Θέλεις να πετύχεις; Κάν’ το όπως οι ψυχοπαθείς!

Ερευνητές υποστηρίζουν πως αν θέλετε να πετύχετε στα επαγγελματικά ή τα ερωτικά σας, πρέπει να κάνετε ό,τι θα έκανε και ένας… ψυχοπαθής.
Θέλεις να πετύχεις; Κάν’ το όπως οι ψυχοπαθείς!
Το να συμπεριφέρεσαι σαν ψυχοπαθής μπορεί να ωφελήσει την επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ο καθηγητής Ψυχολογίας στην Οξφόρδη Kevin Dutton και ο συγγραφέας Andy McNab, στο τελευταίο τους βιβλίο «The Good Psycopath’s Guide to Success» (Ο οδηγός του καλού ψυχοπαθή προς την επιτυχία).

«Ήθελα να καταρρίψω τον μύθο ότι όλοι οι ψυχοπαθείς είναι κακοί», επισημαίνει ο Dutton, που πραγματοποίησε έρευνα επί του θέματος, μελετώντας ανθρώπους με χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας. Η έρευνά του έδειξε πως οι ψυχοπαθείς τείνουν να χρησιμοποιούν αυτά τα χαρακτηριστικά για να γίνουν καλύτεροι σε ό,τι κάνουν – κάτι που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλους.

Μιλώντας, επί παραδείγματι, με έναν ψυχοπαθή με καταγεγραμμένες τάσεις ασπλαχνίας, παρορμητικότητας, έλλειψης φόβου, ενοχών ή ενσυναίσθησης και υπερβολική αυτοπεποίθηση, ο Dutton κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που κάνει κάποιον ψυχοπαθή. «Είναι σαν μια κονσόλα με διακόπτες που μπορείς να ανεβοκατεβάσεις σε διαφορετικές περιπτώσεις – αν όλοι οι διακόπτες είναι ανεβασμένοι στο “maximum”, τότε έχουμε να κάνουμε με δυσλειτουργική ψυχοπάθεια», αναφέρει.

Στο βιβλίο τους, οι δύο μελετητές δίνουν μάλιστα παραδείγματα καταστάσεων στις οποίες τα χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών θα ήταν άκρως αποτελεσματικά και χρήσιμα σε κάθε άνθρωπο, εφόσον αξιοποιούνται ισορροπημένα:

-Συγκέντρωση: Η ικανότητα των ψυχοπαθών να αποκλείουν την ενσυναίσθηση από την σκέψη τους και να εστιάζουν σε αυτό που έχουν να κάνουν είναι χρήσιμη σε περιβάλλοντα υψηλής πίεσης: «Αν ήμουν όμηρος, θα ήθελα να υπάρχει ένας ψυχοπαθής πίσω από την πόρτα, ο οποίος θα αναλάβει να με σώσει», αναφέρει ο McNab.

-Έλλειψη φόβου: Αν διστάζετε να ζητήσετε αύξηση από το αφεντικό σας ή να πάρετε μια σημαντική απόφαση στα επαγγελματικά σας, εσείς χάνετε. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ψυχοπαθείς τολμούν περισσότερο, γι’ αυτό αξίζει να παραδειγματιστείτε και να ρωτάτε σε κάθε περίσταση τον εαυτό σας «τι θα έκανα αν δεν ένιωθα φόβο;». Το ίδιο ισχύει όχι μόνο στα επαγγελματικά, αλλά και στα αισθηματικά σας: Αν δεν φοβηθείτε για παράδειγμα την… χυλόπιτα, θα αντιληφθείτε πως η τόλμη αποδίδει, ή τουλάχιστον σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι η απόρριψη δεν «πονά» τόσο πολύ, αλλά είναι απλώς μέρος του παιχνιδιού.

-Έλλειψη οίκτου: Μπορεί το να αποχωρείς από μία σχέση να σας φαίνεται «άσπλαχνο» για αυτόν που μένει πίσω, αλλά «πολλά από τα προβλήματα σε μια σχέση προκύπτουν ακριβώς από το ότι οι άνθρωποι μένουν σε αυτές, ενώ δεν θα έπρεπε», αναφέρει το βιβλίο.

-Αυτοπεποίθηση: Το να πιστεύει κανείς στον εαυτό του μπορεί να θεωρείται κακό όταν ισχύει σε υπερβολικό βαθμό, αλλά το να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου και να μην φοβάσαι να ξεχωρίσεις δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, υποστηρίζουν οι δύο μελετητές.

Πηγή: Telegraph
 



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v