Οι εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής

Ανθρωποκτονίες, στρατολόγηση ανήλικων παιδιών, εκβιασμοί και λαθρεμπόριο συγκαταλέγονται στη μακρά λίστα εγκλημάτων του εισαγγελικού πορίσματος.
Οι εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής
Δέκα ανθρωποκτονίες, πλήθος περιστατικών απόπειρας ανθρωποκτονιών, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τάγματα εφόδου που στρατολογούσαν παιδιά ηλικίας 14 έως 17 ετών, εκβιασμοί, εμπρησμοί και λαθρεμπόριο.

Αυτές είναι μερικές από τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής που καταγράφονται στο εννιασέλιδο εισαγγελικό πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

«Η Χρυσή Αυγή πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με τη μορφή κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμόρφωσης ναζιστών, με επικεφαλής τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο» αναφέρει το πόρισμα. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού της οργάνωσης […] η εξουσία του αρχηγού είναι απόλυτη, κατά το χιτλερικό δόγμα fuererprinzip, η προσταγή του οποίου προς ενέργεια είναι ιερή και αδιαπραγμάτευτη».

Εκτός από τις δολοφονίες, τις απόπειρες ανθρωποκτονιών, τους εμπρησμούς και τους εκβιασμούς ο αντεισαγγελέας κάνει και μια συγκλονιστική αποκάλυψη: Περιγράφει ανάγλυφα πώς τα μέλη στρατολογούσαν παιδιά, και πώς είχαν δημιουργήσει τάγματα εφόδου αμιγώς από ανηλίκους 14 - 17 χρόνων.

Από τις άλλες αιματηρές επιθέσεις στο πόρισμα αναφέρονται η δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού στα Πετράλωνα, η δολοφονία στο Βόλο, η απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Μεταμόρφωση, η απόπειρα δολοφονίας Αιγύπτιου στην Ιχθυόσκαλα Περάματος, αλλά και η απόπειρα κατά των μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα.

Μεταξύ των συλληφθέντων, όπως καταγράφεται στο πόρισμα, είναι και ένας ασφαλιστής, ο οποίος δημιουργώντας εταιρίες «ξέπλενε» το μαύρο χρήμα της οργάνωσης. Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες για δεκάδες εκβιασμούς αλλοδαπών μικροπωλητών και καταστηματαρχών, αλλά και για περιπτώσεις λαθρεμπορίας. Σχετικά με τον ρόλο της Αστυνομίας, ο αντεισαγγελέας αναφέρει ότι είτε συνέδραμαν είτε «στην καλύτερη των περιπτώσεων ανέχονταν» τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής και ότι πρέπει να ερευνηθεί κατά περίπτωση.

«Κατά τις απόψεις της Χρυσής Αυγής, όσοι δεν ανήκουν στη ‘λαϊκή κοινότητα της φυλής’ είναι υπάνθρωποι. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ξένοι μετανάστες, οι Ρομά, όπως και όσοι διαφωνούν με τις ιδέες τους, ακόμα δε και άτομα με νοητικά ή κινητικά προβλήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα.

«Από το έτος 1987 άρχισαν να εκδηλώνονται επιθέσεις, κατ’ αρχάς εναντίον αλλοδαπών, αλλά στη συνέχεια και μέχρι πρόσφατα και εναντίον ημεδαπών, τους οποίους στοχοποίησε η οργάνωση ως άτομα με διαφορετικές αντιλήψεις από τους ίδιους που έπρεπε να υποστούν τις συνέπειες της διαφορετικότητάς τους» συνεχίζει το πόρισμα.

Σε άλλο σημείο του πορίσματος αναφέρεται: «Προέκυψε ότι το μένος κατά των μεταναστών δεν είναι το ίδιο αδιάκριτο έναντι αυτής της κατηγορίας προσώπων, αφού σε πολλές περιπτώσεις αναθέτουν την πώληση στους τελευταίους διαφόρων ειδών και λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος των κερδών, εξασφαλίζοντας στους ανθρώπους αυτούς την άνεση της ασφάλειας που έχουν ανάγκη».

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα του Αντεισαγγελέα, κάνοντας κλικ εδώ.

Πηγή: Το Βήμα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v