SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Το… καυτό ρεκόρ του 2013

Η χρονιά που μόλις πέρασε διεκδικεί μια… ανησυχητική πρωτιά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών των ΗΠΑ.

Το… καυτό ρεκόρ του 2013

Το 2013 ήταν ένα από τα δέκα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ. Αν και δεν κατάφερε να καταρρίψει τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών του 2010 σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρονιά που πέρασε συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ζεστές που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα τον τελευταίο έναν αιώνα και κάτι.

Με μέση παγκόσμια θερμοκρασία τους 14,52 βαθμούς Κελσίου, το 2013 ισοψηφεί με το 2003 στην τέταρτη θέση των δέκα θερμότερων ετών από το 1880 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ. Η NASA από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το περασμένο έτος ήταν το έβδομο θερμότερο στα χρονικά. Οι υπηρεσίες υπολογίζουν με διαφορετική μεθοδολογία τις θερμοκρασίες στην Αρκτική και σε άλλες απομονωμένες τοποθεσίες –τα αποτελέσματά τους έχουν απόκλιση λίγων εκατοστών του βαθμού.

Οι μεταβολές από έτος σε έτος πάντως «είναι ουσιαστικά οι ίδιες και με τους δύο τρόπους υπολογισμού», όπως δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Δεδομένων για το Κλίμα της NOAA, Τόμας Καρλ. Και στις δύο περιπτώσεις διαφαίνεται μια σημαντική τάση ανόδου των θερμοκρασιών στις αρχές του 21ου αιώνα, η οποία όμως φάνηκε να επιβραδύνεται την τελευταία δεκαετία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2