Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά το «Ποτάμι»

Πόσοι προτίθενται να ψηφίσουν το νέο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη; Ποιο κόμμα έρχεται πρώτο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις; Μάθετε τα πιο πρόσφατα ποσοστά.
Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά το «Ποτάμι»
Προβάδισμα μιας μονάδας στον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και σημαντικό ποσοστό της τάξης του 5,7% στο Ποτάμι δίνει η τελευταία δημοσκόπηση της Alco, δύο μήνες πριν την αυτοδιοικητική αναμέτρηση και τις ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, στην δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Newsit σε δείγμα 1.000 ατόμων πανελλαδικά, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου παραμένει πρώτο κόμμα με ποσοστό 20,9%, μία περίπου μονάδα μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία (20%). Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,9% και – η «έκπληξη» της δημοσκόπησης, που είναι και η πρώτη μετά την ανακοίνωση του σχηματισμού του νέου κόμματος Θεοδωράκη – το Ποτάμι με 5,7%. Μάλιστα, αυτή η πρώτη ματιά στο πολιτικό σκηνικό παρουσιάζει το Ποτάμι πάνω από το ΚΚΕ (5,2%), τους Ανεξάρτητους Έλληνες (4%), το ΠΑΣΟΚ (3,8%) και την ΔΗΜΑΡ (2,8%). Οι Οικολόγοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έλαβαν ποσοστά κάτω του 2%, ενώ «αποχή» από τις κάλπες δήλωσε το 7,2% των ερωτηθέντων και «αναποφάσιστοι» το 13,6%.

Με αναγωγή σε έγκυρες ψήφους, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 23,3%
Ν.Δ. 22,3%
Χρυσή Αυγή 7,7%
«Ποτάμι» 6,4%
ΚΚΕ 5,8%
Ανξάρτητοι Έλληνες 4,5%
ΠΑΣΟΚ: 4,2%
ΔΗΜΑΡ 3,1%

Όπως προκύπτει, το «Ποτάμι» άντλησε σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων από τις «δεξαμενές» της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, και σε μικρότερο βαθμό από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως στη νέα αυτή η δημοσκόπηση, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα κλείνει ελαφρώς, αφού η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στην προηγούμενη καταμέτρηση της Alco ήταν στο 1,4%. Ως επιπλέον συμπεράσματα, αναφέρουμε πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων (61%) δηλώνει πως θα ψηφίσει με γνώμονα τα εσωτερικά, ακόμη και στις Ευρωεκλογές και πως πρώτος σε αξιοπιστία πολιτικός αρχηγός έρχεται ο… Κανένας με 38%. Για τον Αντώνη Σαμαρά, οι θετικές γνώμες φτάνουν το 29% και οι αρνητικές το 63%, για τον Αλέξη Τσίπρα, οι θετικές το 28% και οι αρνητικές το 60%, ο Νίκος Μιχαλολιάκος συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης (84%) και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ακολουθεί με 81%.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v