25 πράγματα να κάνετε πριν τελειώσει το 2013

Πριν η χρονιά φτάσει στο τέλος της, παίρνουμε μικρές αποφάσεις που θα κάνουν πιο όμορφο τον Δεκέμβριό μας, και αποχαιρετάμε το ’13 με τον καλύτερο τρόπο.
25 πράγματα να κάνετε πριν τελειώσει το 2013
Λιγότερες από τριάντα ημέρες μας χωρίζουν από την γραμμή τερματισμού του 2013. Κι αν για κάποιους αυτή η χρονιά ήταν άσχημη, προλαβαίνετε να αλλάξετε την γεύση της. Όχι με μαγικές συνταγές και βαρύγδουπες αλλαγές, αλλά με μικρές πράξεις, καθημερινές εκπλήξεις και απλές, όμορφες ιδέες, όπως οι παρακάτω, που μπορούν να «φορτώσουν» τον Δεκέμβριο (και μαζί, μια ολόκληρη χρονιά) με όμορφες αναμνήσεις.

Μέχρι να μπει το ’14, λοιπόν, προλαβαίνετε:

*Να στολίσετε το σπίτι σας
Ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη, τα στολίδια, η αλλαγή στην διακόσμηση, τα λαμπιόνια και το χριστουγεννιάτικο σάουντρακ θα σας την ανοίξουν.

*Να σχεδιάσετε ένα ταξίδι
Είτε είναι για τις γιορτές, είτε ακόμα καλύτερα για το 2014, θα σας φτιάξει την διάθεση και θα έχετε κάτι όμορφο να περιμένετε ως τότε. Έξτρα πόντους για τα σχέδια για ταξίδια που σχεδιάζονται από τώρα για το… επόμενο καλοκαίρι. Απέχει μόνο… 180 και σήμερα!

*Να δείτε/διαβάσετε όσα δεν προλάβατε όλη την χρονιά
Οι καλύτερες ταινίες, τα πιο πολυσυζητημένα και βραβευμένα βιβλία και οι παραστάσεις της χρονιάς σας περιμένουν για να γεμίσετε τον Δεκέμβριο με τέχνη και να έχετε κι εσείς γνώμη στο τέλος του έτους όταν διαβάζετε τις λίστες με τα best of του ’13.

*Να δείτε τους δικούς σας
Να επισκεφθείτε τους γονείς σας, το πατρικό σας, την γιαγιά σας που μένει μόνη και να περάσετε λίγες μέρες ή έστω λίγες ώρες μαζί τους. Αν δεν το κάνετε καθόλου όλη την υπόλοιπη χρονιά, ο Δεκέμβριος είναι ο πλέον κατάλληλος μήνας.

*Να διοργανώσετε το καλύτερο πάρτι της χρονιάς
Δεν χρειάζεται καν αφορμή, όπως κάποια γιορτή, τα γενέθλιά σας ή τα Χριστούγεννα. Απλώς φωνάξτε όλους σας τους φίλους (κι αυτοί τους δικούς τους, και εκείνοι τους δικούς τους) με προϋπόθεση να φέρουν όλοι το κατιτίς τους σε οινόπνευμα και καλή διάθεση και γιορτάστε την επέτειο του ενός έτους από το… τέλος του κόσμου.

*Να ανεβείτε στην Ακρόπολη
Αν όχι για να (ξανα)δείτε τον Παρθενώνα, τουλάχιστον για να απολαύσετε το θέαμα της γιορτινής Αθήνας. Ιδιαίτερα τα βράδια από την κορυφή του λόφου του Αρείου Πάγου, η θέα κόβει την ανάσα.

*Να δοκιμάσετε μια παγοδρομία
Τα παγοδρόμια, να είναι καλά οι γιορτές, θα ξεφυτρώσουν σαν τα μανιτάρια σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, φορέστε τα παγοπέδιλα και αισθανθείτε την ελευθερία που προσφέρει ένα… τόλουπ πάνω στον πάγο. Με προσοχή όμως, μην κάνετε και Χριστούγεννα… στον γύψο.

