Ποιοι είναι οι διασημότεροι φαν του κόσμου του Τόλκιν

Ηγέτες κρατών, πασίγνωστοι ποδοσφαιριστές, μπάντες-θρύλοι και… ο Σάρουμαν διεκδικούν τον τίτλο του μεγαλύτερου –και διασημότερου- φαν του Τόλκιν.
Ποιοι είναι οι διασημότεροι φαν του κόσμου του Τόλκιν
Τι δουλειά έχει ένα Χόμπιτ στον Λευκό Οίκο; Ποιος ηθοποιός του Hollywood υποστηρίζει πως είναι ο μεγαλύτερος φαν του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών; Γιατί ο Nicolas Cage απέρριψε τον ρόλο του Άραγκορν και πώς θα ήταν ο Τζον Λένον ως Gollum;

Οι διασημότεροι φαν του κόσμου που έχτισε ο J.R.R. Tolkien, ο οποίος επιστρέφει για άλλη μία χρονιά στις οθόνες μας μέσα από την δεύτερη περιπέτεια της τριλογίας του “Hobbit”, έχουν διάφορα «μυστικά» σε σχέση με την αγάπη τους για το «σύμπαν» της Μέσης Γης να εκμυστηρευτούν, και τα συγκεντρώνουμε όλα

*Μπάρακ Ομπάμα: Από το Shire στον Λευκό Οίκο
Η αγάπη για το σύμπαν του Τόλκιν δεν κάνει διακρίσεις: Έχει φτάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο. Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε σε συνέντευξή του σε δύο… παιδάκια πως γύρω στην ηλικία των 10 ετών ξεκίνησε το δικό του «ταξίδι» στη Μέση Γη. «Είχα γίνει αρκετά μεγάλος για άλλα αναγνώσματα, και ξεκίνησα τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και το Χόμπιτ. Δεν ήταν απλώς περιπετειώδεις ιστορίες, αλλά ιστορίες που με δίδαξαν σχετικά με κοινωνικά προβλήματα. Μου έμαθαν για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και το πώς μερικοί άνθρωποι είναι καλοί και μερικοί κακοί», είπε στους… μελλοντικούς φαν του Τόλκιν.

*Bασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας: Βασιλικά… σκίτσα για τον Τόλκιν
Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ της Δανίας, εκτός από τον θρόνο, έχει και το μικρόβιο του καλλιτέχνη: Έχει δημιουργήσει έργα και σχέδια εμπνευσμένα από το υλικό των βιβλίων του Τόλκιν. Μάλιστα, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, εικονογράφησε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και έστειλε τα σχέδια στον ίδιο τον Τόλκιν, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από την ομοιότητα του στιλ των δικών του εικόνων και αυτών της Μαργαρίτας. Το 1977, τα ίδια σχέδια εκδόθηκαν στη Δανία, στην εγχώρια έκδοση του βιβλίου του Τόλκιν, ξανασχεδιασμένα από τον βρετανό καλλιτέχνη Eric Fraser. Τα έργα που εμπνεύστηκε η Μαργαρίτα μελετώνται στο ντοκιμαντέρ «J.R.R.T.: A Film Portrait of J.R.R. Tolkien».


*James Franco: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φαν του Τόλκιν;

Ο δημοφιλής αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης (127 ώρες, Milk, Spiderman, παρουσίαση των Όσκαρ), σε εμφάνισή του στην τηλεοπτική εκπομπή του γνωστού showman Stephen Colbert, «μάλωσε» με εκείνον για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος φαν του Τόλκιν και του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», που επηρέασε και τους δύο από τα παιδικά τους χρόνια.

*Christopher Lee: Ο Σάρουμαν… τραγουδάει Τόλκιν
Ο κινηματογραφικός Σάρουμαν, ο άνθρωπος που έχει βάλει υποψηφιότητα για τους πιο απολαυστικούς «κακούς» στην καρδιά μας, είναι επίσης μεγάλος φαν του κόσμου που «έχτισε» εκ του μηδενός ο Τόλκιν. «Αυτό που ο καθηγητής Τόλκιν έχει κατορθώσει είναι μοναδικό στην λογοτεχνία της εποχής μας. Κατά την γνώμη μου, έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της λογοτεχνικής ευρηματικότητας όλων των εποχών. Τίποτα σαν κι αυτό δεν έχει ξαναϋπάρξει, ούτε πρόκειται», έχει δηλώσει. Μάλιστα, ο Lee έχει συναντήσει τον Τόλκιν μια φορά – είναι ο μόνος από τους συμμετέχοντες στην κινηματογραφική μεταφορά του Peter Jackson που είχε αυτή την τιμή – ενώ εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερώσει την συνήθεια της ανάγνωσης των βιβλίων του μία φορά κάθε έτος. Τέλος, αν αυτά δεν ήταν αρκετά για να χριστεί «μέγας φαν» του Τόλκιν, ο Lee έχει συμμετάσχει ενεργά, σαν αφηγητής και τραγουδιστής, στο άλμπουμ και τα θεματικά κονσέρτα «The Tolkien Ensemble».

