Η Γη θα ζήσει για άλλα 850 εκατομμύρια χρόνια!

Ο πλανήτης μας έχει μπροστά του… άλλο ένα δισεκατομμύριο χρόνια, σύμφωνα με νέες έρευνες που λένε ότι η Γη θα αντέξει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι υπολογίζαμε.
Η Γη θα ζήσει για άλλα 850 εκατομμύρια χρόνια!
Περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα θα επιβιώσει ο πλανήτης μας, σύμφωνα με τα δεδομένα νέων ερευνών, οι οποίες προσδιορίζουν την ζωή που απομένει στη Γη σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια, ήτοι 850 εκατομμύρια χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι υπολόγιζαν οι παλαιότερες έρευνες.

Το γαλλικό Εργαστήριο Μετεωρολογικής Δυναμικής, σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο, σχεδίασαν ένα νέο υπολογιστικό μοντέλο της διάρκειας ζωής της Γης, που καλύπτει τα κενά των προηγούμενων. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, το σημείο μετά το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή είναι η επίγεια θερμοκρασία των 70ο C, όταν η ακτινοβολία που θα λαμβάνει η Γη από τον Ήλιο θα είναι 375 W/m2 (σήμερα λαμβάνουμε 341 W/m2). Σύμφωνα με τις καλύτερες εκτιμήσεις αυτό θα συμβεί σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Τα νέα δεδομένα χρησιμεύουν και στον επαναπροσδιορισμό της κατοικήσιμης ζώνης του Ήλιου (της περιοχής δηλαδή γύρω από τον Ήλιο όπου το νερό μπορεί να βρίσκεται σε υγρή μορφή), της οποίας το εσώτερο όριο οι ερευνητές τοποθετούν στο 95% της μέσης απόστασης Γης-Ήλιου.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα λοιπόν, μία τροχιά του πλανήτη μας έστω και κατά 5% μικρότερη θα είχε αποβεί μοιραία για τη δυνατότητα συντήρησης ζωής.
Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές, είναι η εφαρμογή του νέου μοντέλου για κλιματικές προβλέψεις σε πλανήτες εκτός Ηλιακού Συστήματος.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v