Ένας αστροναύτης της NASA μιλά στο in2life

O Scott Parazynski, πρώην αστροναύτης της NASA που πέρασε οκτώ εβδομάδες στο διάστημα, αποκαλύπτει στο in2life τα μυστικά του λίγο πριν έρθει στην Αθήνα.
Ένας αστροναύτης της NASA μιλά στο in2life
Οκτώ εβδομάδες στο διάστημα και πενήντα ώρες περιπάτου στο απόλυτο κενό. Με αυτή την «προίκα» στις πλάτες του, ο Scott Parazynski φτάνει στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου για να μοιραστεί με το αθηναϊκό κοινό τις εμπειρίες του πέρα από τον πλανήτη μας, εμπειρίες που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπει τα καθημερινά «γήινα» πράγματα.

Ο πρώην αστροναύτης της NASA που δεν κατέκτησε μόνο το διάστημα (αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του οργανισμού και διακρίθηκε με δεκάδες βραβεία και μετάλλια), αλλά και την κορυφή της Γης (πάτησε στην κορυφή του Everest το 2009), καταφθάνει στον «Ελληνικό Κόσμο» για να αφηγηθεί ιστορίες από την εξερεύνηση του διαστήματος και εμπειρίες από την διαχείριση κρίσιμων στιγμών που προσαρμόζονται στις αρχές του management και μπορούν να αποτελέσουν βάση για να αναθεωρήσετε τις αρχές του επιχειρείν και την έννοια της ηγεσίας σε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια.

Λίγο πριν την εμφάνισή του στον «Ελληνικό Κόσμο», ο Dr. Scott Parazynski βρήκε τον χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις του in2life και να μοιραστεί μαζί μας λίγα από τα μυστικά του διαστήματος και τις κορυφαίες εμπειρίες που βίωσε μακριά από τον πλανήτη.



Πώς άλλαξε το διάστημα τον τρόπο που βλέπετε τα καθημερινά προβλήματα;
Είναι πολύ ενδιαφέρον το πόσο βαθιά σε επηρεάζει φιλοσοφικά η εμπειρία στο διάστημα. Επιστρέφεις με διευρυμένη σκοπιά του κόσμου και σίγουρα τα μικροπράγματα στη ζωή που προηγουμένως σε απασχολούσαν δεν μοιάζουν τόσο σημαντικά πλέον κι έτσι νιώθεις πραγματικά ότι σου έχει δοθεί ένα δώρο χάρη σε αυτή την εμπειρία – ο καθένας επιστρέφει σε κάποιον βαθμό ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα περιβάλλοντος. Έχεις δει πόσο «εύθραυστος» είναι ο πλανήτης και πόσο σημαντικό είναι να κάνεις ό,τι μπορείς για να τον διατηρήσεις. Αυτή είναι πιθανότατα η πιο βαθιά ανθρώπινη εμπειρία που μπορεί κανείς να φανταστεί.

Τι είναι αυτό που καθιστά το διάστημα κορυφαία εμπειρία ηγεσίας;
Φέρνει πραγματικά κοντά το ρίσκο και την επιβράβευση. Η γραμμή μεταξύ τους δεν είναι λεπτή εκεί. Η ανοχή στο λάθος είναι πολύ μικρή. Πηγαίνουμε λοιπόν στο διάστημα επειδή η ανταμοιβή είναι τεράστια. Ωθούμε την επιστήμη και την τεχνολογία σε νέα όρια, νέες βιομηχανίες προκύπτουν εξαιτίας αυτού. Αλλά αν κάνουμε ένα λάθος, τότε είναι πιθανό να χαθούν όχι μόνο χρήματα αλλά και ζωές, επομένως η ύπαρξη ηγετών που αποφασίζουν πότε είναι ασφαλές να ξεκινήσουμε, να εκτοξευθούμε ή να κάνουμε διαστημικούς περιπάτους, που παίρνουν δηλαδή τις σωστές αποφάσεις και τις προσαρμόζουν στις περιστάσεις όπως αυτές προκύπτουν κάθε φορά είναι ζωτικής σημασίας. Τίποτα δεν πηγαίνει σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο όταν βρίσκεσαι στο διάστημα. Υπάρχουν πάντα εκπλήξεις εκεί, επομένως το να έχεις την καλύτερη εκπαίδευση, την ικανότητα σωστών αποφάσεων και την καλύτερη δυνατή ηγεσία για να σε καθοδηγεί στο νέο περιβάλλον είναι πραγματική σημαντικό. Θεωρώ ότι μπορεί κανείς να αξιοποιήσει μέρη αυτών των εμπειριών, και αυτό θα είναι το εγχείρημά μου στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου. Η εμπειρία του διαστήματος, άλλωστε, αντιστοιχεί και στον κόσμο των επιχειρήσεων. Όταν δηλαδή αντιμετωπίζεις οικονομικά ζητήματα, θέματα ανθρώπινου δυναμικού ή ανταγωνισμού, πώς καταφέρνεις να ξεχωρίσεις, πώς διαχειρίζεσαι το ρίσκο με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος για την εταιρία σου.



Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αξιομνημόνευτο περιστατικό που σας συνέβη στο διάστημα;
Ο πιο δύσκολος διαστημικός περίπατος που επιχείρησα περιλάμβανε επιδιόρθωση ενός ηλιακού πάνελ. Ήταν κάτι αρκετά επικίνδυνο, καθώς το πάνελ ήταν πλήρως φορτισμένο και δεν μπορούσαμε να το απενεργοποιήσουμε, επομένως έπρεπε να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός ώστε να μην υπάρξει επαφή μεταξύ των μεταλλικών στοιχείων της στολής μου και του ηλιακού πάνελ – διαφορετικά θα με χτυπούσε το ρεύμα. Με το να είμαι εγώ πολύ ψύχραιμος και αποφασιστικός, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την επισκευή με εξαιρετική επιτυχία χάρη στην ομαδική προσπάθεια και την κατάστρωση μιας στρατηγικής ώστε να φτάσω εκεί και να επιτευχθεί η αποστολή.

*Ο Dr. Scott Parazynski θα βρεθεί στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου (Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Αίθουσα Αντιγόνη, Πειραιώς 254, Ταύρος, 380€/άτομο) με πρωτοβουλία του Linkage Network, πρότυπης σχολής ηγεσίας για στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η εκδήλωση που παρουσίαζει η Linkage έχει τον τίτλο «Διάστημα: Η κορυφαία εμπειρία ηγεσίας».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v