*Να δείτε την ανατολή από ψηλά
Για την ακρίβεια, σας προτρέπουμε αυτό να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε το 2014. Μετά την αλλαγή της χρονιάς και το πρωτοχρονιάτικο πάρτι, αφήστε όλη την υπόλοιπη πόλη να κοιμηθεί και βρείτε ένα από τα ιδανικά μέρη για να δείτε την πρώτη ανατολή της χρονιάς. 

*Να πείτε σε αυτούς που αγαπάτε ότι… τους αγαπάτε
Αξίζει τον κόπο κάθε φορά, και δεν σας κοστίζει τίποτα.

*Να κάνετε το μεγαλύτερο ξενύχτι της χρονιάς και μετά τον μεγαλύτερο ύπνο της χρονιάς
Ζήστε ένα σαββατοκύριακο των άκρων. Ένα Σάββατο που θα πάτε από μπαρ σε μπαρ, από πάρτι σε πάρτι, από συναυλία σε DJ set και πάει λέγοντας και μια Κυριακή… αποτοξίνωσης, που θα περάσετε ολόκληρη στο κρεβάτι – κατά προτίμηση με καλή παρέα.

*Να περάσετε μια μέρα χωρίς τεχνολογία
Χωρίς τηλεόραση, χωρίς να μπείτε στο Facebook, χωρίς να ανοίξετε το κινητό σας, χωρίς να τσεκάρετε τα email σας και κυρίως χωρίς να αγχωθείτε για όλα τα παραπάνω.

*Να μπείτε στο πνεύμα των Χριστουγέννων
Βγείτε για βόλτα στα θεματικά πάρκα της πόλης, δείτε τις διακοσμημένες βιτρίνες, βγάλτε φωτογραφίες στις πλατείες με τα μεγάλα δέντρα και τις υπαίθριες αγορές, μπείτε σε στολισμένα café και δοκιμάστε χριστουγεννιάτικα γλυκά. Ακόμα κι αν όλα αυτά τα θεωρείτε καταναλωτική υποκρισία ή «υποχρεωτική» τυπολατρία. Μετά από λίγη ώρα, πάμε στοίχημα πως θα νιώσετε την ευεργετική επίδραση του «Άη Βασίλη».

*Να κάνετε ένα δώρο, έστω συμβολικό, στα αγαπημένα σας πρόσωπα
Συμβολικό, αλλά όχι τυπικό. Κάτι που θα τους ευχαριστήσει, που θα τους κάνει να χαμογελάσουν και να καταλάβουν ότι τους ξέρετε καλά και ότι τους σκεφτήκατε. Προφανώς, αυτή η κατηγορία δώρων είναι συνήθως και αυτή που στοιχίζει… μηδέν ευρώ – απλώς προϋποθέτουν όντως να ξέρετε καλά τον παραλήπτη.

*Να φωνάξετε τους φίλους σας και να τους μαγειρέψετε ένα υπέροχο δείπνο
Ξεσηκώστε συνταγές από την στήλη της μαγειρικής του in2life και οργανώστε ένα λουκούλλειο γεύμα που η παρέα σας θα θυμάται για πολύ καιρό.

*Να βολτάρετε στην πόλη την ώρα που όλοι οι άλλοι κοιμούνται
Σε μια άδεια λεωφόρο, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου χωρίς τα πλήθη, στο Σύνταγμα την ώρα που εκεί θα είστε μόνο εσείς και ένας… τσολιάς, στα φωτισμένα Αναφιώτικα ή στην χειμωνιάτικη θάλασσα για λίγη ησυχία και λίγο φεγγαρόφωτο, μόνοι σας αν θέλετε να σκεφτείτε ή με το άλλο σας μισό αν θέλετε να… ρομαντζάρετε.

*Να κάνετε κάτι που δεν έχετε ξανακάνει ποτέ…
Αν είναι δυνατόν, ένα διαφορετικό πράγμα κάθε ημέρα του Δεκεμβρίου – από το να φορέσετε κάτι extravagant ή να δοκιμάσετε την κουζίνα μιας μακρινής χώρας μέχρι να πάτε απρόσκλητοι σε ένα πάρτι ή να πραγματοποιήσετε κάποια φαντασίωσή σας.

