών και διαπίστωσε ότι η φάση της σελήνης επηρεάζει τον ύπνο.

Οι Σουηδοί ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη τους πραγματοποιήθηκε σε έναν κλειστό εργαστηριακό χώρο χωρίς παράθυρα, συνεπώς για τον λιγότερο χρόνο ύπνου δεν μπορεί να ευθύνεται το αυξημένο φως στο περιβάλλον λόγω της πανσελήνου.

«Το ενσωματωμένο βιολογικό ρολόι μας φαίνεται να επηρεάζεται από το φεγγάρι, όπως συμβαίνει με τον κιρκαδιανό ρυθμό. Προς το παρόν, πάντως, αυτό είναι μια υπόθεση, που πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα», επεσήμανε ο Δρ. Μάικλ Σμιθ, επικεφαλής των ερευνών.

Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία των μέχρι τώρα ερευνών έχει δείξει ότι κατά τη διάρκεια της πανσελήνου ο εγκεφαλικός φλοιός γίνεται πιο ευαίσθητος στα εξωτερικά ερεθίσματα, ιδιαίτερα στους άνδρες.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v