Το… καυτό ρεκόρ του 2013

Η χρονιά που μόλις πέρασε διεκδικεί μια… ανησυχητική πρωτιά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών των ΗΠΑ.
Το… καυτό ρεκόρ του 2013
Το 2013 ήταν ένα από τα δέκα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ. Αν και δεν κατάφερε να καταρρίψει τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών του 2010 σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρονιά που πέρασε συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ζεστές που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα τον τελευταίο έναν αιώνα και κάτι.

Με μέση παγκόσμια θερμοκρασία τους 14,52 βαθμούς Κελσίου, το 2013 ισοψηφεί με το 2003 στην τέταρτη θέση των δέκα θερμότερων ετών από το 1880 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ. Η NASA από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το περασμένο έτος ήταν το έβδομο θερμότερο στα χρονικά. Οι υπηρεσίες υπολογίζουν με διαφορετική μεθοδολογία τις θερμοκρασίες στην Αρκτική και σε άλλες απομονωμένες τοποθεσίες –τα αποτελέσματά τους έχουν απόκλιση λίγων εκατοστών του βαθμού.

Οι μεταβολές από έτος σε έτος πάντως «είναι ουσιαστικά οι ίδιες και με τους δύο τρόπους υπολογισμού», όπως δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Δεδομένων για το Κλίμα της NOAA, Τόμας Καρλ. Και στις δύο περιπτώσεις διαφαίνεται μια σημαντική τάση ανόδου των θερμοκρασιών στις αρχές του 21ου αιώνα, η οποία όμως φάνηκε να επιβραδύνεται την τελευταία δεκαετία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v