20 πράγματα που θα έκανε ο ιδανικός δήμαρχος Αθηναίων

Τι θα θέλατε να κάνει για την πόλη ο ιδανικός δήμαρχος; Λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, εξασκούμε το δικαίωμά μας… στα όνειρα για μια πιο ανθρώπινη Αθήνα.
20 πράγματα που θα έκανε ο ιδανικός δήμαρχος Αθηναίων
του Γιώργου Κόκουβα

Έστω ότι σας όριζαν δήμαρχο της Αθήνας. Ποιες θα ήταν οι προτεραιότητές σας για να κάνετε την πόλη πιο ανθρώπινη; Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και επειδή δυστυχώς οι περισσότεροι υποψήφιοι για το αξίωμα αναλώνονται σε εκατέρωθεν κατηγορίες, κομματικές στρατηγικές και πόλεμο εντυπώσεων, εμείς τους θυμίζουμε πως σε αυτή την πόλη ζουν άνθρωποι και όχι κομματικές μηχανές, που θέλουν απλές, καθημερινές αλλαγές στις γειτονιές τους. Συγκεντρώνουμε λοιπόν παρακάτω τι θα έκανε ο ιδανικός δήμαρχος Αθηναίων για να βελτιώσει στην πράξη την ζωή στην πολύπαθη Αθήνα.

*Θα έκανε περισσότερους ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους
Θα στεναχωρήσουμε τους εξαρτημένους από τις τέσσερις ρόδες, αλλά ήδη η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα δυσανάλογη στην πόλη σε σχέση με όσους προτιμούν την κίνηση… άνευ μηχανής.

*Θα αξιοποιούσε το έμψυχο δυναμικό των εθελοντικών οργανώσεων
Υπάρχουν κάτοικοι σε αυτή την πόλη που νοιάζονται πραγματικά για τον τόπο στον οποίο κινούνται καθημερινά και είναι διατεθειμένοι να εργαστούν εθελοντικά για να τον κάνουν καλύτερο. Απλώς χρειάζονται κάποιον να οργανώσει και να διευθύνει την πολύτιμη συνεισφορά τους.

*Θα έκανε πιο όμορφους τους δρόμους
Τρεις-τέσσερις τυφλές όψεις κτιρίων γέμισαν υπέροχη τέχνη υπό την αιγίδα των αρχών, και το πρόγραμμα τέλειωσε. Δυο-τρεις δρόμοι και μερικά γλυπτά καθαρίστηκαν από την οπτική σαβούρα και μερικές βιτρίνες ντύθηκαν με τέχνη περιστασιακά, για να εγκαταλειφθούν στο έλεός τους. Και εν τω μεταξύ, η πιο όμορφη street art εκεί έξω δημιουργείται από ανεξάρτητες μονάδες – φανταστείτε πόσο πιο όμορφα θα ήταν τα κτίρια του κέντρου ή οι γκρίζες σήμερα πολυκατοικίες αν ο δήμος οργάνωνε αυτή τη δημιουργικότητα.

*Θα τοποθετούσε δωρεάν ασύρματο δίκτυο παντού
Πάει καιρός από τότε που η «ψηφιακή» πόλη θεωρούταν πρωτοπορία. Τώρα αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα.

*Θα αξιοποιούσε τα κενά κτίρια του κέντρου για τις ανάγκες των αστέγων
Δεκάδες κτίρια παραμένουν «κελύφη» και οι αδειανοί χώροι μεγάλων οικοδομών – πανέμορφων πλην εγκαταλελειμμένων νεοκλασικών περιλαμβανομένων – αφήνονται να σαπίζουν, την ίδια στιγμή που πολλές δημοτικές ανάγκες θα μπορούσαν να ανακουφιστούν με την χρήση τους.

*Θα έφερνε περισσότερες διεθνείς αφίξεις
Ξέρουμε πως το αεροδρόμιο δεν είναι στις αρμοδιότητες του δήμου Αθηναίων, αλλά οι στρατηγικές για την προσέλκυση επισκεπτών, την ανάπτυξη του τουρισμού και την υποδοχή των ταξιδιωτών σε μια πόλη που θα χαίρονται να επιστρέφουν είναι σίγουρα στις ευθύνες του. Αυτό που κατάφερε η Ryanair με μία της ανακοίνωση – την επιστροφή δηλαδή δεκάδων αερογραμμών στο Ελ. Βενιζέλος, θα έπρεπε να το έχουν επιχειρήσει οι αρχές εδώ και πολύ καιρό.

*Θα έκανε «μόδα» τα δημοτικά γυμναστήρια και τα κέντρα
Και δεν εννοούμε την μόδα με την αρνητική της έννοια, αλλά με το σκεπτικό να γίνει η συνδρομή σε ένα δημοτικό γυμναστήριο πρώτη επιλογή των κατοίκων. Κι αυτό θα γίνει με το να είναι οι χώροι των ήδη υπαρχόντων γυμναστηρίων φιλόξενοι και οργανωμένοι, ώστε η ζήτηση να φέρει κι άλλους κατοίκους ως εκεί και να δημιουργηθούν επιπλέον χώροι. Θα θέλαμε επίσης να δούμε τα κέντρα πολιτισμού, που διαθέτουν ένα καλό ανθρώπινο «κεφάλαιο» διδασκόντων για δωρεάν ή πολύ οικονομικά μαθήματα/σεμινάρια κλπ, να μπουν πιο δυναμικά στη ζωή της πόλης – πάμε στοίχημα ότι οι περισσότεροι δημότες δεν ξέρουν καν την ύπαρξή τους. Μάθετε περισσότερα για τα κέντρα και τις υπηρεσίες των δήμων εδώ και τα γυμναστήρια εδώ

*Δεν θα εγκατέλειπε τα πάρκα στην τύχη τους
Ιδιαίτερα όταν ξοδεύθηκαν πολλές δεκάδες εκατομμύρια για αναπλάσεις τις περασμένες δεκαετίες. Αντί να τα δούμε να γίνονται κομμάτι της δημόσιας ζωής, γίνονται κομμάτι της αθηναϊκής γκετοποίησης.

