Δημόκριτος: Η Silicon Valley α λα Ελληνικά

Πενήντα χρόνια (επιστημονικές) επιτυχίες
Το 2011 ολοκληρώθηκαν πενήντα χρόνια από τότε που, το μακρινό 1961, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ίδρυσε το Κέντρο, το οποίο αυτονομήθηκε το 1985. Το 1963 ο «Δημόκριτος» πρόσφερε τις πρώτες μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα, ενώ το 1964 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Εδώ άνοιξε το 1966 ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής, ενώ το 1984 έγινε πραγματικότητα το πρώτο δίκτυο Internet στην Ελλάδα.
Σήμερα, η τεράστια αυτή έκταση στους πρόποδες του Υμηττού, αποτελεί την έδρα για πέντε ινστιτούτα. Το Νανοτεχνολογίας, το μεγαλύτερο της Νότιας Ευρώπης με περισσότερα από 300 άτομα προσωπικό, το Ινστιτούτο Ενέργειας και Ασφάλειας, το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών, το Ινστιτούτο Πληροφορικής και εκείνο της Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής. Στο πλαίσιο του τελευταίου μάλιστα, λειτουργούσε για αρκετά χρόνια για ερευνητικούς σκοπούς ο, ανενεργός σήμερα, πυρηνικός αντιδραστήρας του κέντρου ισχύος 5MW.
Στο κέντρο απασχολούνται 763 άτομα, εκ των οποίων οι 515 ερευνητικό προσωπικό, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση πανελλαδικώς όσον αφορά τις επιστημονικές δημοσιεύσεις κατέχοντας την… μερίδα του λέοντος σε σχέση με τα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα (35%). Παράλληλα, οι Έλληνες ερευνητές του, λαμβάνουν την τριπλάσια χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα των Βρυξελλών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και τα αποτελέσματα που βγάζουν δεν είναι διόλου αμελητέα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του κέντρου, βραβεύτηκε με το διεθνούς κύρους βραβείο "Marie Curie Award" για έρευνα της στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου με τη χρήση πεπτιδικών φαρμάκων (περισσότερα εδώ).Οι Έλληνες της διασποράς
Μεγάλο κεφάλαιο κατά τον κ. Κανελλόπουλο αποτελούν και οι επιστήμονες της διασποράς, οι οποίοι ξεπερνούν σε αριθμό τους 10.000. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σκοπεύει να καθιερώσει ετήσια συνέδρια, διαλέξεις, αλλά και «αντίστροφες μετακινήσεις» σε εργαστήρια διακεκριμένων Ελλήνων καθηγητών του εξωτερικού, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αποκτήσουν μεγαλύτερους δεσμούς με την χώρα.