Ρωμαϊκή έπαυλη με θέα... την Ακρόπολη

Έναν ολοκαίνουριο αρχαιολογικό χώρο αποκτά η Αθήνα, στη γειτονιά του Μακρυγιάννη. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ρωμαϊκά ευρήματα σε ιδιωτικό οικόπεδο.
Ρωμαϊκή έπαυλη με θέα... την Ακρόπολη
Το χώμα της Ελλάδας δεν κρύβει μόνον ορυκτό πλούτο, νερό και ευεργετικές ιδιότητες για τη φύση. Κρύβει τον πραγματικό θησαυρό από άλλες εποχές και διαφορετικούς λαούς. Οι αρχαιότητες που ανακαλύπτονται κατά καιρούς, αποτελούν σημαντικές ανακαλύψεις για την ιστορία και ταυτόχρονα σημαντικές πληροφορίες για πρόσωπα, κτίρια, αντικείμενα, που διαβάζεις μόνο σε βιβλία και η ύπαρξή τους φαντάζει όνειρο.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που έσκαψε κάποιος για να φυτέψει ή να οργώσει και βρήκε ένα σκεύος ή μια πέτρα που τελικά αποτελούσε τον τοίχο μιας ολόκληρης πολιτείας. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κατά καιρούς ανασκαφές από αρχαιολόγους σε διάφορα τμήματα της χώρας, όπως συνέβη με το ιδιωτικό οικόπεδο επί της οδού Φαλήρου 5, στην περιοχή Μακρυγιάννη της Αθήνας.

Σε τμήμα του οικοπέδου, ανακαλύφθηκαν κατάλοιπα από τη γεωμετρική ως την υστερορωμαϊκή εποχή, με διατηρητέα αυτά της τελευταίας περιόδου που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Αφορούν τμήμα κτιρίου με αίθριο και βοτσαλωτό δάπεδο καθώς και ένα ανάλημμα (κάθετο στήριγμα).

Στο παρελθόν είχαν ανακαλυφθεί στο διπλανό οικόπεδο της ίδιας οδού (Φαλήρου 7), κατάλοιπα ρωμαϊκής έπαυλης του 2ου αι. μ.Χ., η οποία είχε οικοδομηθεί πάνω σε οικοδομικά λείψανα του 2ου αι. π.Χ. Τμήμα της έπαυλης, που καταστράφηκε στο β΄ μισό του 3ου αι. μ. Χ. από τους Ερούλους, καθώς και το παρακείμενο οικιακό ιερό της Κυβέλης. Οι τοιχογραφίες της ρωμαϊκής έπαυλης θα αποκολληθούν και θα διατηρηθούν στις αποθήκες της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Οι αρχαιότητες του οικοπέδου επί της οδού Φαλήρου 5 καταλαμβάνουν έκταση 40 τ.μ. Θα αναδειχτούν κατά το πρότυπο των όμορων μνημείων, ενώ θα εκτίθενται σύμφωνα με την απόφαση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η είσοδος του ιδιωτικού οικοπέδου προς τα εκθέματα θα είναι ξεχωριστή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v