*Nicolas Cage: Ο άνθρωπος που θα γινόταν… Βασιλιάς
Γνωρίζατε ότι ο ρόλος του Άραγκορν στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» είχε προταθεί στον Nicolas Cage, ο οποίος – ευτυχώς, κατά την ταπεινή μας γνώμη – απέρριψε την πρόταση; Σύμφωνα με δηλώσεις του στο MTV, αρνήθηκε γιατί τα γυρίσματα θα έπαιρναν χρόνια, και θα πραγματοποιούνταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την οικογένειά του, κάτι που τον ξεπερνούσε. Έτσι, παρέδωσε τα ηνία στον Viggo Mortensen, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν λάτρεψε την τριλογία. «Βρήκα την ερμηνεία του Viggo φοβερή», δήλωσε, αναφέροντας το αγαπημένο του σημείο από τις ταινίες: «Είμαι τεράστιος φαν του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Θεωρώ ότι το σημείο που το Gollum μπαίνει στο ποτάμι της φωτιάς και γίνεται ήρωας άθελά του είναι το πιο βαθύ. Όταν συμβαίνει αυτό, το κακό και το καλό συνδυάζονται για να σώσουν τον κόσμο – αυτό ήταν το πιο ενδιαφέρον από φιλοσοφικής άποψης στιγμιότυπο της τριλογίας», έχει πει.

*James Cameron: Ο «Άρχοντας» των Avatar
Ο συνάδελφος του Peter Jackson και έτερος υπαίτιος για τα μεγαλύτερα υπερθεάματα της τελευταίας δεκαπενταετίας, James Cameron, είναι άλλος ένας από αυτούς που ανήκουν στο club των φίλων της «Μέσης Γης». Στο περιοδικό Empire, μάλιστα, περιγράφει ο ίδιος την αγαπημένη του σκηνή: «Η σκηνή που με συνεπήρε και πιθανότατα με επηρέασε στην παραγωγή του Avatar ήταν αυτή στην οποία το Gollum λογομαχεί με τον εαυτό του σχετικά με το τι πρέπει να κάνει. Η σχιζοφρενική του κατάσταση ήταν αποτυπωμένη τόσο όμορφα, όχι μόνο ως ιδέα αλλά και ως εκτέλεση, δεδομένου ότι υπήρξε ορόσημο για τις ερμηνείες με κατασκευασμένα εφέ… Όταν ακουγόταν πως ο Andy Serkis (σ.σ.: ο ηθοποιός που υποδύθηκε το Gollum) θα ήταν υποψήφιος για Όσκαρ, το θεώρησε πολύ δίκαιο, ήταν μια εξαιρετική ερμηνεία», έγραψε.

*Ο Τόλκιν στα γήπεδα
Μέγιστοι φαν του έργου του Τόλκιν δηλώνουν και αρκετοί αστέρες της στρογγυλής θεάς, όπως για παράδειγμα ο Ruud van Nistlerooy και ο Fernando Torres. Ο πρώτος έγινε στενός φίλος με τον Dominic Monaghan, (ο ηθοποίος που υποδύθηκε τον Μέρι, ένα από τα χόμπιτ της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών), ο οποίος αποκάλυψε πως ο van Nistlerooy όχι μόνο λατρεύει τα βιβλία του Τόλκιν, αλλά πως έχει τυπώσει μέχρι και φανέλα της Manchester United με την λέξη «Hobbit» τυπωμένη στην πλάτη της. Ο Fernando Torres της Τσέλσι, από την άλλη, έχει κάνει μέχρι και τατουάζ στο αριστερό του χέρι, «χτυπημένο» στην γραφή tengwar, που εφηύρε ο Τόλκιν για… λογαριασμό των Ξωτικών. Ο αργεντινός ποδοσφαιριστής Sergio Agüero έχει επίσης «χτυπήσει» το παρατσούκλι του γραμμένο στην γλώσσα των Ξωτικών στο δεξί του χέρι. Θυμηθείτε τις γλώσσες που εφηύρε ο Τόλκιν για να… συνεννοούνται οι κάτοικοι της Μέσης Γης στο παλαιότερο αφιέρωμα του In2life

*Τα Σκαθάρια… και τα Ορκ
Όλοι οι Beatles ήταν εξοικειωμένοι με το έργο του Τόλκιν, και το αγάπησαν τόσο, που κάποια στιγμή στην δεκαετία του ’60 θέλησαν να πραγματοποιήσουν μια διασκευή του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο McCartney μάλιστα είχε δηλώσει πως ο Lennon ήταν εκείνος που είχε την ιδέα να αγοράσουν τα δικαιώματα του «Άρχοντα» για μεταφορά στον κινηματογράφο. Στην δική τους εκδοχή, ο Lennon θα ενσάρκωνε το… Gollum, ο McCartney τον Φρόντο, ο Harrison τον Γκάνταλφ και ο Ringo Starr τον Σαμ. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο ίδιος ο J.R.R. Tolkien αρνήθηκε να παραχωρήσει τα δικαιώματα στα τέσσερα Σκαθάρια.

*Ο Άραγκορν στις… νότες των Led Zeppelin
Το συγκρότημα των Led Zeppelin ποτέ δεν έκρυψε τις τολκινικές αναφορές και επιρροές των τραγουδιών του. Σε μερικά από τα πρώτα τους τραγούδια, συναντάμε τίτλους ή και στίχους βγαλμένους από τα βάθη της Μέσης Γης, όπως «The Battle of Evermore», «Misty Mountain Hop», «No Quarter», «Ramble on» και «Over the Hills and Far Away». Ο Robert Plant μάλιστα δεν σταμάτησε εκεί: Ονόμασε τον σκύλο του “Strider”, δηλαδή με το παρατσούκλι που μας πρωτοσυστήθηκε στο πρώτο μέρος του «Άρχοντα» ο Άραγκορν.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v