*…και να πάτε κάπου που δεν έχετε ξαναπάει ποτέ
Είτε αυτό το μέρος απέχει ένα τέταρτο από το σπίτι σας, είτε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Υπάρχουν γύρω μας τόσο γειτονιές όσο και ορεινά χωριά ή ελληνικά δάση που μας περιμένουν ανεξερεύνητα.

*Να βοηθήσετε αυτούς που το έχουν ανάγκη
Γίνετε εθελοντές σε μια οργάνωση αλληλεγγύης, προσφέρετε ένα πακέτο ρύζι σε συλλόγους που συγκεντρώνουν τρόφιμα για τους απόρους ή κρατήστε παρέα στην ηλικιωμένη γειτόνισσα του διπλανού διαμερίσματος που περνά γιορτές μόνη της.

*Να ξεκινήσετε να μαθαίνετε κάτι καινούριο
Ξεκινήστε μια ξένη γλώσσα, μάθετε έναν μοντέρνο χορό, δοκιμάστε μαθήματα νοηματικής γλώσσας, αρχίστε το ποδήλατο, γραφτείτε στο γυμναστήριο, αποκτήστε μια καλή συνήθεια που θα την συνεχίσετε με αμείωτο ενδιαφέρον μέσα στην επόμενη χρονιά.

*Να ζεσταθείτε χωρίς… θέρμανση
Αυτόν τον χειμώνα, μην γκρινιάξετε για το καλοριφέρ που μένει κρύο ή για το πετρέλαιο που γίνεται όλο και μεγαλύτερη πολυτέλεια. Βρείτε τρόπους να κάνετε τον Δεκέμβριο… καυτό, είτε αυτό περιλαμβάνει κουβέρτες και ζεστές σοκολάτες, είτε αφράτα χαλιά και φρεσκοφουρνιστό φαγάκι είτε… μαραθώνιους σεξ στο κρεβάτι.

*Να αλλάξετε κούρεμα
Αποχαιρετίστε την χρονιά με νέο look που θα ανανεώσει και την εικόνα και την διάθεσή σας.

*Να διαβάσετε όλες τις λίστες με τα «καλύτερα» της χρονιάς που πέρασε
Έφτασε η περίοδος που θα μας κατακλύσουν οι απολογισμοί με τα σημαντικότερα γεγονότα, τις top ταινίες, τα πιο «πολυχτυπημένα» τραγούδια και videos, τις καλύτερες και χειρότερες στιγμές, τις ωραιότερες φωτογραφίες και γενικώς τα best of της χρονιάς. Αν αγαπάτε τα charts και τις λίστες όσο κι εμείς, ξέρετε ήδη ότι η ανάγνωσή τους είναι μία από τις μικρές απολαύσεις κάθε έτους και αφορμή για μια μίνι ανασκόπηση και των δικών σας εμπειριών.

*…και να εστιάσετε στα καλά, μαθαίνοντας από τα άσχημα
Από αυτές τις λίστες, χαμογελάστε με τα θετικά και αφήστε πίσω σας τα άσχημα – ή ακόμα καλύτερα, βρείτε την θετική πλευρά των τελευταίων και πάρτε αποφάσεις για ένα πιο δημιουργικό ’14.

*Να περάσετε τις γιορτές με αυτούς που πραγματικά θέλετε
Περάστε τα Χριστούγεννα και αλλάξτε τον χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα – ακόμα κι αν αυτά απέχουν πολλά χιλιόμετρα, βρείτε τον τρόπο να είστε μαζί έστω αυτές τις ημέρες. Έστω κι αν αυτό σε τελική ανάλυση γίνει με την βοήθεια του Skype.

*Και να μην κάνετε πράγματα που δεν θέλετε
Για όσο μπορείτε. Το ξέρουμε πως είναι πολύ δύσκολο και πως οι συμβιβασμοί είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, αλλά πάρτε το απόφαση για μια ημέρα (ή όσο σας επιτρέψει η… άτιμη κοινωνία) πως θα κάνετε πράξη μόνο τα «θέλω» σας και όχι τα «πρέπει».


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v