*Θα αποκαθιστούσε την ακρωτηριασμένη λειτουργία δρομολογίων των δημόσιων μέσων μεταφοράς
Να υποθέσουμε πως η κατάργηση δεκάδων λεωφορειογραμμών και η μείωση των δρομολογίων τους στο μισό , δεν θεωρείται τριτοκοσμική;

*Θα «ξήλωνε» όλα όσα ξεφυτρώνουν ή παρκάρονται πάνω στις ειδικές λωρίδες για άτομα μειωμένης όρασης ή στις ράμπες για διέλευση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα
Αν δεν δώσουν οι αρχές το παράδειγμα, γιατί να τηρήσουν αυτούς τους απλούς κανόνες οι ανενημέρωτοι και βιαστικοί Αθηναίοι;

*Θα τοποθετούσε υπαίθριες δανειστικές/ανταλλακτικές βιβλιοθήκες σε κάθε γειτονιά
Βιβλία για όλους!

*Θα εφάρμοζε πιο οργανωμένο πρόγραμμα υιοθεσίας αδέσποτων
Αν, όπως λένε, ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα, τότε θέλουμε πολύ περισσότερο πολιτισμό στην Αθήνα.

*Δεν θα άφηνε την επέλαση των περιοχών που γίνονται πιάτσες διασκέδασης να καταστρέψουν το «χρώμα» της γειτονιάς
Ούτε θα επέτρεπε τον μαρασμό αυτών των περιοχών όταν, αργά ή γρήγορα, παρέλθει η «ημερομηνία λήξης» της πιάτσας, τα πλήθη αποχωρήσουν και, για έναν «παράξενο» λόγο, οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής έχουν επίσης εξαφανιστεί, όπως έγινε στην περίπτωση του Ψυρρή.

*Θα μείωνε τα δημοτικά τέλη από τον λογαριασμό της ΔΕΗ
Ή έστω θα σεβόταν τα χρήματά που δίνουμε κάθε δίμηνο, τα οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα, χρησιμοποιώντας τα σοφά και έχοντας πάντα υπόψη του πως δεν είναι δικά του, αλλά δικά μας.

*Δεν θα τον ένοιαζε το πολιτικό κόστος
Δεν θα έπαιρνε τις αποφάσεις του για την πόλη σκεπτόμενος πιθανή επανεκλογή του, ούτε θα δίσταζε να προνοήσει για αυτονόητα δικαιώματα μειονοτήτων, υπό τον φόβο των γνωστών αγνώστων της δημόσιας ζωής.

*Θα έλυνε το πρόβλημα της μεταμόρφωσης των δρόμων σε ποτάμια με την παραμικρή βροχή
Ζητάμε πολλά, αλλά… τώρα που γυρίζει, είπαμε κι εμείς να ευχηθούμε κάτι «αδύνατο».

*Θα πρόβαλλε μια σύγχρονη Αθήνα
Θα εντόπιζε τα μοναδικά χαρακτηριστικά της σημερινής Αθήνας και θα τα έκανε «σύμβολα» του τουρισμού της πόλης, χωρίς να μένει στην εύκολη λύση της Ακρόπολης.

*Θα φύτευε περισσότερα δέντρα σε κάθε γειτονιά
Περισσότερες κουτσουπιές και τζακαράντες που κάνουν τα πάρκα μωβ την άνοιξη, περισσότερες νεραντζιές και οπωροφόρα που μοσχομυρίζουν κάθε Απρίλιο, περισσότερες ελιές στο κέντρο, περισσότερο πράσινο ανά κάτοικο.

*Θα έθετε τέλος στην γκετοποίηση των περιοχών μιας άλλοτε όμορφης πλευράς της Αθήνας
Θα συμμαχούσε με τους κατοίκους της Κυψέλης, των Πατησίων, της Ομόνοιας, του Μεταξουργείου, για να βρει τρόπους να "αναγεννήσει" τις γειτονιές τους. Σημειωτέον, βέβαια, πως υπάρχει μεγάλη διαφορά από το «θα συμμαχήσει» μέχρι το «θα τους αφήσει να κάνουν την δική του δουλειά», όπως συνήθως γίνεται.

*Θα αγαπούσε την Αθήνα
Θέλουμε έναν δήμαρχο που να αγαπάει αυτή την πόλη, που να την περπατάει καθημερινά, να γνωρίζει τα μυστικά της από την καλή και την ανάποδη, να μην είναι κλεισμένος σε ένα γραφείο, νομίζοντας πως ξέρει τι χρειάζεται η Αθήνα. Για να ξέρει κανείς τις ανάγκες της, πρέπει να την ζει πραγματικά, να βολτάρει στου Φιλοπάππου, και όχι μόνο όταν είναι καθαρά Δευτέρα, να τριγυρνά στο Θησείο και το Σύνταγμα, και όχι μόνο στην αλλαγή της χρονιάς ή σε προεκλογικές συγκεντρώσιες, να μη φοβάται να διασχίσει την Τοσίτσα ή το Πεδίον του Άρεως, να πίνει τον καφέ του στην Κυψέλη, να πάρει θέση για την «μεταμόρφωση» του Μεταξουργείου. Να είναι ένας από εμάς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v